Miért nem választanék fapadlós konyhát?

Ha jó lakásokat, házakat nézegetünk, különösen külföldi, még inkább északi és angolszász országokból, a konyhákban legtöbbször csodás fapadlót látunk!

 

Miért tetszetős manapság ez a megoldás?

Ha minden pozitív, mi lehet a gond?

  1. Azokban az országokban, ahol elterjedt a fapadló, a faház és fafödém az általános, tehát a padlót nem betonra, hanem talpfákra teszik. Oda pedig a legegyszerűbb a faburkolatot feltenni. Nálunk viszont 99,9%-ban beton aljzat van.
  2. A fa és a víz nem barátok. Akkor sem, ha szuperellenálló és szuperdrága egzotikus fákat választunk. Lehet, hogy nem rohad, csak éppen szürkül.
  3. Az alattomos vízszivárgás, ami mindenképpen bosszantó és sok gondot okoz, egy fapadlót pedig kompletten tönkretesz. Ha vizes gond van, ráadásul a konyhabútor által takart területen – márpedig a csap, a mosogatógép, stb. ott vannak! – akkor egy elemes bútort is szép meló kikapni a helyéről, de azokat a szuperkonyhákat, amiket az “álomkonyhák” fotókon látunk szinte lehetetlen nagyobb károkozás nélkül kibontani. Pedig ha szétázott a padló, akkor nincs más választás.

Barátaimnál elengedett a mosogatógép. Nem hirtelen, csak mindig volt egy kis víz a lábazatnál. Kiderült, hogy nem a mosogatóból fröcskölik ki, hanem alulról jön. De mivel náluk hidegburkolat van, ráadásul végig lábazattal felrakva, így lepattintották az alsó takarólécet, feltakarítottak a bútor alatt és kihívták a szerelőt, más kár nem keletkezett.

Ráadásul azért hidegburkolatból, műgyantából, linóleumból (nem azonos a PVC-vel), dekorbetonból is látunk csodás megoldásokat:

 

És a burkolatváltás sem lehetetlen!

Inkább praktikus, vagy esztétikai szempontok alapján döntesz? Van saját tapasztalatod?

Osszd meg velünk: lakasszabo@gmail.com

Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon!

Tovább a blogra »