Lakjunk jól!

Az én nyaralóm

Nincsen nyaralónk és minimum középtávon nem is tervezünk ilyet. Nyaralni viszont szoktunk, értelemszerűen mások “nyaralójában”, ami lehet vendégház, apartman, vagy éppen hotelszoba. Voltunk már nagyon kellemes nyaralóhelyeken, de a tökéletes még hátra van.

gotland3

faház

Térkultúra - Szöszi villa felújítás előtt

Térkultúra – Szöszi villa felújítás előtt

10513471_794064377374244_4946654636613831256_n

Balatonfenyves

11824979_799705466810135_8646101290135924188_n

Lantliv

A kiadásra szánt nyaralók és a saját tulajdonú nyaralók nem azonos igények szerint készülnek, ám mégis lehetnek általános kívánalmak.

1. Legyen egyszerű a belső tér

white-cabin-10

Baltic2

greek6

white-cabin-1

Mindig lever, amikor hazai lakberendezési újságok így nyáron bemutatnak módosabb “nyaralókat”. Ezekre általában jellemző, hogy semmiben nem különböznek egy felsőkategóriás családi háztól. Ugyan azok a felhasznált anyagok, a méret, a komfortszint. A tulajdonos pedig büszkén kijelenti: “Miért mondanék le a megszokott minőségről pont akkor, amikor nyaralok?”

Azért drága barátaim, mert nyaralni más. Oda azért megyünk, hogy kimozduljunk a mindennapokból, közelebb kerüljünk a természethez, mást tapasztaljunk meg, többet legyünk együtt. Erre szerintem egy 200 négyzetméteres, drága bútorokkal és minden komforttal felszerelt ház nem alkalmas. Ott a hőségben le fogunk roskadni a kényelmes ülőgarnitúrára a légkondis nappaliban, és egész nap nézzük a hatalmas képernyőt, vagy ami még rosszabb, mindenki a saját szobájában nyomkodja a saját kis kütyüjét, hiszen a wifi is széles sávon hasít. A kertész pedig ellátja a kertet, mi ezen csak ronthatnánk.

Ha mindezt tudja az otthoni házunk is, minek mennénk el onnan? Az meg teljesen értelmetlen nekem, ha a nyaraló komfortosabb, mint az otthonunk.

A jó nyaraló nem nagy belül. Mert nem azért megyünk, hogy a házban töltsük az időt. Vagy hogy takarítsunk. A házzal kapcsolatos elvárás nekem annyi, hogy legyen hűvös -nem légkondival – és legyen alkalmas arra, hogy rossz időben se akarjunk hazamenekülni. Azaz takarékosan méretezett közösségi tér és funkcionális hálószobák, fürdő. Majdnem mint ez az alaprajz. Még az sem butaság, hogy nincs egyben a nappali és a konyha, mivel ha vendégeket kell elszállásolni jól jöhet a külön nappali.

Lantliv

Lantliv

Kezdjük a közösségi térrel. Egy jó nyaralóban szerintem van kényelmes, közösségi helyiség, ahol át tudjuk vészelni az esős napokat. (Ha ilyenek lesznek a nyarak, akkor a nyaralás legszebb pillanatai azok lesznek, mikor át kell vészelni egy pár esős napot, nem?) A napos napokon mindent az árnyas kertben csináljunk!

gotland4

k2

blhouse-2

b9

d2

A nagy szőr nélkül – 28 fokban egy ilyen kész rémálom.

finnish9

 

Nappal kényelmes ülőbútor, éjjel jó vendégágy!

Nappal kényelmes ülőbútor, éjjel jó vendégágy!

Kell egy egyszerű, de működő konyha, ahol tudunk főzni, sütni, mosogatógép előny. Nagy hűtő, mert nyáron mindent hűtőben tartunk és az italoknak sok hely kell. A kamra is felesleges, mert nem halmozunk hatalmas készleteket. Nekem mikró is kell, mert 40 fokban nem képzünk a házban hőmérsékletet, azaz sok napra főzünk gyors és egyszerű ételeket, aztán a maradékot melegítjük. (Olvastam a minap az egyik blogon sok hülyeséget a mikróról. Hogy az felesleges. Hogy milyen undorító a mikróban felengedett étel, pl. a kenyér. Nos, a mikrót tudni kell használni. Azt melegítjük mikróban, ami úgy jobb eredményt hoz. A megmaradt szelet pizzát, ami bár finom többé nem lesz, de a gyerekeknek még így is bejön. A vasárnapi rántotthús maradékát. A későn jövőnek egy tányér rizst gombapörkölttel. Reggel a pohár tejet. Vészhelyzetben ugyan felengedhetünk fagyott ételt így, de azzal már ne nevezzünk a sztárséf versenyen…)

Szükségünk lesz a kényelemhez alapgépekre (botmixer, kézi robot, kenyérpirító, kávéfőző, esetleg vízforraló). Egyszerű étkészletre. Tortaformák, speciális sütők, külön hétköznapi és elegáns tányérok mind feleslegesek, vagyis elég lesz kevesebb tárolóhely.

tamsin-27b

blhouse6

swedish-holiday-home-ikea-3

swedish-holiday-home-ikea-4

ter3

cottage4 (1)

JH3

boligliv

A nyári konyha külön történet. Szerintem telitalálat egy nyaralóban!

A társalgó részben kell talán legjobban elengedni a megszokott beidegződéseket. Normális esetben a nyaralóban nem használjuk a nappalit, mert a beszélgetés, olvasás, ejtőzés helyszíne a kert és nem egy szoba. És ha fölös anyagi forrásaink vannak, akkor azt inkább a kinti komfortra költsük, mint benti ülőgarnitúrára!

gotland7

boligliv4

mexico4

c7

cottage4

elin1

Hemmahos_CarinaO10_lowres-450x600

kültér

ricard-myk-2

S6

summer-colors-pink-3

house7

vizit

Vizitkártya

boligliv2

A benti ülőbútorok esetén csak azt tartsuk szem előtt, hogy nyaralni és nem viselkedni jöttünk. Tehát ne válasszunk olyan bútort, amelyiknél szívbajt kapunk, ha a gyerek vizes ÉS homokos fenékkel ül le, meg általában: a rendes gyerek nyáron ébredés és esti lefekvés között állati koszos (lefekvés előtt azért rendbe hozzuk), ezzel a kis hendikeppel számoljunk a berendezésnél.

2-220242_640x960

Nyárra: állatszőr, viszlát!

Akkor járunk a legjobban, ha vannak univerzális és strapabíró bútoraink, amiket akár szabadon mozgatunk a külső és belső terek között. Jobb kültéri bútorok, amelyek akár a nappaliban is megállják a helyüket, raklapból készült kanapék, asztalok:

20132_odro06a_1

2752_0

pallet-sofa-with-wheels

outdoor-pallet-furniture-3

pallet1_0

Remek szolgálatot tesznek a párnával kiegészíthető, jó minőségű fa, fonott, fém és műanyag étkezőbútorok, a felületkezelt fa asztalok.

Klassz, ha vannak könyveink, társasjátékaink, és ne legyünk álszentek, jól jön a tévé is (biztosan jobb családi program a közös filmnézés, mint a laptop/mobil böködése egyesével). De tegyük ide az otthonról leselejtezett régi vacakot a maradék dvd lejátszóval. Legalább nem izgulunk télen, hogy mi is kaptunk-e hívatlan látogatókat, akik megszabadítanak a drága új tévétől.

2. Funkcionális privát szekció

A hálószobák funkcionálisak. Lehetőség szerint szellősek, hűvösek és csendesek. Nekem az ágy és környéke a lakás egyik legfontosabb része. Egy jó könyvvel, újságokkal és a reggelivel az egész lusta délelőttöt el tudnám tölteni az ágyban. Este addig olvasok, míg ki nem esik a könyv a kezemből. Erről nyaraláskor sem mondanék le szívesen.

háló

mjolk5

 

gotland5

strandwood_innen020

cottage2

 

gotland8

house1b

mjolk-guest-cottage-5

 

1920@80-4

Ha a gyerekeink otthon külön szobában laknak, a nyaralóban talán ők is szívesebben bandáznak együtt.

Bed-over-drawers

finnish3

kids

white-cabin-3

moda1-e1395783354359

4-kids-rooms-twin-beds

Boys-Bedroom-1 Claire-Paquin_East-Garden_Kid-Bedroom-Twin.jpg.rend.hgtvcom.1280.853

JH5

Hacsak nem elegáns koktélpartikra járunk minden este, ruhatárolásra a legjobb szolgálatot a sok fiókos szekrény jelentheti, akasztós ruháink családi szinten is feltehetően egy szekrénybe beférnek! Viszont cserébe számoljunk rengeteg helyigényes strandholmival, sporteszközzel! Attól viszont tartózkodnék, hogy minden hétvégén tele kocsival kelljen leköltöznünk, azaz tartsunk lent nyári alapholmikat és mindenképpen legyen mosógép – szárítógép viszont teljesen felesleges, mossunk jó időben!

Nekünk a nyári lak fürdőjében biztosan nem lenne szükségünk kádra, csak egy klassz zuhanyzóra, de másnak éppen lehet a reggeli hosszas habfürdő a nyaralás csúcsa! Az egyszerűséget az is jelenti, hogy egy fürdőszoba elég lehet a házban, egy vécé-kézmosóval kiegészítve, ami nagyon közel van a bejárathoz (gondoljunk mondjuk a homokozóból, dinnyeevésből beugró fiatalkorúakra!). Kiegészítő zuhany kerülhet a kertbe, napenergiás előnyben!

delikatissen

77df104c85352e6f2c736d404068d611

autv_hr3_ep30_gallery_showerroom1_1aopd0u-1aopd12

 

outdoor-shower

merrick9b

blue ginge byron bay two bedroom garden apartment outdoor shower

boligliv3

3. Anyaghasználat

Ami markáns különbség lehet a nyaraló és egy normál lakás között, az az anyaghasználat. Nyaraló esetében általában olyan helyre gondolunk, amit nyáron használunk – van barátoknak egész éves használatra berendezett hegyi nyaralójuk, ami persze télen legalább  olyan klassz – de mi családilag csak víz melletti nyaralót tudnánk elképzelni.

Tehát ha nyaraló, akkor azt a nyári használatra alakítjuk ki, nyáron pedig meleg van. Újabban rémesen meleg, mikor még a gyerekek is izzadnak. Vagyis olyan anyagokat használjunk, amelyek elviselhetőek hőségben. Beton / kő padlót, hűvös vásznakat, fémet. A szőnyeg, a párnahegyek, a bolyhos anyagok kibírhatatlanak ilyenkor. (Barátokkal házat béreltünk a Balatonnál. Szőnyegpadló, rajta szőnyegek. Bársony díszpárnák, állatbőrök, subák, szőnyegek a falon. Komolyan, 5 fokkal van melegebb ettől a szobában!)

Tanuljunk a déliektől!

greek2

greek1

casaazul3

4. Dekoráció

Ha a nyaraló a sajátunk, akkor annyit tárgyat tegyünk bele, amivel könnyű rendet tartani, takarítani, mert porfogókra igazán semmi szükség. Nem attól lesz jó a hangulatunk, ha gyertyatartók, vintage dobozkák, fonott kosárkák, borzalmak borzalma csipkés kombinék lógnak lazán a falon. Vagyis a dekor az én nyaralómban ne foglaljon helyet és ne kelljen takarítani. Mert a jelszó: takarékos tér, egyszerű berendezés.

summer-home-tia-1

5. Szoba kiadó!

A fentiek  elsősorban a mi álomnyaralónkról szólnak. Mivel viszont általában másnál nyaralunk, ezért a tulajdonosoktól a már felsoroltakon túl ezt is kérjük:

  • Bár én nagyon élvezem, ha szép a környezet, azért elsősorban nem nézelődni, hanem nyaralni jövünk.
  • Gondold végig, hogy mit csinál az ember nyaralás közben. Hányan lehetnek a kiadó lakrészben? És kb. ennyien tudjanak együtt enni, tévét nézni, aludni.
  • Az kevés, ha a szoba csak addig mutat jól, amíg a vendég be nem költözik.
  • Megköszönjük, ha van hová elrakni a ruhákat, sőt a táskákat is. Ha van hová felakasztani a kabátot, letenni a sok pár cipőt, kitenni a törölközőket, fürdőruhát. Ha romantikus és elegáns szállást tartasz fel, gondolj arra is, hogy a szerelmesek szép ruhákat is hoznak, hová tudják beakasztani?
  • Ne kelljen értékes mütyűrökre vigyázni. Őrület, mikor egy hétig a gyerekeket idomítod, mert egy mozdulattal sok ezer, vagy tízezer forintos kárt okozhatnak.
  • Ha nem raksz be ezt-azt a kiadó lakrészbe, csak azért, mert jól mutat a fotókon. Főleg nem azért, mert már úgy is volt, mit csinálnál vele? Jó lesz az a 10 népi edény az aprócska munkapulton!
  • Köszi, ha nem csak feküdhetünk, hanem például ülhetünk is a nyaralás alatt.
  • Ráadásul ha van terasz, oda is kerül bútor. Nem olyan, ahol 30 párnát kell leszedni estére és berakni az amúgy is kicsi szobába, hanem ami egyszerűen használható és kényelmes. A fehér alapáras műanyag székek nem ilyenek.
  • Válassz olcsóbb bútorokat, de legyen szúnyogháló. És tuti árnyékolás. Mert pihenni megyünk, nem legyeket és szúnyogok hajkurászni, és az sem túl szórakoztató, ha nappalra a lepedőket be kell építeni az ablakba, de még úgy sem lesz hűvös bent…

Neked van kedvenc nyaralóhelyed? Vagy egy csodás saját nyaralód? Osszd meg velünk!

a felhasznált képek forrása: my scandinavian blog, style files, my paradissi, BoligLiv, Lantliv

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!