Lakjunk jól!

Olvasó kérdez: függöny vészhelyzet!

Ha valaki látogatást tenne nálunk, biztosan nem tenne fel függöny témában kérdést… Pedig pont ez történt karácsony előtt:

“Bajban vagyok a függönyökkel az albérletben, ahová nemrég költöztem. A mostani megoldás katasztrófa, minden tipikus problémát felvonultat: a függöny nem elég széles, nem elég hosszú, a függönyrudak is túl alacsonyan vannak…biztos vagyok benne, hogy tudod, miről beszélek. Egy nagy belmagasságú lakásban lakom, egy körfolyosós, belső udvaros házban. A szobában konvektor van az ablak alatt, ami miatt nem tudok hosszú függönyt használni, legalábbis a fűtési szezonban.Szeretem ezeket a viszonylag nagy ablakokat, és szeretem, ha sok fény jut a szobába, viszont szeretném megoldani a belátás kizárását is. Gondoltam valamilyen rolóra, amivel az esti belátást lehetne megakadályozni, de napközben akkor is szükség lenne valamilyen fényáteresztő variációra. Albérlő vagyok, ezért nyilván nem szeretnék aránytalanul sokat költeni a probléma megoldására. Van esetleg valami tuti tipped erre az esetre? Biztos vagyok benne, hogy nagyon elfoglalt vagy, de ha esetleg szánsz rám időt, és válaszolsz a kérdésemre, azt nagyon köszönöm! Üdvözlettel, E.”

SFD1A9560FFA2EE49F3880488E7BDD653E2

RINGLIS-FÜGGÖNY

new_curtains

amp_IMG_5167

AMP_edit_-4841

ambientes_de_otono_7

Barátaim, ez bizony komplex probléma!

  • Albérletben nem akarunk sokat költeni egy átmeneti megoldásra.
  • A konvektor elé tényleg ne menjen hosszú függöny, mert az már veszélyesen forró lehet.
  • Körfolyosós házban bizony tenni kell a belátás ellen, még nappalra is.
  • Miközben látjuk magunk előtt a körfolyosós polgári ház hatalmas ablakát, aminek a függönyözése se nem egyszerű, se nem olcsó!

Először is érdemes tisztázni miért kell nekünk függöny? Mert a függöny szép. Öltözteti a szobát. Keretet ad az ablaknak, ami jó esetben a szoba éke, fókuszpontja. Mert nem akarjuk, hogy belássanak. Mert van, hogy mi sem akarunk kilátni – főleg este, egy körfolyosón.

Jól látszik, hogy a fenti szempontok bizony két irányba mutatnak: egyrészt dekoráció, másrészt praktikum, vagyis a függönyönzést is talán kezelhetjük két független módon. Vagyis várhatóan legalább kétféle megoldást fogunk kombinálni!

inspiring-blinds-and-curtains-together-pictures-with-black-curtain-rod-and-cool-table-with-drawers-and-sliding-baskets

Cavalli-Cameo-Blue-curtain-P

ikea-2010-curtains-2

colin_andjustin227.jpeg.size.xxlarge.letterbox

steppingstcowindw_l

86c763d07cf80a879510d76022d49c61

Kezdjük az egyszerűbbel, ami az esztétikum. Az ablakot keretezni akarjuk egy szép függönnyel. Erre akkor is van lehetőségünk, ha azt a fránya függönyt fűtési szezonban sosem tudjuk összehúzni. Vagyis kell nekünk egy kellően hosszú, és kellően dús függöny az ablak két oldalára:

JJLocationsVintage4612.10

untitled-128

k_Lu03

Térkultúra

julienabucetil-y-a-du-claustra-dans-lairIMG_8205-copy

JosieAndJules-8542

c23ce0eba7ce0bd1357ec93907780301

Bright-living-room-of-the-Swedish-apartment

A kellően hosszú annyit jelent, hogy a szőnyeg alja leér a földig, akár kicsit “rá is ül”, és félrehúzva legalábbis dús hatást kelt. A függönyt persze el is köthetjük, ha találunk egy vagány eszközt ehhez (én a nagyon formális, cifra elkötőket ki nem állhatom), de bátran hagyhatjuk lógni is – a sűrű, gazdag redőzés majd ebből a szempontból is fontos lesz! Ha választottunk anyagot, akkor már csak a függönytartóról kell döntenünk. Természetesen maga a függönytartó is lehet dísze a szobának, ám egy albérletben nem szívesen áldozunk erre túl sokat. Ha nem lesz a szoba dísze, akkor legyen egészen egyszerű! Fehér falhoz egy egyszerű IKEA vagy egyéb barkácsáruházi fehér rudat, illetve a berendezés stílusától függően esetleg fém vagy fekete rudat. Ha a függönyünket nem csipeszekkel rögzítjük karikákra – azt ne!, akkor egyébként a rúd kevésbé látszik.

ingert-fuggony-elkotovel-par-szurke__0271679_PE413522_S4 murgrona-fuggonypar-feher__0271727_PE413551_S4

Ha az ablak esztétikus keretezésével megvagyunk, akkor lássuk, hogy mivel tudjuk megakadályozni a belátást, ráadásul úgy, hogy a mi azért kilássunk, és a fényt útját se tegyük teljesen tönkre – hiszen egy körfolyosós, udvari lakásban abból sajnos sosincs túl sok!

A hosszú fényáteresztő a konvektor miatt kilőve. Mi marad? Tehetnénk az ablakra fóliát, az tényleg megakadályozza a belátást. Kérjünk ajánlatot egy ablakos cégtől. Jelezzük, hogy nem napvédőre, meg betörésvédőre van szükségünk – bár mindkét tulajdonság nagyon jól jöhet! – hanem kifejezetten azt szeretnénk elérni, hogy nappal ne lehessen belátni a lakásba. A fóliától mi kilátunk, befelé viszont nem, mert a fólia tükörként működik. Ha villanyt gyújtunk, már be lehet látni. Ráadásul nem, vagy elhanyagolhatóan csökkenti a bejövő fényt, azaz a szoba világos marad. Én biztosan ezt a verziót alkalmaznám, persze próbálnám rávenni a tulajt, hogy fizesse ki a beruházást, de mivel az összeg nem lesz rettentő, én bevállalnám mindenképpen.

A másik lehetőség sem lenne olcsóbb, itthon nem sok jó példát láthatunk erre: mi van, ha egy modern, mai fényáteresztó függönyt szabatunk az ablakunkra? Alul felül vitrázsrúd, nem redőzzük, vagy alig? Tehát egy modern “kávéházi függönyt készíttetünk? Ha dupla ablakunk van, akkor én a külső ablak belső felére tenném, többrészes (pl. felül külön nyitható) esetében csak arra a részre, ahol a belátást meg kell akadályozni. Ablakszárnyanként van szükség függönyre, hogy a belátást ne akadályozza.

emmalotta-attetszo-fuggony-par-feher__0386345_PE558427_S4 praktmalva-attetszo-fuggony-par-feher__0386355_PE558431_S4

 

Szintén választhatunk fa reluxát, amiket közvetlenül az ablakszárnyakra teszünk. Amennyiben a lamellákat felfelé döntött állásba tesszük, nem lehet belátni, a fény bejön, ám ez az egyébként esztétikus megoldás nagymértékben sötétíti a szobát. Előnye viszont, hogy az esti belátás megakadályozására is tökéletesen alkalmas.

woodblinds_02

fareluxa

PARKLA3

Az esti belátást már kezelhetjük sokféle megoldással: vehetünk ablakszárnyanként rolót, római rolót, bambuszrolót, mindössze azt kell eldöntenünk, hogy a svédekhez hasonlóan nem akarjuk, hogy a roló általában látsszon, mert csak a kilátás miatt használjuk, vagy azért dekorációs elemként is akarjuk használni a függönnyel együtt:

choosing-the-right-curtains-and-blinds-in-singapore

HG-SWEDISH-living-room

51ba4883dbd0cb02e40004b1._w.540_s.fit_

cassette-roman-blinds-04

Restoration-Hardware-Relaxed-Roman-Shades_thumb

4C4A4970_sm

SFD0B6F8262117549F6BF3B3BF678F56A0A

SFD34ADDC57D6354048905E6067A5FF53FD

SFDEFC20B73695A49799B9AD619CDCEAABE

Valamennyi ablakon VAN roló!

Beszerzési helyek: függönyt nézhetünk az IKEA-ban, árban verhetetlenek. Utána jönnek a jó függönyboltok, ilyen Budapesten pl. a ROKA, ahol nagy a választék, és nem kerül minden csilliókba. A roló témában én elsőként a JYSK-ben néznék körbe, sok szín, sok méret, jó árak. Utána ismét jönnek a függönyboltok, de ott már jelentős lesz az ugrás árban.

Bár most még teljesen rosszul állunk függöny témában, annál több helyen készülünk mi is váltani, igaz, hogy a problémák nem túl komplexek (általában dekoráció, esti belátás megakadályozása, jobb híján nap elleni  védelemre kellenek).

Jó függönyözést:)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!