Lakjunk jól!

Ráncfelvarrás családi házban

Amikor házat vásárolunk a hazai ingatlanpiacon, általában be kell látnunk, hogy nem álomingatlanok között válogatunk. Ritka az olyan eset, amikor igényes vásárlók megfizethető áron olyat találnak, amibe változatlan állapotban be is költözhetnek.

Inkább az a helyzet, hogy jó üzletet tudunk kötni, ha jó a szemünk, és képesek vagyunk kiszűrni a fontos és jelentéktelen részleteket.

  • A környék ugye mindent visz (csendes, de jól megközelíthető helyen)?
  • A környezet, a szomszédok nehezen megváltoztatható adottságok.
  • Ha már ház, használható-e a kert?
  • A ház külleme, jellege elfogadható-e számunkra?
  • Van-e pénzünk megváltoztatni azt, ami nem tetszik, vagy egy évtizedekig tartó tatarozást veszünk a nyakunkba (értsd mire a végére érsz, kezdheted az elejéről)?

Levelet kaptam Petrától, akik újonnan vásárolt családi házuk felújításához kér segítséget. Bár külső képet nem kaptam, csak egy földszinti alaprajzot, ez viszont biztató!

alap

Ez egy  jól átgondolt alaprajz: közösségi terek egymás mellett, két normál hálószoba, szükséges kiegészítő helyiségek, remek kertkapcsolat, stb.

Persze itt is jól jönne néhány változás:

  • a lakás alaprajza régebbi elvárásokat tükröz: túl sok kicsi helyiség, túl sok ajtó,
  • színekben, stílusban igazi 90-es évek: barna nyílászárók, boltív, méretes és rusztikus cserépkályha, ívesre bemart bútorok, lambéria, cserélendő burkolatok.

Lássuk a kívánságlistát!

1. A lakás névjegye!

Az előszobán szeretnének nagyítani azzal, hogy megszüntetnék a WC-t (alsó és felső szinten is van fürdőszoba WC-vel), ahova a rengeteg cipőt és/vagy kabátot rejtenék, viszont jó lenne egy kis ülőke rész is, ahol a gyerekek cipőt tudnak húzni. Mindezen igényekhez viszont kicsi a helyiség.
vécé
Ha teljesen elbontásra kerül a vécé fala, akkor a felszabaduló hely sokmindenre elég lehet. Az viszont biztos, hogy fura megoldás lenne, ha egy vécényi helyre próbálnánk beszorítani tárolást, öltözést, beküldenénk a gyerekeket, vendégeket egy kicsi sarokba.
h2designandbuildmodernfarmhouseKatieMedina-55
fekete1-600x400
hallway-4
brooklyn-400x600
Amondó lennék, hogy a vécé helyére tegyünk be egy nyitott tárolót a kabátoknak, alulra mehetnek a cipők, a leülést viszont máshová tervezzük, a vécé területére max. egy kisebb ülőkét. És az előszobai funkciók egy része átkerülhet a közlekedőbe is, nem kell mindent a bejárathoz zsúfolni:  itt már elférhet a keskeny pad, vagy éppen menő moziszékek! Szintén el kell dönteni, hogy megtartjuk-e a második ajtót, vagy inkább normál hőszigetelésű bejárati ajtót teszünk fel, és akkor az szélfogó és közlekedő rész mind átveszi az előszobai funkciót. Ne legyenek illúzióink, sajnos úgysem fogjuk tudni a koszos cipőket az “első” előszobában tartani:)
pinterest
Coat-Hanger
Scandinavian-style-interior-decor-white-hall-way-600x596
Hallway-Mastertons-house-472x600
nemart
Nemart Decor

Nemart Decor

Dizájn tekintetében ne fogjuk vissza magunkat: ha kicsi a hely, húzzunk 19-re lapot, és legyünk bátrak!
Blue-modern-hallway-with-patterned-wallpaper-472x600
Wood-effect-wallpaper-in-hallway
stuva
2. Milyen legyen a nappali?
A nappaliban van egy nagy cserépkályha, amit jó nagy helyet elvesz a térből, 1,1 méterre “lóg be” a nappaliba. Hogyan lenne jó optimálisan berendezni?  Hova kerüljön a tévé, kellene egy U alakú(de legalább L) kanapét könyvespolc, egy darabig még a járókát is használni fogják, de jól jönne egy rajzolósarok is a gyerekeknek. A falak fehérre meszeltek, és a fehér fal, zöld cserépkályha, sötétbarna ablakok együtt hidegnek tűnnek.
nappali
A nappali kb. 20 négyzetméter, ami kényelmes méret, viszont átjáró az étkező és a terasz felé is. Tehát a közlekedő útvonalat nem bútorozhatjuk.
nappali2
Ezen a képen nekem sikolt az erkélyajtó-ablak kombó. Ez a magyar házak, lakások rákfenéje: miért nem lehet végig erkélyajtót tenni? Ebben az esetben mondjuk középen egy kétfelé is nyitható ajtót, a két oldalon pedig fix, nem nyitható ablakokat? De ha a radiátor miatt nem akarunk annyira variálni, akkor legalább legyen középen az ajtó és mellette a két ablak. Nem kicsit, hanem nagyon másképpen nézne ki. Ráadásul így az étkező felőli sarokba akár egy olvasófotel is elférne!
A nappali legnagyobb nehézsége, hogy minden más irányban van: egyik falon a kályha, a másikon a kertre nyíló ablak, a tévé pedig mondjuk a harmadik falra kerül? Oké, a tévének nem ülhetünk háttal, de azért mégse üljünk már háttal minden normális látványnak azért, hogy a “szent tévét” kényelmesen tudjuk nézni…
A másik magyar mánia a hatalmas kanapé. Hacsak nem rendezünk naponta osztálytalálkozót, talán mégsem lenne szükség U! alakú kanapéra 20 négyzetméteren…
Vintage-Modern-Country-Style-Living-Room
65-metres-of-nordic-style-small-apartment-living-room-decoration-effect-chart-greatly-entire
Ennyi mondjuk kényelmesen beférhet:
Screenshot 2015-09-27 23.58.52
Screenshot 2015-09-27 23.57.31
Tehát győzzük meg a család férfitagjait, hogy ez nem tévészoba, és nem is a méret a lényeg, vagyis ne a hosszú falra tegyük a tévét,  hanem suvasszuk be az ablak mellé… Maximum kicsit kisebbel kell beérni és kevesebbet fogjuk nézni?
Könyveknek tulajdonképpen sok hely van: az előszoba felőli hosszú falon, illetve a bejárati ajtó és a kályha között – a hőmérséklettel óvatosan! Nekem nagyon bejön a térbe állított kanapé, mögötte a könyvespolcokkal!
shelf5
book_shelf1
Books-behind-a-sofa-in-Michael-Kors-apartment-designed-by-Glenn-Gissler
Járókát, rajzasztalt nem terveznék be, mert ezek múló dolgok: berakjuk oda, ahová befér, szép nem lesz. A járókában egy gyerek sem bírja sokáig, a rajzasztal helyett pedig pillanatok alatt megteszi az ebédlő is!
julcsi
Színek: a fehér, barna, zöld nem rosszak együtt, mondjuk feldobhatjuk egy jó függönnyel, szőnyeggel, párnákkal! Viszont akár szeretjük a zöldet, akár nem, a kályha miatt legyen az a kiindulási pont:
OB-petra

Kanapé IKEA Ektorp, szőnyeg IKEA Stockholm, függöny IKEA Syssan, lámpák IKEA Böja, fotel IKEA Byholma, asztal IKEA Kragsta

OB-petra5

Kanapé IKEA Nockeby, szőnyeg IKEA Stockholm, függöny IKEA Syssan, lámpák IKEA Böja, fotel IKEA Strandmon

Folytatjuk!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!