Lakjunk jól!

A Ház, ami hiányzik itthonról

Mikor elhagyjuk a családi fészket, feltesszük magunknak a kérdést: hol szeretnénk lakni és mire van reális esélyünk?

Maradunk a szülőhelyünkön, esetleg városba, belvárosba költözünk?

Mi számít nekünk elsősorban: a központi elhelyezkedés, a kényelmesebb tér, vagy alapvetően a pénztárcánk vékonysága határozza meg a lehetőségeinket?

Aztán ha családot alapítunk előbb vagy utóbb újra terítékre kerül a kérdés: hol érdemes gyereket nevelni, mit engedhetünk meg magunknak? Ha a családi ház mellett döntünk, nincsen könnyű dolgunk. Szerintem kb. leszögezhetjük, hogy a még talán megfizethető kész házak nem lesznek az ízlésünk szerint valók, ráadásul a saját igényeinkre, elvárásainkra szabás nem csupán kis kozmetikai beavatkozást jelent! Általában sem az elosztás, sem a gépészeti állapot, de a nyílászárók, stb. sem olyanok, amiket hosszútávon elfogadhatónak tartanánk. Vagyis ha ilyen házat veszünk, súlyos milliókkal (de inkább tízmillióval, sőt…) kell számolnunk ahhoz, hogy készen legyünk. Az új építés pedig már a telekárnál elakad, legalábbis Budapesten és a jó közlekedéssel bíró agglomerációs részeken. Ha pedig mégis belevágunk, általában rosszul mérjük fel az igényeket és a lehetőségeket: nagy, drága, sem tudásukban, sem küllemükben nem korszerű és értéktartó házat épülnek.

Álljon ma itt három ház, ami jó irány, lehetőség lenne! Persze nem másolásra, inkább gondolatébresztőnek: mekkora házra, milyen terekre, milyen komfortra van szükségünk?

  • Ha azt mondjuk, hogy az átlagos család 4 fő, akkor kb. 100-130 négyzetméteres, közösségi tér + 3-4 hálószobás, két fürdős házra lesz szükségünk. Ha ház, akkor a kiegészítő helyiségek se maradjanak el: lehetőleg legyen kamra, mosókonyha, az autónak garázs, de a biciklik, fűnyíró, téli gumi tárolásáról se felejtkezzünk el!
  • Alacsony számlák, télen meleg, nyáron hűvös, és egész évben világos lakótér is indokolt elvárások!
  • Itthon a könnyűszerkezetes, fa-, gerenda- vagy egyéb házaknak nincsen piaci értéke. Ezt ne másoljuk külföldről. Egy ház nem pár hét alatt, hanem inkább egy év alatt épül fel jó minőségben.

1. Takarékos ház takarékos költségvetésre!

A bemutatott ház nem valahol a távoli Kanadában készült, hanem a szomszédos Szlovákiában. A költségvetést, ami 25 millió forint alatt volt, nem lehetett túllépni, ennek megfelelően pici ház készült, ami azonban két személyre, kis családra még megfelelő lehet. Mondjuk elgondolkoznék azon, hogy galéria helyett inkább még egy szobát tennék az emeletre, és kiszorítanék egy kicsit nagyobb konyhát, de szerintem rengeteg fiatal család élhetne itthon is egy ilyen házban!

A hatalmas északi ablakot a magam részéről zseniális ötletnek tartom, bár tudom, hogy a passzív trend a déli oldalon nyitja meg a házakat. Mivel nagyon nem bírom a betűző napot, és a téli hideg ellen talán jobban lehet védekezni masszív falakkal és jó nyílászárókkal, mint a lassan sivatagi nyarak hősége ellen, ezért egy ilyen megoldáson is el lehet gondolkozni.

013-family-house-jrkvc

002-family-house-jrkvc

011-family-house-jrkvc

010-family-house-jrkvc

008-family-house-jrkvc

006-family-house-jrkvc

007-family-house-jrkvc

 

023-family-house-jrkvc

024-family-house-jrkvc

2. Takarékos mérethez levegős terek és rengeteg fény!

Azt hiszem sokan vagyunk úgy, hogy sokat adnánk egy földszintes házért. Mi biztosan ilyesmiben törnénk a fejünket ha egyszer még költöznénk, de legalábbis a saját életterünket mindenképpen a földszinten rendeznénk be: nappali-étkező-konyha, háló+dolgozó egy kisebb fürdővel kerüljön a földszintre. A kamaszodó gyerekek bátran menjenek a tetőtérbe…

Ez a ház is könnyűszerkezetes (lassan kezdhetjük sajnálni, hogy nálunk ez nem lett elfogadott), de azért a forma és az egyszerűség talán másolható, ahogy a nagyvonalú közösségi tér + funkcionális hálórész.

 

009-trend-summer-house-skanlux

007-trend-summer-house-skanlux-1050x700 getimage

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nekem itthon például ez a nagyon letisztult, nagyon egyszerű, ám esztétikus külsejű ház hiányzik igazán!

012-trend-summer-house-skanlux

Trend-Summer-House-07-850x566

011-trend-summer-house-skanlux

010-trend-summer-house-skanlux

Trend-Summer-House-12-850x566

getimage (5)

003-trend-summer-house-skanlux

001-trend-summer-house-skanlux-1050x700

getimage (1)

getimage (2)

getimage (3)

getimage (6)

Ilyen házakra lenne szüksége fiatal családoknak, de miután kirepültek a gyerekek, akkor is remek lehet egy ilyen otthon, ahol van hely a nagy családi vendégségekre, és az ott alvó unokáknak is jut egy szoba!

forrás: home adore és skanlux

3. A statisztikailag tökéles családi otthon!

A svéd Hemnethemmet ingatlanfejlesztő építési tapasztalatai alapján összeállította az a típusházat, amire a legtöbb család szavazna: 120 négyzetméter két szinten, kényelmes közösségi terek, három hálószoba!

Kezdjük a barátkozást az alaprajzzal! Az alsó szinten nagy, dupla magasságú konyhát, kényelmes, nappalit, dolgozószobát, illetve vendégmosdót, kamrát, háztartási helyiséget találunk, az emeleten pedig két kényelmes hálót, teraszt és fürdőt.

planritning2

sektion

 

A ház külseje számunkra így nem túl vonzó – kb. egy konténer jut eszünkbe -, de kellemesebb borítással nagyon formás és modern lehetne:

huset_front

Belül persze minden világos, pontosan méretezett, kényelmesen lakható:

sovrum

kitchen

terrass

Ebben a megközelítésben az a leginkább szimpatikus, hogy azonnal tovább lehet gondolni a típustervet: mi például nem kérnénk dupla belmagasságú konyhát, inkább még egy szobát az emeletre. A tetőteraszban sem vagyok biztos, azt látom, hogy kertes háznál az ember nem használja az emeleti erkélyt – a földszinti teraszt annál inkább, főleg ha fedett. Szóval nekem mindenképpen kellene két fürdő és 4 háló, ami erre az alapterületre simán be is férne.

Kérdezhetitek: kinek van erre pénze? Barátaim, ezek alapvetően szerény házak, sem méretükben, sem felszerelésükben nem szálltak el. Persze, az igényesség látszik rajtuk, de az igényesség egyébként nem jelent feltétlenül rengeteg pénz, inkább gondos és szigorú tervezést. Remélem lassan itthon is lehet majd látni takarékos és igényes házakat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!