Lakjunk jól!

Tágas gyerekszobából két kamaszkuckó

Mivel itthon nem úgy megy az ingatlanvásárlás, mint azt a lakberendezési tévécsatornákon látjuk (azaz új élethelyzethez új otthon), ezért általában próbálunk hosszabb távra gondolkozni, és olyan megoldásokat alakítunk ki, amelyek képesek megfelelni az új igényeknek.

Pont ilyen problémával fordult hozzám Dóra: két kislánnyal építkeznek, és a jelenleg tágas közös szobát már most úgy szeretnék kialakítani, hogy azt néhány év múlva, mikor a lányok már külön szobát szeretnének, ne kelljen teljesen átépíteni.

IKEA-teenage-girl-bedroom

svédkamasz

“Nemrég vásároltunk egy teljesen felújítandó házat, amelyben falbontással kialakításra kerül egy 40 cm-es főfalakkal 3 oldalról határolt (2 külső fal), tehát már nem növelhető 4,37 x 4,80-as helyiség.
2 kislányunk most még együtt fogja lakni, de szeretnénk már most kialakítani a későbbi megosztás feltételeit: 2 beltéri ajtó, világítás, stb., hogy X év múlva már csak a falat kelljen felhúzni.
1db 120×150-es BNY ablakban gondolkozunk szobánként, de ezek helyzete a jelenlegihez képest szabadon változtatható az adott főfalon. A beltéri ajtókat tartalmazó fal sincs még felhúzva, azok helyzete, nagysága, nyitási iránya is variálható falon belül. A szoba elválasztása és majdani kialakítása lenne a kérdés, ezügyben kérném a segítséget.
Elsőre hogy gondoltuk, hogy hosszában szekrényekkel elválasztjuk, de úgy tűnik, hogy ez a megoldás 2 hosszú, de keskeny lyukat eredményezne.
A belmagasság 3 m-es, tehát azzal is lehet játszani. Szükség lenne ágyra, íróasztalra, ruha- és játéktárolós megoldásra.
Az együttműködő segítséget, ötleteket előre is megköszönöm.
Üdvözlettel: Dóra”

A szoba a két kislánynak most kiváló lesz, hiszen csaknem 21 négyzetméter! Ide kényelmesen elfér két ágy, ruhatárolás, játéktároló polcok és kisasztalok, vagy később íróasztalok. A szoba berendezésénél most csak arra ügyelnék, hogy a megvásárolt bútorok később alkalmasak legyenek arra is, hogy kisebb méretű kamaszbirodalmakban is helytálljanak. Azaz ne válasszunk hatalmas darabokat, és kerüljük a kifejezetten gyerekbútorokat. Tudom, unalmas, de legjobbak az IKEA olcsóbb felnőtt bútoraival leszünk: PAX gardróbok, Kallax polcok, Malm egyszemélyes, tárolós ágyak, vagy egy drágább verzió, a Hemnes kanapéágyak. Ezek időtlenek, egymással jól kombinálhatóak. Mivel lányok, mivel a felosztás után azért a szobák mérete már kevésbé lesz nagyvonalú, válasszunk fehér bútorokat – egységesítsük a meglévőket fehérre festéssel.

bf16d0fe314f4e5e9bfd614984a22a19 hemnes-daybed-frame-with-drawers-white__0216951_PE316684_S4

20144_cost21u_01_PE406630

4301628853_4b752a0a68

Expedit-1

IKEA-daybed-hemnes_0

pink gold white office space organize ikea

Amennyiben vannak szép bútoraink, akkor a mostani szobához az is jó lehet, ha a meglevő készletből, kedves és eklektikus berendezést alakítunk ki. A szigorú tervezettséggel meg lehet várni a szűkösebb alapterületet!

Cream-and-Walnut-Girls-Bedroom-25-Beautiful-Homes-Housetohome

Cream-Girls-Bedroom-Style-At-Home-Housetohome

Girls-Bedroom-Homes-and-Gardens-Housetohome

housetohome

housetohome2

Mivel most egyenlőre nem kell felezni, ezért valójában nem a választófal beépítése a kérdés, hanem az ajtók, ablakok, valamint a világítás és dugaljak tervezése. Természetesen ahhoz, hogy ezeket tervezni tudjuk, lássuk a leendő elválasztó falat: én nem sokat vacakolnék, betervezném középre. Nemigen van más lehetőség, hiszen így lesz 2,1 méter a szélesség mindkét helyiségbe. Ez alá nem szabad menni. (Barátaimnál valóban cikkcakkos fallal választottuk el a két szobát, remek megoldás volt, hogy a IKEA PAX gardrób volt a fal vonala, és a két szekrény egy-egy szoba felé nyílik – de ott mások voltak az adottságok!)

alap

  • Ajtók: valószínűleg úgy járunk a legjobban, ha a középvonalra tervezett fal mellé tervezzük közvetlenül az ajtókat. Nyíljanak befelé, azaz a leendő falra. Kérdés, hogy érdemes-e most beépíteni mind a kettőt?
  • Ablakok: az egyik ablakot tehetjük a hosszú falra is. Ez mindenképpen előnyös, mert a leválasztott szobát így könnyebb berendezni, illetve a közös szobában jobbak lesznek a fényviszonyok. A másik ablakot közvetlenül az elválasztó fal mellé raknám, mert úgy a jobb oldalán marad berendezhető hely.
  • Világítás, dugaljak: legyen csillárhely mindkét szobában középen, az ajtók mellett a kapcsoló, alatta lent legyen szimpla dugalj (porszívónak), a hosszú falon kettő, a rövid falakon egy dupla dugalj, vagyis a mostani állapotban minden falon két-két dugalj. Minimum. Mivel a leválasztás után bizonyára festés is lesz, kalkulálni kell a dugaljak kisebb módosításával.

Mitől nem néznek majd úgy ki a leválasztott szobák, mint két virsli?

Amit a jelenlegi kialakításnál tehetünk, hogy a padlót (laminált parketta) az ajtókkal párhuzamosan tesszük le. Ha a szálak az ajtótól futnának, ami a szokásos fektetési mód, akkor az még nyújtaná a helyiséget, nekünk viszont szélesítésre van szükségünk.

5-stylish-space-saving-ideas-for-the-small-bedroom-single-bed-with-big-vintage-artwork

 

Nagyon fontos, hogy mit NE tegyünk majd! Ne kövessük a hazai hagyományokat, miszerint a szobát maximális bútorral be kell rendezni – azaz hosszú szobánál a hosszú falat ne bútorozzuk hosszában! Kanapé mehet, de szekrénysorokat és könyvespolcokat ne helyezzünk el így, vagy azonnal valamilyen trükkel semlegesítsük a hosszító hatásukat!

Ehelyett amit lehet, a hosszanti irányra merőlegesen tegyünk a szobába: kanapé, íróasztal, gardróbszekrény, könyvespolc, szőnyeg. A vonalak keresztbe fussanak!

Ne felejtsük el, hogy a két leválasztott szoba mérete egyforma, ám az elrendezés nagyon is különböző! A bal oldali szobában (nevezzük innentől 1. szobának), az ablak a hosszú fal közepére kerül, az ágy pedig az ajtóval szembe, keresztbe a rövid falra. Szerencsére a másik irányban is szélesít a gardróbszekrény az ajtó mellett. Ezektől a dologtól a szoba máris nem virsli! Tehetünk még az ágy fölé polcokat is (elsősorban nem könyveknek, inkább dekorációs dolgoknak).

hemnes_daybed_ikea_hemnes_daybed_

Creative-shelves-Above-Headboard-Design

ec0d4c572f6b30bdbfeda4c306969a86

Az ágy feletti polcok helyett alkalmazhatunk az ajtóval szemközti falon erősebb ötletet, a keresztben csíkos tapétát. Rengeteg fajtát találhatunk, a szélestől, a vibrálóan keskeny csíkokig! Egyre vigyázzunk: a színek legyen szépek!

4DCFC4B912A38167055AC39F4169DFB0

harlequin about me2

holden dominica

holden

peacock2

sanderson

A hatás mindenképpen figyelemreméltó!

abacus harlequin

C7328F22444C1307EC620426426340AE_1

harlequin about me

angus_01

contemporary-kids

A másik szobánk kicsit több kihívással küzd! Itt mindenképpen be kell dobnunk a szélesítő trükkök valamelyikét:

1. Csíkokat a földre! Itt nem tudjuk az ajtóval szemközti falat tapétázni, mert ott lesz a könyvespolc – részben, hogy szélesítse a szobát – ezért egy csíkos  szőnyeggel érhetünk el jó hatást – de a csíkok a hosszanti falra merőlegesen fussanak!

2013-04-22 11.30.18

DB07.7b

decoration-inspiration-appealing-cool-white-wooden-wall-painted-as-inspiring-boys-room-designs-with-white-wood-single-bed-over-striped-rug-ideas-in-small-space-room-decors-enamour-rug-ideas-for-any-r

Jasper bed

2. Óriásposzter a varázslatért! Ha az ággyal szembeni falra egy perspektivikus óriásposztert helyezünk, az teljesen megbolondítja a teret!

1264RS_LRG

1678726_orig

optical-illusion-wall-mural

PIXERS_Perspektywa-en

A szoba arányait az is nagyban javítja, ha a bútorok beleolvadnak a térbe – fehérek -, illetve ha a magasságokat és mélységeket is egymáshoz illesztjük! Például a 2. számú szobában kerülhet az íróasztal mellé egy gardróbszekrény. Ha mindkettő fehér és 60 centi mély, faltól falig kitölti a helyet, akkor az kellemesen befolyásolja a térérzetet, valójában remek a térkihasználás, és az ajtó mellé kényelmesen elférhet a szintén szélesítő könyvespolc.

modern-small-bedroom-ideas-for-men

Természetesen számtalan egyéb elrendezés lehetséges. Szóval ábrándozásra fel a következő években!

Kids_bedroom01a_long_narrow_layout

Kids_bedroom02a_long_narrow_layout

Kids_bedroom03_long_narrow_layout

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!