Lakjunk jól!

Lakni okosan és szépen érdemes!

A minap kedves ismerősöm feltett a Facebook oldalára egy ingatlanhirdetést: a Balaton közelében felújított parasztház, itthon már-már hatalmasnak számító kerttel eladó!

Nagyot dobbant a szívem, mert bő hét éve ácsorogtam én ez a ház előtt, leselkedtem a kerítésnél, és ezt a nyaralás során többször meg is ismételtem. Csodás volt a felújítás minősége, a részletek, a környezet, a hangulat. A hirdetést kitettem a Lakjunk jól oldal Facebook oldalára szombat éjfél előtt, és vasárnap reggel alig hittem a szememnek: közel 200 olvasó lájkolta (remélem valaki meg is veszi,  és sok öröme telik majd benne!).

De jöttek persze fanyalgó visszajelzések is:

  • Egybenyíló szobák? (Csókolom, azért tetszett már hallani parasztházról, ugye?)
  • Ennyi pénzt egy régi házért? Ennyiért egy klassz új lakóparkit is kapni! (Persze, de azt nem is fogják mutogatni semmilyen fórumon 50 év múlva…)

Több olyan lakberendezési téma van, amitől fel tud menni a vérnyomásom, de azt hiszem az építészeti minőséggel kapcsolatos hazai hozzáállás, az épített örökség tisztelete, vagy inkább annak hiánya és az energiahatékonysággal kapcsolatos teljes homály (jók azok a régi ablakok, legalább mindig! szellőzik a ház!), azért viszik a pálmát.

Az is a hétvégén történt, hogy a Spektrum Home műsorán Kevin McCloud napok voltak ismét. Ha valaki szereti a kortárs építészetet bemutató műsorokat, akkor ő a világsztár, olyan sorozatokkal, mint a Grand Designs, vagy éppen az angol Év Háza. Ezek a műsorok, az itt bemutatott otthonok fényévekre, vagy inkább évszázadokra vannak attól, amit ma itthon mi korszerű és igényes otthonteremtésnek gondolnánk. Persze ilyenkor mindig az a válasz, hogy mások az anyagi lehetőségeink, ami igaz, de ha már közhelyekkel akarunk dobálózni, akkor erre azt is mondhatjuk, hogy a jó ízlés és a tömérdek pénz, amit egyesek az otthon(aik)ra költenek, ritkán járnak párban!

Nézzük a leggyakoribb tévhiteket:

Egy szép ház mindig drágább, mint a szokásos semmilyen (ronda).

Álljon itt ellenpéldaként az a budakeszi aprócska ház, amit Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai Szabó Orsolya építészek terveztek és 2010-ben megnyerte az Év Háza versenyt, pedig éppen csak 40 négyzetméter és nélkülöz minden luxust. Egyet kivéve, ami az extra energiahatékonyság! Szupervastag falak, remek nyílászárók, fenntartható fűtés:

Ami a házban külön zseniális, az a flexibilis terület, amit az alábbi rajzocska szemléltet:

Tehát 2+1 személyre csak a kicsi ház és a félig fedett terasz:

Aztán a család bővülésével épül még egy szoba az emeleten:

Aztán beépül a terasz:

A szerénységgel kombinált finom igényesség a belsőn is jól látszik:

A fenti képek forrása: Origo, Lakáskultúra, Építészfórum, Dívány

Ha már a kicsi a bors, de erős, akkor ugorjunk át Veszprémbe, ahol ez a ház is díjazott volt, építészek: Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid.

(Ez pedig egy kis dicsekvés: kb. életemben először jártam igazán Veszprémben – előzőleg voltam konferencián meg fél méteres hóban terhességem egy nehéz szakaszában. Körbe sem néztem… Szóval most húsvétkor lenéztem a Várból, mert emlékeztem, hogy itt lesz egy olyan ház – sok “olyan” ház volt – és azonnal kiszúrtam. Le is fotóztam – telefonnal.)

Fotó: SzeretlekMagyarország

fotó: saját

Ha egy házra nagy ablakokat teszünk, akkor hatalmas lesz a fűtésszámla.

Egy korszerű házon nagyok az ablakok, mert a fény minősége talán a legfontosabb, ami bentlakás komfortjához hozzájárulhat. A jó ablak ugyan úgy tökéletesen légmentesen zár, mint a falak. Mert a lakás úgy szellőzzön, hogy ablakot nyitunk, vagy hővisszanyerő szellőztetést építünk be – az utóbbi lenne a leginkább energiahatékony megoldás. A csukott ablak, ami “azért beenged annyi levegőt, hogy szellőzzön a lakás” kb. olyan okos mondás, mint zokniban lábat mosni…

RIBA, Év Háza 2015, Egyesült Királyság, jelölt

RIBA Év Háza 2016, Egyesült Királyság, jelölt

RIBA Év Háza 2015, Egyesült Királyság, jelölt

Szintén Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai-Szabó Orsolya építészek ökologikus háza

Építész: Földes László

Passzív ház: jövő vagy jelen?

Arról már tavaly megírtam lesújtó véleményemet, hogy mennyire szomorú is itthon, hogy az állami támogatással épülő házaknál, lakásoknál az energiahatékonyság = korszerűség nem kötelező szempont, feltétel. Szerintem alapból elavult házat építeni, – márpedig a nem megfelelően hőszigetelő (nem egyenlő hőszigetelt!) falak, az akciós (mert már nem korszerű) ablakok beépítése –  kb. olyan, mintha valaki benzinzabáló szép és leárazott autót, vagy XP-vel futó olcsó számítógépet venne, és még kacsintana is utána, hogy ugye-ugye.

Hogy akkor én feltétlenül passzív házat építenék? Vagyis olyat, amit bevizsgáltak, minősítettek, és megállapították, hogy megfelel a nagyon szigorú előírásoknak?

Nem feltétlenül! Biztosan “okostéglát” választanék, amire már nem kell szigetelő réteg, de kerülném a polisztirol-beton kombinációt, vagy a könnyűszerkezetes, szerelt falakat. Nagyon jó minőségű és hatalmas ablakokat tennék be, de a falba tolható és egyéb drága megoldásokról le tudnék mondani. Mindenképpen szeretnék hővisszanyerő szellőztetést – elsősorban a nyári hőség miatt -, de előtte legalább egy hétvégét szívesen laknék olyan házban, ahol már van ilyen, mert meg kellene nyugtatnom magam, hogy tényleg nincs ettől alapzaj. Viszont a konyhai elszívóról nem szívesen mondanék le, ahogy mi azért inkább nyitott ablaknál aludnánk, hacsak nincs tél vagy extra hőség.

Valahogy úgy, ahogy régi ismerőseim, a szombathelyi fokozottan energiatakarékos ház tulajdonosai tették:

Építkeznél? Csak okosan! Hogy unokáid is lássák, sőt büszkék legyenek rád:)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!