Lakjunk jól!

Zöldövezet a falakon belül

Mitől szép egy otthon? Ha erre tudnánk a választ, akkor lakberendezési fronton azt hiszem megtaláltuk volna a bölcsek kövét! Egy biztos: növények nem árthatnak egy lakásnak sem.

5b2ba78ed351c0003e1421d655b364b6

12278735_852280994885915_491673748253782705_n

12227095_852280951552586_360062364434145831_n

Mivel a célzatosan izébigyókkal dekorált lakásokat nem kedvelem, ezért a növény, mint díszítőelem különösen kívánatos számomra. (A gyerekeim persze tele vannak kacatokkal, amiket nem dekorcéllal hagynak szerteszét itthon, a férjem pedig megőrülne, ha csendéleteket helyeznék el itt-ott. A növényeket a gyerekeim kedvelik, de azért rajongóknak nem nevezném őket. Az Uramat inkább idegesítik, mert ő porszívóz, és a növények alkalmasint koszolnak. De azért eltűri.)

home-plants-that-cleanse-air-within-6-hours

apther

1-kussens-lounge

_MG_0156

Szingli koromban egész komoly növénygyűjteményem volt, köztük néhány nagyra nevelt és igazán szép példány. Bútorból sosem volt sok, így a nagy növények öltöztették a szobákat. Fontos körülmény volt az is, hogy laktam panel lakásokban, amik mind nagyon világosak voltak, tehát könnyű volt sikereket elérni. Aztán jött egy rövid gázkonvektoros időszak, az végzetes volt néhány növény szempontjából, hiszen ahol fény volt, ott télen égetett a forróság is. De legideálisabbnak a kedvenc lakásomat nevezném: északi fekvésű nappali, hatalmas teraszajtóval, amin télen-nyáron egyenletesen dőlt a fény, égető közvetlen napfény nélkül – azóta is egy hatalmas ablakos északi fekvésű nappalira vágyom…

Szobafikusz

Szobafikusz

Split-Leaf-Philodendron

Filodendron – ilyen nem volt, de szeretnék!

diffenbachia

Diffenbachia – súlyosan mérgező. Pedig hatalmas volt és csodás!

sansaveria

Anyósnyelv – kitűnően tartható kisebb mélységű ablakpárkányon is

Vitorlavirág

Vitorlavirág

 

Majomkenyérfa

Majomkenyérfa

De amiért igazán vérzik a szívem, az ez a növény volt. A nevét nem tudom, de most első helyen szerepel a kívánságlistán!

12240077_852280961552585_975159161224675286_n

Aztán növényi ellátottság tekintetében egyre lejjebb csúsztam: egyrészt első közös, családi otthonunk igen sötét volt, és igényeinkhez képest elég aprócska. Szerencsére a széles ablakpárkányok mégis adtak némi reményt:

8f7812df44ea5227_5_6_09_Robert_LongoED00922.preview

DSC_1456

IMG_8402_1

apther3

apther2

Aztán újra költöztünk. A házunk, ahol most is lakunk, közepesen világos, de itt pedig a padlófűtés zavar be a földszinten jelentősen, az ablakokban csak pici növények férnek el (a férjemet azok is idegesítik, mert akadályozzák a fa reluxák használatát). Plusz volt egy nagyon jelentős változás: a gyerekek, akik ebben a lakásban voltak kicsik. A fiam azonnal homokozónak tekintett minden virágföldet, plusz kiderült, hogy régi kedvenceim közül nem egy és nem két növény mérgező. Szóval ezen nincs mit szépíteni, beállt a teljes sivatag itthon. Tudjátok, vannak a kedves látogatók, akik amellett, hogy megkérdezik, mikor jön a következő gyerek, miért szoptatsz, miért ilyen kicsi a korkülönbség, miért nem szobatiszta és társai, még körbe is néznek, és megállapítják: hát, nagyon furcsa, hogy nincsenek növények! Erre évekig csak annyit válaszoltam: ha nem ötször kell etetnem a gyerekeket, meg pelenkázni, meg folyamatosan követni őket a lakásban, akkor majd újra gondolok a növényekre itthon. Nincs mit tagadni, ez a nap már egy ideje eljött! Tehát növényekre fel!

Természetesen nem lesz télikertünk – nem is szeretnénk egyáltalán, bármennyire is gyönyörű ez egy angol vidéki házban, mert szerintem az itthoni klímában a télikert az igazi halál egy lakásban, hiszen nyáron forró, télen hideg!

houzz

1080861

1080896

plant-conservatory

De például a nappaliban van egy remek délnyugati sarokablakunk, tehát ha nem is egy dzsungelt, de azért szép növényeket tudunk telepíteni:

house-plants-small-apartments-non-toxic-house-plants-for-cats

elle

plant-corner-in-home

Nem venném a bátorságot, hogy növényápolási tanácsok adjak, azt bízzuk a profikra🙂

Most tervezgetjük a helyet (földre, tartóra, ablakba?), keressük a megfelelő fajtákat, a kaspó és társai is sem mellékesek. Azt azért elárulom, hogy vannak példányok, amik nyáron a teraszt, télen a lakást díszítik. Az eredménnyel majd jelentkezem!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. 25 orchidea azért komoly gyűjtemény:)

  2. fifone fifone says:

    Altalaban egyet szoktam erteni veled, de en uuugy utalom a szobanovenyeket! Sokszor inkabb szobanovenyek mint disznovenyek. Azert nalunk is van valami, mert egyedul a lepke orchideakat kedvelem. Ebbol van 25. Ezek is csak akkor szepek, ha viragoznak. Mondjuk akkor nagyon. Csak illatuk nincs, amit sajnalok, mert milyen mar, ilyen gyonyoru virag illat nelkul? Ezeknek se szepek a leggyokerrei, ahogy burjanoznak kifele. meg atlatszo kaspokban vannak, mert meg szep kaspoba se lehet oket rakni. De azert Irracionalisan imadom mind a 25-ot. 🙂 mondjuk mas novenyt nem engedek be. Ha kapok valamit passzolom tovabb. Viszont a kert az mas, ott en is lelkesebb vagyok.

  3. Igen, ahogy írod emlékszem ilyesmikre(: Azt hiszem pont ezért adtam a sokadik költözés után a barátaimnak, mert akkor már útban volt a kisfiunk és tudtam, hogy ez biza nem mászó gyerek mellé való. De azért hiányzik:)

  4. Viktória Kolonics says:

    Szia, a nevére már én sem emlékszem annak a kaktusznak, de arra igen, hogy sok baj volt vele. Nagyon szúrós-tüskés, hozzányúlni szinte nem lehet, emiatt áthelyezni nagyon nehéz, átültetni szinte lehetetlen. Ha jó helye van, gyorsan nő, nagyon látványos, könnyű szaporítani, de ha levágod, a fehér leve komoly allergiás reakciókat okozhat a bőrön.
    Úgyhogy egy idő után szinte kezelhetetlenné válik sajnos. 🙁


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!