Lakjunk jól!

A névjegy már egész jó: a mi előszobánk

Néha talán jó lenne, ha nem állítanánk ezt-azt olyan magabiztosan! Például hogy az előszoba a lakás névjegye, itt tudjuk meg, hova érkezünk, legyünk stílusosak! Mert nálunk lassan az a helyzet, hogy az előszoba lényegesen stílusosabb, mint a ház többi része…

IMGP9679

IMGP9680

IMGP9686

A férjem jóvoltából mindenképpen a lakás legszebb darabja borítja a fűtéscsöveket! Persze, messze vagyunk a késztől: a falakat még festeni kell – hófehér lesz – illetve a csúf bükk tükörnek is neki fogok esni nyáron egy kis Annie Sloan Graphite festékkel (Isten irgalmazzon!) . Az előszoba másik oldala is kisebb fejlesztésre vár:

kabátok

A tároló részen két dolog bizonyult jó választásnak: hogy fallal lekanyarítottunk egy részt az amúgy elég kicsi előszobában, így lehet ülve cipőt venni, közben van hely a kabátoknak, táskáknak is. A kevés hely optimális kihasználásában nagy szerepet játszik az IKEA nem túl szép, ám annál hasznosabb  SKUBB tárolója: mindenkinek van egy rekesze, oda dobálhatja a sálakat, sapkákat, és még ezt-azt a zsebekből…

Természetesen még itt is van bőven tárolási potenciál: egyrészt az ülőrész alatti helyet kellene gusztusosabban kihasználni a cipőkhöz, illetve legalább a saját éppen használt, vagy tartalék táskákat tehetnénk a kabátakasztó fölé. Valahogy így:

brooklyn

Az tehát biztos, hogy a kabátakasztó rúd fölé majd egy egyszerű  fehérre festett/pácolt fenyőpolc kerül, de mi legyen alul? Amire rá lehet ülni, az alja pedig valahogy rendszerezetten tárolná a cipőket (most csak berugdossák a holmikat, amiket én heti egyszer, lehasalva előkotrok…)

2_drawer_seat_storage_unit

custom-DIY-shoe-storage-design-ideas

pic_2526_2

Az a kopott pad, a macikkal komolyan tetszik (macik nélkül, na persze, dekoráció az előszobában? Semmi! De élveznék egyszer olyan állapotot látni, hogy üres, mint az újságban, csak egy menő táska-cipő-sál kombó van ott!). Az s.k. darab lehetne, tehát ilyet én 2020 utánra remélhetek. A többi túl rendes, szabályos, unalmas. Aztán az IKEA kínálatában megláttam ezt: a Stuva sorozat gyerekszobai padját, nagy, fiókos tárolóval. Mintha nekünk találták volna ki! A fekete-fehér pont tökéletes, a méret stimmel a 90 széles, 50 centi mély beugróba. És ide végre be tudnánk tenni az összes csizmát, bakancsot is!

stuva-pad-taroloval__0206704_PE360760_S4

20141_haro02a_01_PE291261

eclectic-entry

Ettől még a bejáratnál maradna a két fekete nyitott cipőtartó, oda kerülnek az éppen használatos darabok. Hogy mégse legyen olyan szembeötlő, egy jó fekete tapétával el is lehetne tüntetni…

fekete

manifesto words rasch

shimmer wall quotes2

Persze az előszobában a gyenge láncszem mindig a cipők és a kabátok tárolása, egyrészt a sajátunk, de a dolog igazán akkor tud tetőzni, ha az állandó lakókon túl mások is betoppannak. Hiszen ők nem fogják a földre dobni a kabátot, és egy jól irányzott rúgással a nappali közepére küldeni a sáros bakancsot… Sőt, illene valami kulturált tárolást felajánlani: kabátok fogasra, cipők a közlekedő úton kívül, stb.

alap

Nálunk az előszobán kívül van egy viszonylag méretes közlekedő a nappali és a konyha között. Egy ideje már befúrta magát a fejembe a gondolat, hogy csakis ezzel a térrel lehetne valamit kezdeni, azaz ide kellene elhelyezni egy nagyobb ruhásszekrényt és zárt cipőtárolót, hogy a napi használaton kívüli cuccoknak legyen kézre eső helye. Hogy miért nem mindjárt így alakítottuk ki ez a helyet? Az okok rendkívül prózaiak: ez azért elsősorban egy közlekedő. Itt megyünk le a pincébe. Itt szoktak állni a rémes ruhaszárítók. Itt van a gyerekek babakonyhája. És igazából én nem kedvelem, ha a bútorok belógnak a térbe, pedig itt be fognak lógni…  Amit csak úgy lehet elviselni, ha valami szép dolog állja útját a tekintetnek.

És ekkor a Before-After csapat jött, látott, győzött!

1. Ajánlottak egy szép formájú, kétajtós régi szerkényt. (Nincs ilyen volt képem, bocs.)

2. Mi meg a rendkívül kreatív Urammal terveztünk rá egy mintát, mert Timi és Józsi amellett, hogy gyönyörűen helyrehozzák a régi darabokat (cserélik, ami tönkrement, stb.), mégiscsak a kézzel festett minták miatt lettek olyan népszerűek! Nálunk a vidékies báj, virágok, stb. nem játszanak, a ház egyszerűen nem olyan. Meg mi sem. Ráadásul egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy a szerkény hosszútávon itt marad-e a földszinten, vagy mondjuk egy későbbi fázisban a fiúszobába kerül (majd ha lesz olyan). És akkor rájöttünk, hogy legyen toronyóra. Egy hatalmas toronyóra.

10893778_900191730013259_2028653327_n

10847081_900191740013258_1834065658_n

És bár a kevesebb mindig több, most mégsem tudtunk megállni az óránál, hanem egy várossziluettet is szerettünk volna mögé. London? Ha most kapnánk egy lehetőséget, hová menjünk, elsőre ezt mondanánk. De ősszel, mikor kaptunk egy lehetőséget, mégsem ez lett, hanem Róma. Így az óra mögé is ez került, a négy csodás napunk emlékére.

Róma

London

Bár feltehetően Timi minden további instrukció nélkül tökéletesen felfestette volna a megálmodott mintát ennyi információ alapján is, de ha van egy reálszakos férj, meg egy minden lében kanál feleség, akkor pontos tervek mentek! Tehát a szerkrényajtó pontos méretére lett megtervezve a “szabásminta”. (Azért hiba maradt benne: ilyen időt sosem mutat az óra…)

terv

Az eredmény pedig minden várakozásunkat felülmúlja!

IMGP3239

IMGP3255

IMGP3241

IMGP3242

IMGP3251

IMGP3253

A babakonyhával.

Háttérben a babakonyhával.

Most már csak egy cipőtartó hiányzik, ami a babakonyha helyét fogja elfoglalni (az pedig végre felkerül a gyerekszobába, hurrá!). Jelölt már van a meglévő készletekből, de inspirálódni azért szabad! 1. tároljon el sok cipőt kis helyen (közlekedő!). 2. És legyen rajta ajtó!

clever-hallway-storage-ideas-45

living-room-cabinet-awesome-hallway-cabinet-ideas-with-white-ceramic-cabinet-door-knobs-also-white-porcelain-flower-pots-with-saucer

pic_2352_2

stall-ciposszekreny-reszes-feher__0181748_PE291275_S4

Hogy mióta megérkezett a szekrény, azóta rend van-e? Nincs. De legalább rendet lehet rakni. Hatalmas különbség!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lakjunk jól says: (előzmény @Anikó Mayer)

    Szia! Az a helyzet, hogy én sosem láttam ilyen volt állapotban, de szerintem igen! Egy olyan 50-es években készült szekrény lehetett. A Beforeafter csapat szerezte, festette, szerintem Tikkurila Otex alapozóval, majd egy Trinát selyemfényű fehér zománccal lett festve (hengerrel). A minta festéséhez Timi használt festéket (Annie Sloan Graphite?) és talán akril filcet a nagyon vékony vonalaknál. Szóval a hengeres festésig még egy ügyesebb ember el tud jutni, a minta szerintem Timinek megy (a férjem, aki amúgy nagyon ügyes) ezt nem tudná megfesteni.

  2. Anikó Mayer says:

    Szia!

    Nézegettem a szekrény, és érdekelne, hogy az eredeti állapota az olyan sötét, fényes (lakkozott) volt? A nagyszüleimnél van ilyen szekrény.
    Mit csináltatok vele? Mivel lett lefestve? Nagyon – nagyon jó lett:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!