Lakjunk jól!

Ahol jó háziasszonynak lenni!

A héten ketten vagyunk itthon a férjemmel, mert a gyerekek a nagyszülőknél nyaralnak(?). Ilyenkor a háztartási nagyüzem teljesen leegyszerűsödik: ma vettünk először valami ennivalót, a lakás még viseli a hétvégi rendrakás nyomait. És nem kell minden nap mosni, hiszen a gyerekek (főleg a drága fiacskám) nem öltözik át naponta minimum háromszor, tetőtől talpig. Ebből egyszer-kétszer én szólok, hogy velem ilyen koszosan ugyan sehová nem jön, vagy ő érzi úgy, hogy a reggel nehezen kiválasztott szerkó mégsem illik teljesen az egyéniségéhez és a mai hangulatához, stb.

Annyira lelassultunk, hogy reggel munkába indulva azt láttam, hogy a ruhák vagy vizesen a szárítón, vagy koszosan a szennyesben, mindenesetre a szekrény totál üres. Mérhetetlen vágyam támadt egy szárítógépre (a hajszárító nem az igazi), de hová tenném? Ebben a házban nincs hely háztartási helyiségre. A pincében mondjuk kb. minden elférne, de a mosott ruhával lépcsőzés nekem csakis József Attila mamáját juttatja eszembe, és nem kívánok a nyomdokaiba lépni:)

Hová tesz az ember egy szárítógépet, és még inkább: milyen álmaink háztartási helyisége?

houseofturkiz

Laundry-Room-Design-Ideas-06-1-Kindesign

laundry-room-design

Szögezzük le, hogy modern eszközök ide vagy oda, már 2 gyerekkel is, az egyik legidőigényesebb háztartási munka a mosás-szárítás-hajtogatás / vasalás – helyrerakás véget nem érő sorozata. Háztartási helyiség nélkül, a lakásban folyton valahol ruha szárad, nincs kedvünk vasalni, mert nemcsak hozzá kell készülni, hanem el is kell utána pakolni.(Nálatok is úgy van, hogy a vasalódeszka pillanatok alatt több rétegben tele lesz vasalandó ruhahegyekkel, játékokkal, könyvekkel, szennyes ruhákkal? Nálunk ez a helyzet.) És akkor ott van még rengeteg háztartási eszköz, ami szabadon ténfereg a lakásban, aztán vendégség előtt bedobáljuk őket valami szekrény mélyére, kamrába, stb.

De ha olyan szerencsések vagyunk, hogy jut nekünk egy: milyen a jó háztartási helyiség?

 • Közel van a szennyes ruhák előfordulásához és a tiszta ruhák rendeltetési helyéhez. Tehát a fürdőszobához és a hálókhoz.
 • Persze odakerülne a mosó- és szárítógép.
 • Helyet találnánk ruhaszárítónak is (álló, ruhaállvány, fregoli), mert azért azt gondoljuk, hogy a ruha alapvetően megszárad magától is, főleg, ha optimális módon tudjuk kiteregetni (fogason, szellősen, stb.). Tehát a szárítóra csak sürgős esetben, vagy különösen hűvös, borús és nedves napokon van szükség.
 • Mindenképpen kellene egy mélyebb és nagyobb mosogató, amiben cipőket és egyéb, nem éppen mosdóba való cuccokat lehet lemosni.
 • Ide kerülne a vasalódeszka és a vasalandó ruha.
 • Itt tárolnánk a szétválogatott szennyes ruhát, tisztítószereket, és a mindenféle háztartási kellékeket, mint létra, porszívó, söprűk, lavórok, felmosó-szett, stb.
 • Ha nem lenne más helye, akkor még betennénk oda a fűtés és melegvíz eszközeit.
 • Viszont nem építenék be drága konyhabútor-elemeket, hanem inkább nyitott polcokat. A jó kedvet pedig adhatják a vidám dekorációs elemek, vagy egy bátor tapéta!

kék

coleandson

02_storage_EL_05jul12_PR_bt_426x639

stackable-washer-dryer-in-a-closet

laundry-room-design-ideas-110

laundry2

laundry room new

Built-in-laundry-room-shelving

Életemben egyszer láttam ilyen helyiséget, az amerikai rokonok alagsorában. Akkora volt, mint egy kényelmes szoba, bár az elhelyezkedése nem volt ideális, ablak nélkül én nem szívesen dolgoztam volna ott. Ők sem tették, a munkát bejárónő végezte, a férj ingeit pedig mosodába vitték…

Aki nem olyan szerencsés, hogy ki tudna szorítani egy külön háztartási helyiséget, az mit tegyen? Először is, hosszútávra lehetőleg tervezze be a szárító helyét is. Hacsak nincs egy tuti helye, ahol úgy tud szárítani, hogy a ruha láthatatlanul, gyorsan és illatosra szárad. Akkor a szárító teljesen felesleges.

1. Tehetjük a mosás-szárítás eszközeit a fürdőbe, vagy a konyhába. Ez utóbbit amerikai konyhás megoldás esetében nem javasolnám.

50b7369a5a8542294a0b0f5d609257f0

laundry-room-swedish-home

IMG_1618

cat-box-washing-machine-combo_0

Electrolux-Compact-Front-Loading-Washer-and-Dryer

506af3aadbd0cb306c001a93._w.1500_s.fit_

314513d33b3242dd198d36f02299e281

A két gépet tehetjük egymás mellé és fölé egy szép pultot. Ennek az is az előnye, hogy a pulton tudunk hajtogatni, illetve a gépek fölé tehetünk polcokat és egyéb tárolást.

100929 Creating an efficient laundry room in small spaces 5

small-laundry-room-makeover-ideas-l-7e1c123fe974d88c

laundry-room-reveal-1-2

laundry-room-granite-travertine

decorpad1

RemoveCabinetAddRod

Foyer_2-600x397

Anikóék lakása, San Francisco

Akkor sincs vége a világnak, ha csak 60 centi széles helyünk van, mert tehetjük egymásra is a gépeket (alul a mosógép). Konyhában, hacsak nem takarjuk ajtóval, inkább ne tegyük egymás fölé a gépeket! És általában: a mosó- és szárítógép semmiképpen nem lesz dísze a háztartásin kívül semmilyen helyiségnek!

Ezt a megoldást tudjuk akkor is alkalmazni, ha pl. keskeny kamrát alakítunk háztartási helyiséggé – mondjuk egy kisebb háztartásban, ahol nem szenvedélyes szakácsok a tulajdonosok, ez igazán jó megoldás lehet! Sőt, a mosás és a háztartási kellékek akár egy szekrénybe is beférnek!

cm-shelftrack-white_laundry1

640_hidingwasher1

interior-stunning-laundry-room-interior-design-with-white-storage-shelves-also-washer-and-dryer-combine-with-white-wall-paint-color-remodel-laundry-room-bathroom-cabinet-design-awesome-design-ideas-fo

11401382_776859925761356_2334811698864777351_n

modern-interesting-laundry-room-lighting-idea-wall-mounted-double-white-washing-machines-modern-decoration-small-laundry-room-light-remodeling-laundry-room-laundry-room-lighting-interior-enchanting-la

20-small-laundry-room-storage-cabinets

De a megfelelő helyiség megtalálásához legyünk találékonyak! Hátha épp a nem használt verandán, vagy az előszoba eldugott sarkában találjuk meg az ideális helyet?

Laundry rooms and mudrooms - mylusciouslife.com - Laundry4

Pale-Blue-Country-Utility-Room-Beautiful-Kitchens-Housetohome

Nálunk úgy terveztük a fenti fürdőt, hogy a hosszú pult helyére (ami régen kiváló volt a gyerekek fürdetésére), most be tudnánk tenni egy szárítót a mosógép helyére. Egyszer majd annak is eljön az ideje, de addig is olvassatok el egy remek hazai posztot a témában!

Gondoltatok már arra, hogy a házimunka milyen jó kikapcsolódás  lehet egy hosszú munkanap után?:)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Lakjunk jól says: (előzmény @VK Kiss)

  Köszi! Egyrészt a kedves szavakat, másrészt a nagyon hasznos tanácsokat a szárító kapcsán, ami azért szerintem még ritkaságnak számít itthon:)

 2. VK Kiss says:

  Az utóbbi időben eléggé rá vagyok kattanva a blogodra…ne hagyd abba! 🙂
  Szárítógépeket már máskor is pedzegetted… amit viszont még nem írtál le soha, hogy kétféle változat van (kondenzációs és hőszivattyús), és ezen belül is van olyan, amit egymásra lehet (kell) tenni, és van aminél nem szerencsés.
  Mi vettünk magunknak egyet, és meg voltunk / vagyunk vele nagyon elégedve (kondenzációs). Ezen fölbuzdulva megajándékoztuk anyukámat is eggyel. Nem akartam sokat kutakodni, megvettük neki ugyanazt, mint ami nekünk is van…gondoltam, mert a Magyarországon forgalmazott modellen a víztartály nem ott van, ahol nálunk. Majdnem sikerült letépnem egy darabot a vadiúj gépböl mikor prezentáltam, hogy milyen jó is lesz majd neki… A mi gépünkön fölül van a víztartály, nem lenne szerencsés egy mosógépre rápakolni, hacsak nem vagy 2m magas. Anyáménál meg alul van (padlótól kb 1cm-re), ezt viszont rá kellett tenni valamire (pult), mert kínszenvedés volt üríteni.
  Mi majdnem mindent szárítógéppel szárítunk, anyám sokszor csinálja úgy, hogy csak “előszárítja” a ruhákat.
  Amire még figyelni kell, hogy ha kondenzációs a gép, akkor helyiség megfelelöen tudjon szellözni. (Anyámnál pl tökéletesen föl tudta füteni a kb 40m2-es tetőteret.)
  Az itt bemutatott darabok szerintem amerikaiak, ök szokták a gépeket a lakás különbözö pontjaiban szekrénybe helyezni. 🙂
  Náluk szerintem csak hőszivattyúsok vannak, mert sehol nem kellett víztartályt ürítenem.

 3. Laborca Barbara says:

  Nekem meg a regi pici lakasban az jott be, hogy vettunk egy midea elektromos paramentesitot (50e) es beallitottam a szarado ruhakhoz. Nagyon bevalt, es a modern gep a villanyszamlat se dobta meg nagyon. En is ket gyerekre mostam, a kicsi babakoraban nagyon bukos volt, ezert rengeteg cuccot kellett naponta mosnom, egyszeruen mar nem birtunk vele telen. Azert irom ezt le, hatha valakinek ez egy jo tipp hasonlo esetben.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!