Lakjunk jól!

Hogyan NE rendezzük be a lakást!

Mondjuk ahogy a szépséges otthonoknak rengeteg fajtája lehet, úgy a félresikerülteknek is. Amiért ez a konkrét lakás nekem “ütött”, hogy ezt egy lakberendező saját magának nagy körültekintéssel alakította ki. És az eredmény? Van itt minden, mint a búcsúban!

Tehát megérkeztünk a nappaliba. Oké, én nem bírom, sőt utálom a mütyüröket, a kiegészítőket, a csendéleteket, főként azok túltengését egy lakásban, de ismerjük el, hogy ez itt tényleg messze toomuch! Kandalló: klassz, felette a tükör: klassz, még a kutyát is viccesnek találnám, na de retró fotel és rendezői szék, vintage szekrények és láda, réz? tűzifa-tároló, megfejelve a flamingós tapétával, amikre még kicsi képeket is raktak… A kanapé legyen méretes, meg merész, aztán vezessük le ezt a vizuális tűzijátékot egy olcsó és olcsónak is kinéző IKEA Lack asztalkával.  Jujjj!

Mivel tisztességes angolszász lakásban nem “nappali” van, hanem néhány fogadószoba, mint társalgó, családi szoba, olvasószoba, zeneszoba, stb. itt is “szerencsére” volt hely további kincsek kiállítására is! Ha a flamingós tapétát (egyszer) már elsütötték, ide az arany-virágosat, néhány ütős párnaval meg rusztikus-ipari kisasztallal! Ja, hogy nem ilyen a jó eklektika?

De várjatok, még ott az alagsor, ott fogunk tévézni (amerikaiak vagyunk, tehát bár a föld színe felett is bírunk vagy 2-300 négyzetméternyi teret, de mi juszt is a pincében szeretünk lazítani!). Oda is tudunk rittyenteni, egy bársonykanapét, a belmagassághoz talán kicsit eltúlzott Emmanuel fotelt, és a nagypapa halászcuccait+szerszámait is felhasználhatnánk:

Bár a konyhában kicsit az indusztriuális-minimál felé vették az irányt, azért a burkolatból toltak párat – így a közlekedő parkettájával együtt látunk legalább hármat, pedig milyen nyerő lehetett volna a kék fal és fali csempe a parkettával! És a tengeri-hajós romantikának sem tudtak ellenállni!

Ha már kék, akkor az étkezőben is merüljünk meg az érzésben, lásd vintage-festett perzsa. Hozzá szputnyik lámpa (miért az menő!), vintage-retró bútorok, újabb tapéta és ütős madárka:

Bár a háló lehetne a pihenés helye, de ne ragadjunk le a szokványos megoldásoknál, mennyivel jobb 19-re lapot húzni!

Az ágykeret akár izgalmas is lehetne egy kissé (sokkal) letisztultabb térben. Szerencsére(?) fiókos szekrényből is akadt pár fajta a bolhapiacon! Kész öröm, hogy az anatómiai ábra az ágyból legalább nem látszik, de ha egyszer képekből is mindenevők vagyunk!

A legkisebb helyiségben sem szeretünk unatkozni, főleg, ha már találtuk ezt a másik flamingós tapétát:

Bár kezdjük érezni, hogy ami sok az sok, sőt felmerülhetne bennünk, hogy ocsmány tapétákat is lehet kapni, de azért a dolgozóba még kerüljön valami szokatlan! Ja, és véletlenül az asszony is vett egy ilyen szputnyik-szerűt, azt meg dobjuk fel itt:

Utóirat:

Eszter nevű kedves olvasó ezt írta a lakásbemutató kapcsán: Szerintem szuper dolgok vannak benne. (kb. úgy 4 különböző lakásra való).

Ezzel teljesen egyetértek! Van itt pár olyan festmény, dekoráció, ami igazán irigylésre méltó, ahogy a bútorok között is akadnak klassz darabok.

Ebben az adott lakásban remek eredményt hozott volna, ha a tulajdonosok a sok tapéta, a sok remek bútor, kép, dekoráció közül kiválasztják azt a néhányat, ami a helyiségek fókuszpontja lesz, a többiről lemondanak (és akár például a lakás egy következő életében használják fel):

  • A nappaliból induló lépcső falát nem tapétázzák flamingókkal, hanem csak a szoba képeiből képgalériát tesznek fel;
  • Viszont az ütős flamingós tapétát a merész arany tükörrel megtartják a lenti mellékhelyiségben;
  • A nappaliban hagyják érvényesülni a kandallót, és a sok széket, lerakót és egyéb csetreszt kiviszik onnan;
  • Megállapodnak max. két karosszékben, max. két szekrénykében, max. 2-3 lerakóban;
  • Az étkezőben maradjon a fő attrakció a szőnyeg, ezért elhagyják a tapétát, és keresnek valami olyan asztalt, ami nem üti agyon a gyönyörű Wishbone székeket. És vagy arany madár, vagy Szputnyik lámpa, a kettő együtt nagyon sok;
  • A könyvtár-dolgozóban elfelejtik az aranyszínű tapétát, helyette használják a kanapé mögött a most földre pakolt klassz képeket. Marad a szép bársonykanapé az ütős díszpárnákkal, amihez viszont már a rusztikus-ipari kisasztal sem kellene.
  • A képeslapos tapéta mindenképpen felejtős, anélkül az pont egy gyönyörű iroda;
  • Az alagsori tévészobából kiszedik az oda túl magas Emmánuel fotelt, a sok izét leszedik a falról és így érvényesül a zöld bársony kanapé a zöld levélmintás fotellel és a beépített könyvespolcokkal.
  • A hálóban legyen az ágy a fókuszpont a két egyforma, fehér fiókos éjjeliszekrénnyel és a szőnyeggel. Ehhez még jól jöhet a bőr pad és a barna komód, mindehhez visszafogott képdekor, lehetőleg világos falszín (lásd az ágy mögötti fal színe, egységesen).

Hiszen pont az izgalmas a lakberendezésben, hogy a sok ötletünk és kincsünk úgy kerüljön be az adott térbe, hogy ott egyedi, inspiráló, ám vizuálisan mégsem fárasztó, hanem harmonikus, otthonos egységet alkosson. Persze, hogy kinek mi szükséges ahhoz, hogy egy tér otthonos, egyedi vagy éppen harmonikus legyen, az rendkívül széles skálán mozog:

Mert egyikünket a teljesen letisztult minimál:

míg mást az emlékekkel, dísztárgyakkal teli tér vonz:

Van recept a tökéletes otthonhoz? Semmi esetre sem, de ha mindig észben tartjuk a kevesebb több elvét, akkor jó irányban vagyunk!

forrás: apartment therapy

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!