Lakjunk jól!

Mesterkurzus egyszerű eszközökkel

Bár elárasztják a virtuális lakberendezési teret a skandináv otthonok – nem érdemtelenül -, Norvégiába mégsem látogatunk olyan sokszor. Pedig megéri, ráadásul nekem külön csemege, hogy a skandináv gyűjtőnév ellenére karakteresen más egy svéd, dán, finn, vagy éppen norvég otthon.

JD_0056

Erre a kétszintes, oslo-i belvárosi otthonra boldogan csaptak le a tulajdonosok, mert arrafelé ritka az ilyen méretes lakás.

edith_alap

Persze eladáskor még a 70-es évek állapotát tükrözte – gondolom ezért volt egyáltalán elérhető a családnak -, amit a fiatal anyuka nagy örömmel újított fel saját ízlésük szerint. Mi volt a recept az átalakításnál?

1. Egy kis skandináv, egy kis retró

Ez a lakás nem fehér skandináv, noha bőven vannak hófehér részei is. A mély kékek, az élénk színek kiválóak a szellős, világos térben, és összetéveszthetetlenül egyéni ízt adnak ennek az otthonnak, amit Edith, a tulajdonos kedvencei, az 50′-60′-as évekből örökölt bútorok még inkább kiemelnek. Az étkező kárpitozott székei családi örökségből kerültek ide, tanúi voltak négy generáción keresztül a karácsonyi közös vacsoráknak. Ráadásul a norvég dizájn kiemelkedő darabjai az ötvenes évekből.

JD_0012

JD_0093

JD_0193

A csodás lépcsőházat is szépen kiemeli a különleges szín:

JD_0173

JD_0183

2. Teret a családi együttlétnek

Ami nem jelent egyet a nappali kanapéval! Ehhez a belvárosi lakáshoz csodás kert tartozik – ez már tényleg olyan különlegesség, ami kevés szerencsésnek adatik meg. És a nappali társalgójával, a családi vacsorák helyszínével, a konyha barátságos étkezősarkával együtt könnyen el tudjuk képzelni, hogy itt tényleg adottak az örömteli együttlétek helyszínei!

JD_0229

JD_0148

JD_0051

3. Barátságos családi otthon=nem kell mindenhová petárda!

A “lakberendezett” otthonok egyik fájó pontja, hogy minden helyiség, minden szeglete nagyon különleges akar lenni. Mindenhová jut valami lélegzetelállítónak szánt attrakció. (Sokszor el is áll a lélegzetünk, ám nem a gyönyörűségtől.) Ha itt körbenézünk, egyrészt nincsenek stylist félreértelmezett közreműködésére utaló jelek, ami direkt jó. Viszont bőven vannak teljesen egyszerű részletek, amik nem abból a célból jöttek létre, hogy lenyűgözzék a kedves olvasót egy lakásbemutatón, hanem egyszerűen így szolgálják az itt lakók kényelmét.

JD_0134

JD_0139

JD_0143

3. Az ördög a részletekben!

Ami nem drága berendezés, hanem csak egy ötlet. Vagy a remek adottságok kihasználása.

JD_0157

JD_0240

JD_0262

JD_0274

JD_0276

JD_0509

JD_0217+1: az ékszer!

Jó, ha egy lakásban van egy extra. A kilátás, a belső tér szépsége, a térkapcsolatok, egy-két különleges bútor. Esetleg tapéta, textil. Vagy éppen lámpa. Ebben a lakásban a család a lámpákra szavazott!

JD_0069

JD_0025

JD_0160

lamps

Ez a családi otthon nekem egy élmény volt. Nektek mi a véleményetek?

JD_0445

Ha szívesen néznél naponta lakásbemutatót, kövesd a Facebook oldalamat: minden nap egy lakás, a világ minden pontjáról!

Forrás: Apartment Therapy

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!