Lakjunk jól!

Olvasó kérdez: osztással szaporodhat?

Nyugi, a blog nem váltott profilt, csak az otthonunkban szaporítunk, és ott sem mást, mint szobákat:)

Következzen egy olvasói kérdés, ami szerintem olyan, ami előbb-utóbb minden családban felmerül:

“Családommal egy 2 és fél szobás panellakásban lakunk. A lakás elosztása alapvetően egész jó és eddig tökéletesen megfelelt az a leosztás, hogy a gyerekszobában( 12 nm) van a két gyerkőc,a kisebb szoba (9 nm) a háló és van egy nappali (26 nm). De mivel külön neműek a gyerkőcök és sajnos gyorsan cseperednek, idén időszerűvé válik a külön szoba. Régóta tervezem a nagyméretű nappali (mely kocka alakú 5,25m-es falakkal) leválasztását, illetve egy kis háló elszeparálását, már csak a egy jó terv kellene hozzá” Vanda

És az alaprajz:

alaprajz

Nagy szerencséjük van! Nem csak két ablak van a szobán, de simán ketté is osztható, mégpedig úgy, hogy mind a nappali, mind az új háló tökéletesen használható lesz! Mert amúgy egy szobát nem lehet csak úgy kettévágni, lásd ezt a rémes eladó lakást. Ezt aztán agyoncsapták az amatőr átalakítással:

obuda

Fogták, és kettévágták az nagyobbik szobát, igaz, hogy az “új szobának” nincs ablaka, hanem szintén rémes módon a másik hálószobára nyit ablakot, és egyébként a fürdőn és az eredeti szobán keresztül megközelíthető. Miközben, ugye, simán lehetett volna a konyhából egy remek háló, és a leválasztott szoba, a fürdő mellett egy jó, a nappalival (erkélyes szoba) összenyitott konyha. A konyhában nem annyira botrányos, ha nincs ablak. Szóval azért óvatosan ezekkel az átalakításokkal. Alapszabály: nem lehet több szobánk, mint ahány ablakunk. Vagy ha mégis, azt már ne nevezzük szobának: hálósarok, dolgozórész, gardrób, esetleg.

Az olvasó lakásában szerencsére van elég ablak, és a kettéosztandó szoba tökéletes alkalmas a szobaszaporításra! Igazából a falat szerintem bárki be tudja húzni a megfelelő helyre, amiért ebből poszt lesz, az inkább annak a kérdése: hogyan hozzuk ki az újraosztott lakásunkból a legtöbbet?

1. Osszunk!

5,25 méter a szoba hossza és szélessége, tehát ha osztunk, akkor az új fal miatt elvész jó 10 centi. Hová helyezzük a falat?

A nappali nem lehet kisebb szélességű, mint 3 méter, mert nagyon kellemetlen, “virsli” helyiséget kapnánk. Tehát így 2.15 méterünk marad, ami éppen elégséges lehet egy franciaágy elhelyezésére, feltéve, hogy az ágykeret nem ad hozzá jelentősen az ágy hosszához!

Az elválasztás természetesen gipszkartonnal történik, egyszerűen beépíttetjük az új  falat. Figyeljünk arra, hogy befér-e a max. 10 centis falvastagsághoz hangszigetelés, illetve ha teszünk tartósíneket, akkor oda majd akár könnyebb polcot is fel lehet helyezni. Ha megfelelő a minősége, nem bolygatjuk a parkettát, de ha most parkettáznánk, akkor is menjen egybe az egész szoba – mi van, ha később egy szoba kell ismét és visszanyitnánk, mi van, ha eladjuk és a vevő az eredeti állapotot akarja, stb.

Ahhoz, hogy kényelmesen meg tudjuk közelíteni az ágyat, tegyünk az új falra két ajtót, hogy az ágy két oldalához hozzáférjünk, megkerülni nem lesz hely (a hosszú szobába hosszan berakott ágy, amin az egyik ember a fal mellett alszik mind kényelmi, mind esztétikai szempontból kerülendő!). Az ajtó kiválasztásánál több szempontra is ügyeljünk: jó, ha az ajtó azért fogja a hangokat, én pl. utálnék a tévére elaludni (a drága uram vagy sci-fit, vagy akciót szeret nézni, és sem az űrlények párbeszédei, sem a halálhörgés nem altató…). Természetesen ne legyen az ajtó üveges, mert a fény se jöjjön át a nappaliból. A legjobb lenne a jó minőségű tolóajtó, viszont itt ügyelnünk kell arra, hogy az ajtószárny eltolásához legyen hely. A fából készült harmonikaajtó helykihasználás szempontjából remek (műanyag harmonika ugye senkinek sem jut eszébe?), ám szerintem kb. egyáltalán nem alkalmas hangszigetelésre – persze lehet a tévéhez fejhallgatót is venni.

uj_alap

uj3d

uj3d_2

2. Egy szobából kettő=más berendezésre van szükségünk!

Hogyan lehet csúnyán elszúrni egy ilyen átalakítást? Hogy próbáljuk a meglévő bútorokat beszuszakolni a felére csökkent nappaliba. Ettől mindenképpen tartózkodjunk. Egy 16 négyzetméteres, 3 méter széles nappaliba kisebb és/vagy kevesebb ülőbútor fog beférni. Kisméretű kanapé, maximum egy karcsú sarok, vagy háromüléses lábtartóval, esetleg egy háromüléses és egy légies fotel – vagyis négyen mindig le lehet ülni. A néha beeső vendégek székeit ne tartsuk állandóan a szobában! Persze befér még egy tévészekrény, könyvek. Virágok. Képek a falra.

Mivel a gyerekeknek most több helyük lesz, ezért adományozzunk bútort a nappaliból – már ha tetszik nekik: egy-egy fotel, könyvespolc bátran átvándorolhat, ha mind a két fél úgy gondolja. Mi is ilyesmiben törjük a fejünket. Poang jellegű foteljeinket már látni sem bírom, viszont egy kis farész átfestés, ülés átkárpitoztatás után (mondjuk farmeranyaggal?) nagyon is vagány lesz a fiúszobába.

34d846f8d818eb335b435fb8d107b8c4

ektorp_gray

how-to-decorate-a-small-living-room-homedit

modern-living-room

Scandinavian-living-room1

SFD4C63BC78D54741D89FDE68200C4D528B

SFDCDED1B5D4E40456D8BDBD2BDB986BEC4

A háló ugye tiszta ügy, egyedül az ágy hosszára kell figyelni, amúgy csak otthonosan, frissen, rendezetten:)

004-pearl-beach-brett-mickan-interior-design

SFD9E2C70BB37774781AA462C3E0FAD7251

SFDEDAA6EF25E6741689C5E1FFD54D0B30C

SFD877A92C4AA424D8AB4756A24E351E214

SFDFA00FE566A73427EA5023237DACD65FC

Bár a kérdés nem irányult a kamaszszobákra, de itt is érdemes egy nagy levegőt venni, és a meglévő berendezés frissítésével, vagány színekkel, lámpákkal és dekorációval igazán vidám szobákat készíteni!

Micasa

Micasa

my scandinavian home blog

my scandinavian home blog

my scandinavian home blog

my scandinavian home blog

micasa

micasa

theRoomEdit

theRoomEdit

12508940_10153397032791234_446558169813071605_n

Freshome

12513529_997081007022556_31881489513459810_o

marie claire

marie claire

micasa

micasa

the novogratz

the novogratz

freshome

freshome

Jó családi projektet kívánunk!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Klára Németh says:

  Kedves Andi!

  Én csak most találtam meg az oldalad, de nagyon tetszik nekem is. A következő napokban, könyv helyett valószínűleg a te írásodat fogom olvasgatni a szabadidőmben:-)
  A fenti ötlet is nagyon tetszett, nagyon praktikus, logikus és az önzetlen ötleteiddel és véleményeiddel nagyon sokat segíthetsz másoknak, amit én nagyon tisztelek.
  Ha tudsz tanácsot adni, engem is érdekelne a fenti ötlethez hasonló hangszigetelt tolóajtó. Van olyan ami hangszigetelt és jól zár például hálószobára? Te milyet ajánlanál? Helyhiány miatt most én is ilyenben gondolkodom, vagy esetleg egy kétszárnyú ajtón (60 cm szárnyakal esetleg), de mivel nálunk is nappaliból nyíló hálószoba lenne, fontos nálunk is a hangszigetelés:-)
  A segítséged előre is köszönöm!
  Szép napot!
  Klári

 2. Lakjunk jól says: (előzmény @Astra12)

  Ez egy panellakás. Kevésbé szerencsés a teljesen kötött strangokból elvinni a vizet. Szobákat sem tudunk csak úgy összenyitni. Az olvasó kizárólag a szobát szeretné kettéosztani. Tételezzük fel, hogy a konyha kész van, eszébe sincs szétbontani. Ha a meglévő konyha-étkező-nappalit egybenyitja, lesz egy 30 négyzetméteres tere – arra a pár évre, amik a most kiskamasz gyerekek elköltöznek. Visszabontja a válaszfalat, és ismét van egy nagyvonalú 3 szobás lakása.

 3. Astra12 says:

  Kedves Andrea!
  Nagyon tetszenek az ötleteid és az írásaid, de én nem így oldanám meg a plusz szobát! Mivel a legnagyobb szoba a fürdőszoba mellett van, át lehet oda vezetni a vizet, és ki lehet alakítani egy konyha-nappalit egyben. A mostani konyhát pedig az “alatta” lévő szobával egyvonalban leválasztani külön szobának. Így lesz egy nagy közös helyiség nagy légtérrel, az új szoba pedig teljes értékű lesz. A te megoldásod is tetszik, de akkor csupa kis “lyukból” áll majd a lakás.
  Üdvözlettel: Astra12

 4. Lakjunk jól says:

  Kedves Zsófi! Nagyon köszönöm a kedves bejegyzést. Üres szónak tűnik, pedig tényleg jól esik! Andrea

 5. Bódi-Kiss Zsófi says:

  Kedves Andi! Imádom, ahogy írsz! Erre születni kell!:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!