Lakjunk jól!

Egybenyitási hadművelet

A régi házakban leggyakrabban az a probléma, hogy minden funkciót külön helyiségbe zártak: vécé, fürdő, étkező, konyha, nappali. Mindent megtalálunk, de hiányzik a tér, a lendület. Pont ez a gondunk abban a családi házban is, amit a öttagú család megvásárolt és most tervezik a felújítást. Az előző posztban a nappali és előtér berendezését jártuk körbe, most pedig az étkező és konyha következik!

konyha

unnamed (5)

unnamed (3)

unnamed (4)

Miből gazdálkodunk?

Van egy főzőfülkének titulált konyhánk, nem éppen korszerű burkolatokkal és konyhabútorral, és egy attól fallal elválasztott kicsi étkezőnk, amit újabb fal választ el a nappalitól. Állapítsuk meg, azért ez így kicsit túl szeparált! Az oké, hogy a kanapéról ne lássunk a mosogatóba, de minek a konyhától is elválasztani az étkezőt, ekkora helyen? Ami egyébként egyben nem is lesz rossz: a két helyiség a legszélesebb részeken 4×4 méter, vagyis a pincelejárót leszámítva csaknem 16 négyzetméterrel számolhatunk. Nem hatalmas, de éppen elégséges lehet. Azaz nem a méret a gondunk.

A család a házvásárlással kb. el is használta a pénzügyi kereteit – ismerős? Vagyis nem fogják amerikai lakberendezési átváltoztató show-k mintájára kitépni a konyhát, hogy a legújabb modellt rakják a helyére, viszont a konyhát és az étkezőt mindenképpen össze akarják nyitni. Szuper, mondhatnánk, lebontjuk a falat és kész!

WP_20150906_11_06_52_Pro

Lakás az előző posztból. Ezt látjuk, ha két helyiséget egybenyitunk. Ott a fal helye az aljzatban, és az eltérő burkolatok…

Na most amiről nem szól ez a blog, de az élet se szóljon, hogy sebaj, valahogy csináljuk meg az aljzat kiegyenlítését, burkoljunk a bútorig, aztán már készen is vagyunk! Ez rémes megoldás és teljes pénzkidobás lenne, mivel a meglévő konyha nem jó minőségű, sem látványra (sose válasszunk bemart, íves ajtókat!), se kialakításra. Csak egy apró részletet mutatok – nézzétek meg a tűzhely melletti pult toldást – aki ilyet tesz, más rémségekre is képes:) De cserére szorulnak a gépek is, tehát teljes újraépítés szükséges – ha összegyűjtik a tulajdonosok a csöppet sem mellékes pénzt.

unnamed

Szóval jelenleg úgy nyitunk egybe, hogy a konyhabútor még egy ideig marad. Mit tehetünk ilyen esetben?

 • Csak annyira nyitjuk egybe a két helyiséget, hogy a válaszfalat kb. 100-120 centis magasságig bontjuk vissza, kifestünk és készen vagyunk. Látványban a két tér eggyé vált, akkor folytatjuk, ha összegyűlik a pénz.

Ennyivel nem elégszünk meg, ezért:

 • Megtervezzük az új bútort, hogy tudjuk, a végleges megoldásban mi hová fog kerülni. Ettől persze még lehetnek majd eltérések, de legalább egy lehetséges verzió lesz a fejünkben. Őrületesen mérünk, álmunkból felkelve is tudjuk pont hány centi a hátsó fal, mekkora pincelejáró fala és így tovább! Tervezéshez mindenképpen használjuk az IKEA konyhatervezőt! Ennek több előnye is van: ingyenes, látjuk mire van kész elem, ha nekünk sok speciálisra van igényünk, akkor érdemes lesz egyedileg legyártatni. De amiért már most tervezünk, annak az az oka, hogy lássuk: az álomkonyha teljesen más lesz, mint a mostani, azaz a jelenlegi méretekkel, kiállásokkal, burkolatokkal nem tudunk mit kezdeni. Ennek tudatában folytatjuk az átmeneti szépítést.
 • A bútort finoman, hogy vissza is lehessen tenni, ki kell szedni a helyéről. Mi festésnél is leszedtük a nyáron a felső elemeket, nem festettük körbe…
 • Amikor teljesen kiürítettük a helyiséget és lebontottuk a falat, a konyha és étkező területén felszedjük a burkolatot, kiegyenlítjük az aljzatot. Egybeburkoljuk a két helyiséget.
 • Ha a falicsempét is utáljuk, akkor átmenetileg a festés is jó megoldás lehet. Fehérre.

FurdoElotteUtana

FurdoElotteUtana02

 • Ha ettől idegenkedünk, válasszunk fali paneleket, pl. ilyen fehér lapokat az IKEA-ban, ennek az az előnye, hogy házilag akár a csempére is rá lehet tenni. Azért sem javaslom a csempézést átmeneti állapotban, mert a végleges kialakításnál biztosan kell majd villanyt szerelnünk, az sem egyértelmű, hogy milyen magas lesz az új konyhában az alsó elem, hol fog kezdődni a felső, stb.
1bedd590c378764b824d1d67fc4c911d

IKEA Fyndig munkalap

furniture-ikea-kitchen-wall-panels-decor

wall_panels_fastbo

Mindkét képen Fastbo fali panel, IKEA

 • Ha a konyhapultot is utáljuk, akkor az IKEA kínál olcsó és semleges verziót. Ne reméljük, hogy a cserélt munkalap jó lesz majd az új konyhába is: főszabály, hogy sosem alkalmazunk végleges megoldást rossz adottságokhoz! De ez tényleg olcsó: 220 centi 6000 forint.
 • Ebben a konyhában a nagy bontásoknál megszüntetném a konyhai ablak alatt található radiátort, mert a konyhának majd ki kellene kanyarodni az ablak elé. Az étkezőben cserélném szélesebbre a meglevőt – ha szükséges -, hogy kifűtse a 16 négyzetmétert.
 • Természetesen festeni kell, az ablakkeret is változzon fehérre.
 • Az étkezőben belőjük az asztal végleges helyét, és ezt is figyelembe véve, helyére tesszük a csillárt – most elképesztő helyen van! Bár az is igaz, hogy a vezetékkel arrébb lógatni manapság menő.
forrás: Desire to Inspire

forrás: Desire to Inspire

Mit NEM teszünk most?

 • Nem variálunk a víz-, gáz és villanyvezetékekkel.
 • Nem variálunk a világítással – csak majd a végleges állapotban.

Persze, mondhatjuk, az ördög a részletekben rejlik! Milyen lenne az ideális elrendezés? Milyen stílusú konyhát rendezzünk be? Milyen padlóburkolatot válasszunk? Mekkora asztal fér erre a helyre?

SFDD97741C587414049864F8C37FC734240

SFD1EEC52F1CEF8462E95A9D7F47DF3B314

SFD9D1B4973E12D4F60A2BD9BB25F3137A5

Elrendezés:

U alakú konyhát tudunk beépíteni a rendelkezésre álló helyre. Az előszobai bejárat mellé elfér egy dupla hűtő. A konyha kialakításánál az ergonómián, a hely maximális kihasználásán túl szempont a látvány is. Ezért a hátsó fal közepére tervezzük a tűzhelyet, felette szagelszívóval, és innen indulva alakítsunk ki szimmetrikus elrendezést! A tűzhely mellett kétoldalon fiókos szekrények, a sarokban két sarokelem. A pincelejáró falán beépített mikrónak és sütőnek is helyet adó magas szekrény, illetve egy magas, fiókos tároló fér el, a mosogató és mosogatógép pedig ideális helyre, az ablak elé kerülnek.

ikea4 ikea5

ikea6

Mi a meglepő ebben az elrendezésben? Nincsenek felső elemek! Az új trend nem annyira szereti a felső elemeket, mert rendkívül leszűkítik a teret. Ha most kezdeném a konyhánkat, én is elhagynám, az egyik falon ablakot raknék a helyére, a másikon pedig nyitott polcokat. A felső elemek árát egy nagy kapacitású tálalóra fordítanám.

Ha rakunk is felső elemeket, akkor se rakjuk vele körbe a konyhát!

20134_nkro02a_01

20134_nkro03a_01

20141_nkro05e_01_PE377616

botkyrka-falipolc-feher__0301603_PE390740_S4

forhoja-faliszekreny-szurke__0301586_PE365479_S4

limhamn-falipolc__0306732_PE359770_S4

Az elszívó környékét mindenképpen érdemes szabadon hagyni. Nemcsak látványnak jobb, de a tisztíthatóság miatt is ez a jó megoldás.

20134_nkro06f_01_PE402732

A magas elem melletti sarkot így tudjuk kihasználni: elrejti a kávéfőzőt, a kenyérpirítót, a kenyértartót, de tehetjük ide a mikrót is, ha nem alkalmazzuk az alábbi képen látható megoldást (magas elembe kerül a mikró és a sütő).

20143_nkro07a_01_PE390741

Egy hatalmas hűtő elfér az előszobai bejárat felőli beugróban!

Cream-American-Style-Fridge-Freezer-Kitchen-Beautiful-Kitchens-Housetohome

Kitchen10_large[housepics]

Kitchen-fridge-freezer-25-Beautiful-Homes refrigerators_gorenje_retro_vintage

Persze az elrendezésen lehet változtatni, bár a tűzhely és a mosogató így vannak tökéletes helyen. A hűtő helyére kerülhet egy méretes tálaló – ezzel az étkezőrészt pontosan definiálnánk. Ebben az esetben a hűtő az első elem a “konyhasorban”, szebb lenne a beépített. A sütő kerülhet a hagyományos helyre, a főzőlap alá beépítve. Ha egy magas elemünk van, csökken a tárolás (ám a tálalóval eközben jelentősen bővül), cserébe nő a pultfelület.

Mindent összevetve, a konyhát várhatóan érdemes egyedileg készíteni, mert lesz néhány nem standard méret – például az IKEA termékekből nem tudjuk pontosan elkészíteni a szimmetrikus beépítést. Ha mégis a felső elemek mellett döntünk, akkor pedig a beépítés végig menjen plafonig!

Stílus

A konyha-étkező stílusának illeszkednie kell a nappalihoz, hiszen az átjáró látványban is összeköti őket. A házhoz talán egy letisztult fa konyha, vagy egy kicsit vidékies fehéret tudnék elképzelni.

PH127068

PH129029

SzosziKonyha

forrás: Térkultúra

A padlóra válasszunk cementlap mintás greslapot, szép lenne, ha a nappali miatt itt finoman visszaköszönne a zöld szín!

forma vivendi

cementlap-parador-e1432400190763

SFDD5352781A9E7462E9EBC4AE4998F9BD2

kép forrása: Bútoralkotás

kép forrása: Bútoralkotás

Falicsempe esetében én nem sokat vacakolnék, maradnék a metrócsempénél. Ha fehér a bútor, akkor legyen fehér a csempe is, de azért van lehetőség finom színezésre:

cocina-con-biselado-crema-10x20

Masia_jewel_Ivory-1030x772

Metro-Brick-Tiles-Toppstiles2

Asztalból mindennapi használatra a 150×80-as méret fér el, ehhez akár 6 széket is be tudunk állítani. Az asztal lehet rusztikusabb fenyő asztal, a székekre én merészen színes bonanzát választanék!

1

6e9d39d97b87e7c546979d822085c568

delikatissen

Fall-Dining-Room-Decorating-Ideas

bútoralkotás

Ennél izgalmasabb színeket választanék, de valami ilyesmi tökéletes lenne. forrás: Bútoralkotás

Multi-Colored-Dining-Room

creative-white-kitchen-and-dining-room

Ne felejtsük el: ez egy gyerekes otthon. Tehát a stílus kialakításánál a minőségi alapok lerakása után legyünk bátrak, szakítsunk a bájos, elegáns, vidékies irányzatokkal, és jöjjön inkább valami vidámság!

diningroom8

modest-dining-room-wall-decals-with-picture-of-dining-room-creative-on-design

Segemented-Bycicle-Print-Painting-Dining-Wall

The-Brown-Table-Of-Charming-Scandinavian-Dining-Room-Design-Ideas

700_diane-keaton-dining-room-writing

Eat Drink and Be Merry Wine Sign

Várjuk az ilyen lett képeket:)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Judit Neszta Kovács says: (előzmény @Lakjunk jól)

  Köszönöm a tippeket! A konyha átkerül egy másik házba, kicsit kibővül. Kerámia-gombokkal, ütősebb munkalappal tervezem feldobni, most nem jön ki a szépsége…

 2. Ha a konyha jó minőségű, jó a beosztása, vagy esetleg egy kis variálással az elemek jól használhatóak, csak a szín nem annyira jön be, több megoldás is lehet. Az egyszerűbb, amit egy kedves Amerikában élő olvasó, Anikó küldött, ők a falat festették, cserélték a világítást, és a modern, hűvös színű környezetben nagyon is jól nézett ki a tölgy konyha. http://lakjunkjol.cafeblog.hu/2015/01/01/ilyen-volt-ilyen-lett-munkakozi-fotok-amerikabol/

  Ha ezt már kipróbáltátok, és a dolog még mindig nem az igazi, akkor marad a festés. Ha én ezt választanám, akkor csakis a profi megoldás jöhet szóba, és én olyan szakembert keresnék, aki kompresszorral fújja, ami úgy néz ki, mint az új. Most menő két szín: fehér (nem krém) és a szürke. Színesre nem festeném, nagyon gyorsan lejár.

 3. Judit Neszta Kovács says:

  Ó, azok a bemart ajtók! Legalább nem íves. Nálunk is ez van. Mivel tölgy, nem szeretnénk kidobni, de már egy ideje töröm a fejemet, mivel lehetne feldobni…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!