Lakjunk jól!

Egy szobából kettőt!

Kedves levelet kaptam az egyik olvasótól, amiben viszontláttam az egyik lakásomat – aminek átalakítását úgy elrontottam, hogy pár év után, a 2002-es nagy lakásvásárlási boom alkalmával szabadultam is tőle azonnal!

“Kedves Andrea!
körülbelül egy éve fedeztem fel a blogodat, és azóta rendszeresen figyelem. Rengeteg ötletet kaptam, ami fontos, megvalósítható (!) ötletet, nagyon igényesnek, ízlésformálónak tartom a blogot. (Az én ízlésemet biztosan gyökeresen átalakította!)
Most egy konkrét kérdéssel fordulnék Hozzád, mert egyetemista gyerekeinknek lakásátalakítási projektbe kezdtünk. A lakás egy 42 nm-es, jelenleg egyszobás lakás, amelyet két szobássá szeretnénk alakítani úgy, hogy a jelenlegi konyhát beköltöztetnénk a nappaliba, így a régi konyhából egy kis szoba lehetne. A problémám: hogyan lehet ízlésesen integrálni a konyhát a nappali sarkába, vagy egyik nappalifalra úgy, hogy azért valamennyire szeparált is legyen (elválasztó elemek, burkolatváltás?). Hogyan lehet megoldani az étkezést (pult, asztal?)
Előre is köszönöm, ha szánsz rám egy kis időt, és agyalsz a dolgon.
Üdvözlettel: Andrea”

eredeti

konyha

nappali

nappali2

Kezdem azzal, hogy pont úgy rontottam el a lakást, ahogy itt a kérdésben szerepel: lebontottam a kamrát, és a helyére tettem egy minikonyhát. A konyha lett persze a háló, onnan nyílt a fürdő, a vécé maradt a helyén, csak beszuszakoltunk egy kézmosót, hogy mégse kelljen a vendégeknek keresztülcsattogni a hálón, ha kezet akarnak mosni.

Hát nem működött. Béna volt, minden szempontból:

  • utáltam a kanapéról nézni a mosogatót;
  • utáltam, hogy egyedül laktam, és ellenkező irányba kellett indulni a vécé és a fürdő felé;
  • utáltam, hogy az amúgy is keskeny hálóból nyílt a fürdő – így az kb. bútorozhatatlan volt;
  • utáltam, hogy pénzhiány miatt nem csináltattam normális fűtést, és a képeken látható rémes konvektorokkal küzdöttem, annál rosszabb fűtési módszer kevesebb van – mellette a pokol forrósága, a szoba másik felében hideg, ez pedig a berendezkedési lehetőségeket is igencsak korlátozza;
  • szintén pénzhiány miatt maradtak az eredeti ablakok, borzalmasak voltak;
  • gondoltam megmentem az eredeti faredőnyt: sosem engedtem le, olyan brutál súlya volt, ám végül leszakadt, élhettem is félhomályban, míg végül jó pénzért megszabadítottak tőle.

Tehát lehetőség szerint maradjunk a klasszikus megoldásoknál: a nappali és a konyha legyen egyben, viszont adjunk a fürdőnek és a hálónak az előszobából nyíló, saját bejáratot! Ha a fal nem tartófal (a mellékelt rajzból ez nem derül ki), érdemes a fürdő falát kitolni az előszoba felé, lényegesen jobb lesz az eredmény! Szintén biztosan szükség lesz ajtók átrakására, hogy bútorozás szempontjából optimális tereket nyerjünk! Viszont lesz egy kényelmes társasági helyünk, egy használható hálónk!

Screenshot 2015-03-29 23.55.24

Nyissuk egybe a fürdőt és a kamrát, és szakítva a hazai megoldásokkal, másolva a svédeket, alakítsunk ki egy funkcionális apró fürdőt: kicsi mosdó, kis helyigényű vécé, nincs külön zuhanyfülke, hanem mobil üvegfallal, függönnyel választjuk le használatkor! Laktam egyszer Koppenhágában egy ilyen szállodában, meg kellett szokni, de működött!

Mondjuk így - üvegfal helyett függönnyel!

Mondjuk így – üvegfal helyett függönnyel!

pleasant-small-apartment-swedish-style-natural-and-fun

bath1

Duravit

Duravit

lillangen-mosdoszekreny-ajtoval-feher__0310586_PE361393_S4

IKEA Lillangen

IKEA Lillangen

bath2

bath3

A konyha aprócska, ráadásul nálam itt volt a gáz vízmelegítő, aminek a helyére a kombi cirkó jöhetett volna. Biztosan sakkozni kell a hellyel, ráadásul még a mosógép is csak ide fér be. Párhuzamos elrendezést tudunk kialakítani (a hely 2,2×1,77): tehát pici hűtő, kétlapos főzőlap, kell-e sütő, vagy elég a mikró, stb. Ekkora helyen érdemes egyedi beépítést alkalmazni, mert olyan kicsi, hogy középkategóriás anyagok mellett sem lesz egy vagyon, viszont szükség lenne profi tervezésre és a tér minél teljesebb kitöltésére!

Természetesen a fehér jön számításba a bútor színének, max. a nagyon világos, teljesen sima fa! A magas fényű felületek is jót tesznek a térnek. Használjuk ki a falakat tároláshoz, akár magas felső elemekkel.

ikea-kitchen-designs-2014-ikea-small-kitchen-ideas-big-storage-in-on-ikea-design-kitchen-with-category-1024x768

ikea_konyha1

A konyha szűkösségét a nappali irányába tudjuk enyhíteni: ha egy nagyon menő hűtőt választunk, az bátran mehet akár a könyvespolc mellé is, az erkélyajtó mellé pedig bőven befér egy méretes tálaló!

smeg

dining4

dining

dining2

dining3

A hálóba éppen be tudunk tenni egy 160 széles franciaágyat, olyan megoldást válasszunk, ahol a támla egyben éjjeliszekrény is, mert nagyon ki van centizve a hely! Az ajtó mellé még bevarázsolhatunk egy 80 centi széles gardróbot, vagy egy ilyen széles, magas komódot is!

háló

háló2

háló3 brimnes-pad-taroloval-es-fejtamlaval-feher__0368745_PE321425_S4 háló4

háló5

A nappaliban nem kell kompromisszumokat kötni, ám persze itt is ügyeljün a szellősségre! Kényelmesen befér egy háromszemélyes kanapé, egy olvasófotel, a konyha és a fürdő falára egy méretes könyvszerkény, ahol a tévé és társait is tárolhatjuk.

living2

living

tiny-swedish-living-room-blue-carpet

modern-living-room-furniture-like-library-book-and-apartment-in-gothenburg-22

stadshem1

svédnappali

Az étkezőasztal méretével ne spóroljunk, mert ez lenne a mindennapokban a dolgozóasztal is, ráadásul kényelmesen elfér! A székeket úgy válasszuk ki, hogy azok kényelmesek legyenek egy vendégség esetén a társalgóhoz is.

étkező

diningoffice

dining office

Az előszobánk mérete a lakáshoz képest jelentős! Nézegessünk kimerülésig svéd lakásokat, elképesztő mit művelnek itt is!

előtér2

előszoba

előtér

hallway2

hallway

Tehát válasszunk térkímélő, fiatalos, vidám, egy-két helyen kifejezetten dekoratív megoldásokat. És mind a terek kialakításánál, mind a berendezésnél felejtsük el a berögződött hagyományokat – csak bátran!

Jó berendezkedést, várjuk az ilyen lett fotókat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!