Lakjunk jól!

Polgári ház mai igényekre

Ismét izgalmas levelet kaptam egy kedves olvasótól!

“Kedves Lakjunk Jól!
Már régóta olvasód vagyok, és most segítséget szeretnék kérni. Az elmúlt 4 évben folyamatos lakáskeresésben voltunk, most végre sikerült találnunk egy házat, ami kompromisszumokkal ugyan, de megfelelne nekünk, viszont most pedig az alaprajzzal vannak problémáink. Ez a ház a 30-as években épült, meglehetősen rossz állapotban van, de a mérete, stílusa megfelelő. A problémánk az, hogy szükségünk lenne 4 szobára (nappali, 3 hálószoba), konyhára és étkezőre, valamint kiegészítő helyiségekre (kamra, mosókonyha). Sajnos az alaprajzon is látszik, hogy sok tartó fal van, amit nem lehet elmozdítani. Segítségedet kérnénk, hogy mégis min lehetne még változtatni, mi ugyanis kifogytunk az ötletekből.
Csatolva küldöm a jelenlegi alaprajzot és annyit jegyeznék meg hozzá, hogy van egy pincelejáró a ház közepén , amit mi lehet, hogy megszüntetnénk(bár kérdés, hogy mennyire lenne költséges) lejárat a kertből is van. A mosókonyhát és a kazánt is ide tennénk, illetve az esetleges további ablaknyitás a ház jobboldalán lenne lehetséges, az a front a kertre néz.
Bármilyen segítségnek örülnénk!
Köszönettel,

Heni”

Kaptam alaprajzot is, lássuk:

Óhegy-alapr-régi (1)

 

Ez volt az a pillanat, amikor irigykedni kezdtem… Egy tökéletes alaprajzú ház, illetve egész pontosan egy nagyon jól tervezett ház, amiből a mai igényeknek megfelelő családi otthont is ki lehet hozni. (Valójában az alaprajz szerint csak egy tartófal van, a ház közepén, a többi válaszfal.)

Ezekhez a kellemes arányú helyiségekhez még képzeljük hozzá az elegáns, 3 méter fölötti belmagasságot, a szép ajtókat! (Sajnos az ablakok bizonyára cserések – nem hiszek a küldő nyílászárók buherálásában-farigcsálásában: a hőszigetelés, hangszigetelés legyen kiváló minőségű + semmit sem utálnék jobban, mint a duplaszárnyú ablakokat, ahol minden szellőztetés kész tortúra. Szóval csinálnak gyönyörű korhű, ám korszerű sokrétegű fa ablakokat, olyan kell ide is. )

Sőt, a hab a tortán a csodás faszerkezetű, fedett terasz:

terasz

A házzal kapcsolatban tudni kell, hogy a három szobai ablak közvetlenül az utcára nyílik, nekem igazán ez okozta a fejtörést. Természetesen az utcafrontra nyíló ablakoktól még bátran meg lehet venni egy házat (már ha nem főút az az utca), csak ennek megfelelően kell tervezni a szobák elhelyezését és a betörésvédelmet – nem rácsokkal…

A pincelejárót mindenképpen érdemes megszüntetni, mert rengeteg helyet elvesz. Így lekerülhet a fűtés és meleg vízhez szükséges berendezés, viszont a mosást a lakószinten helyezném el. Szerintem ritka lelombozó a pincébe járni mosni, teregetni, hozni-vinni a koszos/vizes ruhát. Még egy kétgyerekes családban is a mosás az egyik legidőigényesebb munka (szétválogatom, beteszem, kiteregetem/szárítom, összehajtom, elrakom – mi mondjuk minimálisan vasalunk csak, és még így is). Szóval nekem ehhez nem lenne kedvem a pincében!

1. verzió: Amerikai konyhás nappali!

Screenshot 2015-03-08 23.28.20

Ez a változat felel meg leginkább a mai igényeknek: két utcafronti szoba összenyitásából alakul ki a kényelmes nappali-konyha étkező. Attól függően, ki mennyire kedveli az egyterű megoldásokat, lehet teljesen egybenyitni a két szobát, vagy a konyhát határoló (penge)falat meghagyni, az ablaknál lévő étkezőnél pedig teljesen kibontani.

A harmadik, legnagyobb utcafronti szoba háló marad, a hátsó részéből leválasztunk egy kellemes zuhanyzós fürdőszobát. Ha lehet, nyitunk hozzá egy kis ablakot, de minimum megoldjuk a szellőzést. Ez lenne a szülők szobája, ha van két gyerek, akiknek külön szoba szükséges. Ha nem, akkor ez a dolgozó és vendégszoba saját fürdővel, a szülők és a gyerek(ek) pedig a kert felőli szobákon osztoznak.

A hátsó fronton a fürdő- és cselédszoba, illetve az előszoba-vécé-kamra együtteséből alakítunk ki két kellemes szobát, az előszobát középre helyezzük. Ezek a műveletek természetesen átrendezik a kert felőli front nyílászáróit! Az előszoba két oldalán választunk le egy kamrát, illetve egy családi fürdőt. A mosást a kamrában helyezzük el (amennyiben ez a kamrai használattal összefér), ha nem, akkor a kamra mögött, egy gardróbban rejthetjük el esztétikusan a gépeket:

09-wash-dry

607

airing-cupboard

db1f6135d509db1a6d8d31f238cd16a1

2. verzió: A klasszikus megoldás!

Screenshot 2015-03-09 00.17.36

Ha nem zavar minket az utcafront, viszont külön konyhát akarunk, ami a kertre néz, akkor válasszuk ezt a megoldást! Ebben az esetben a fürdő-cselédszoba helyére kerül a konyha, a kamra innen nyílik. Az utcafronton van három pazar, egybenyíló szobánk – a klasszikus polgári kialakítás -, a nagyobbikból itt is javasolt leválasztani egy fürdőt.

Természetesen egy ház felújítása nem annyiból áll, hogy kockás papíron áthelyezzük a falakat. Tervezgetni persze lehet, sőt kell is, aztán ha mi úgy látjuk, menni fog a dolog és komoly a szándék, tessék találni egy jó építészt, és vele visszamenni egy utolsó, vétel előtti látogatásra. Ő majd összeveti a valóságot a hirdetési alaprajzzal, megállapítja, hogy tényleg úgy vannak-e a dolgok az életben, mint a papíron, kérlelhetetlenül megnevezi a hibákat, és remélhetőleg azt is megmondja, mennyibe fog fájni nekünk, hogy az álomból valóság legyen. Azaz megóv minket az őrültségektől, hiszen szűk költségvetéssel:

 • Nem veszünk vegyes falazatú házat.
 • Nem veszünk meg olyan házat, ahol az alap, a födém rázós állapotban vannak
 • Nem veszünk olyan házat, amelyik vizesedik.
 • Ahol durva szerkezeti problémák vannak (teljes falon végigmenő repedés, stb.)

Heniéknek jó tervezgetést, bátorításul néhány inspiráló kép a Spektrum Home egyik kiváló hazai műsorából – Rendezd be! – ahol egy polgári lakás újul meg mai igények szerint!

paulay-kep-nappali-konyha-alaprajzzal paulay-kep-1 paulay-kep-1eloszoba paulay-kep-nappali paulay-kep-nappali-3-ablak

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Kedves Anikó!
  Ez egy amatőr blog, vagyis ötletelünk. Ez minden házvásárlás alapja: mit szeretnék kihozni ebből az épületből. Ahogy a posztban is szerepel mindig: a döntés előtt legkésőbb vonjunk be szakembert. Andrea

 2. Szalai Anikó says:

  Azt hiszem félreértettél! Az eredeti alaprajzon jól látom természetesen a teraszt! Az átalakítási javaslataiddal nem értek egyet! Nem a legszerencsésebb, ha lényegében a fürdőszoba néz a teraszra! Szerintem a konyha-étkezőnek (esetleg a nappalinak) kéne azon a részen lennie, kacsolódni a teraszhoz egy teraszajtóval! Ez az, ami megoldható lenne! Üdv Anikó

 3. Köszönöm! Van terasz, a bejáratnál. Máshol nem alakítható ki terasz – én többet láttam a házból, mint ami az oldalon megjelenik:)

 4. Szalai Anikó says:

  Sziasztok! Engedjetek meg egy megjegyzést! Tényleg nagyon jónak tűnik a ház, de a két ajánlott tervvariáció egyike sem veszi figyelembe a teraszt és a kertkapcsolatot. Kár kihagyni a lehetőséget!! Megoldható!!! Szalai Anikó építészmérnök


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!