Lakjunk jól!

Berendezés lépésről lépésre!

A legutóbbi, kockaházas poszt kapcsán sok olvasó ragadott billentyűzetet, hogy kicsi a konyha, miért nem inkább máshová kerültek a helyiségek?

Screenshot 2015-01-05 22.05.04 Screenshot 2015-01-05 21.23.46

Egy ház felújításánál, átalakításánál sok lehetőség van. Meghatározó a fekvés, a benapozottság és persze a pénztárcánk.

1. Ha semmi sem tetszik a házban, ne vedd meg. Ha akkor tetszene, ha elfordíthatnád a kertben, ha nem ott lennének a fránya főfalak, akkor két dolog lehet: mégsem ő az igazi, illetve kompromisszumot kell kötni…

2. Csinálj sok verziót – papíron. 100x tervezz és 1x bonts falat. Ugyan ez igaz a vásárlásra is.

3. A lakberendezésnek két dolog szab határt: a falak és a pénztárca. Másképp, de mindkettő elég konkrét akadály tud lenni. Meg persze az építési hatóság!

4. Lehet, hogy olcsóbb egy jó szakembert fogadni, mint szétszedni, vásárolni, elrontani majd újrakezdeni.

Akkor lássuk a házat kicsit részletesebben.

Ünneprontó leszek: az izgalmas faltologatás, és a még izgalmasabb berendezés és dekoráció tervezése előtt félretesszük a vezetékek, fűtés, nyílászárók cseréje + a szigetelés árát – ez általában el is viszi a költségvetés 200%-át…

És akkor hogyan tovább?

Konyha

Úgy érzem, itthon a teljesen nyitott konyha nem jön be. Nekem sem jön be amúgy, de ha a méret azt kívánja, lehet, hogy mégis jobban járunk, ha a takargatás, leválasztás helyett megpróbáljuk összehozni a nappali és konyha funkciókat, hogy az eredmény kényelmes és esztétikus legyen.

Két lehetőség van: vagy a nappali terébe beteszünk egy konyhát, vagy a konyhába teszünk egy kanapét. Mert bő 26 négyzetméterünk van minderre. Biztos van, aki inkább szűkebb konyhát, ám nagyobb nappalit akar, jó helyet a tévének, másnak elég egy háromszemélyes kanapé, de legyen kényelmes a konyha. Egyet ne felejtsünk el: 26,5 négyzetméteren takarékoskodni kell a bútorokkal. A raktár jellegű lakás, ahol félre kell tolni a bútort használat után, ahol kerülgetni kell a bútorszigeteket nekem igazi rémálom lenne.

Tehát itt van öt méteres ablak nélküli falszakaszunk, ahová el tudunk helyezni egy teljes értékű egysoros konyhát. 8 darab 60-as elem, felső elemekkel, minden igényt kielégíthet! De ha több kell, akkor betehetünk még egy félszigetet, amit három 80-as elem alkot.

Elé kerül az étkező. Érdemes elsőként kipróbálni az egysoros megoldást. Ha nem férünk el, ha túl nyitottnak érezzük, pótoljuk még három elemmel a berendezést! A szigeten itt nincs semmilyen csatlakozás, csak előkészítünk, tálalunk, és takarjuk vele a konyhát. Viszont a megvilágításra gondolni kell!

Screenshot 2015-01-06 23.53.47

Screenshot 2015-01-06 20.18.51

Screenshot 2015-01-06 20.31.29

A hűtő persze balos – romlik az IKEA konyhatervezője… Viszont a szagelszívó mellé én soha többé nem tennék szekrényt – nagyon nehéz úgy tisztítani!A konyhát plafonig beépíteném, mert sokkal rendezettebb látvány, plusz takarításban sincs szükség arra a részre.

  • Amin ne spóroljunk: ha nem éppen ipari-loftos a kedvenc stílusunk, akkor a nappalival egy térbe helyezett konyha esetén válasszunk beépített hűtőt.
  • A csempe legyen nagyon egyszerű, lehetőleg a falszínnel megegyező, a fúga se tündököljön! Ha sok a pénzünk, válasszunk üveglapot a falra, alatta akár tapéta is lehet. A házilagos megoldásokat ebben is kerüljük, a sima üveg nem falra való: meleg, ütés, stb. Plusz az sem gusztusos, ha bemegy alá ez-az!
  • Tartsuk be a klasszikus sorrendet: belépek, ott a hűtő, kiveszem, megmosom, feldolgozom, megfőzöm, tálalom.

Ablakok:

Erika napfényes otthonra vágyik. Sajnos ebben az elrendezésben a nappali-konyha csak délután kap napot.  Forgassuk el ezért a berendezést? Laktam hatalmas, északi ablakos nappaliban, azóta is visszasírom. Mindig a napsütötte tájat láttam, bent egyenletes volt a fény. Sosem kellett árnyékolni, nyáron nem melegedett túl. (Az egyik hazai tervezési átok a déli fekvésű terasz. Hacsak nem télen szeretünk kint üldögélni, akkor az ilyen hely áprilistól októberig délidőben  max. mazochistáknak való…) Nem bolondok a festőművészek, hogy a műtermek északi fekvésűek! Növeljük viszont az ablakok számát, mert ezzel a ház értékét is növeljük! Legyen két ablak a kisszobán, tegyünk ablakot a nappali és a háló másik falára is, a háló és a nappali közé tegyünk üvegezett dupla szárnyú ajtót! Az előtér és a nappali közé nem kell ajtó, csak egy plafonig érő átjáró! Be fogja járni a napfény a lakást!

Az új nyílászárók helyét úgy válasszuk ki, hogy az ne akadályozza a berendezést, viszont járuljon hozzá az otthonos, barátságos légkörhöz! (Hol lesz beépített szekrény, milyenek az átlátások, milyen magas bútort akarok tenni az ablak elé/közelébe, stb.?)

54155123_2_644x461_elado-belbudan-egy-97-nm-es-3-5-szobas-erkelyes-muterem-lakas-ami-a-b-toltson-fel-fenykepeket_rev002

Burkolatok:

Ebben a házban én két padlóburkolatot alkalmaznék: minden szobában azonos lamináltat, beleértve az előszobát. Küszöbök nélkül. Valami egyszerű, világos, jó minőségűt. A konyhai terület alá is alkalmas minőségben, ott ragasztva.

padlo1

laminate

Laminate-floor-in-kitchen

A fürdőkbe mehet hidegburkolat. Lehetőleg kevés mintával, mert a helyiségek nem nagyok. Meg a minta mindig kimegy a divatból, most ez alól egy kivételt látunk, az pedig a cementlap. Vagy arra hasonlító greslap. De az is inkább a földre.

Kertkapcsolat kockaházban?

Egyrészt lehet fából magas teraszt építeni, de itt van is egy kis bejárati rész, amit érdemes egy használható terasszá bővíteni!

Upper-wood-deck-on-the-second-floor-house

Egy ház kialakítása véget nem érő folyamat. Ami nem is baj, mert mi is változunk, és az igényeink is! Erikáéknak sok örömet kívánunk az új otthonukhoz!

Screenshot 2015-01-06 23.59.51

Screenshot 2015-01-06 23.57.56

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szerintem az eredeti tető alatt általában annyira kicsi a hely, hogy kevesebbet nyersz fent, mint amennyit elveszítesz a lépcsővel lent. Barátaim új nyeregtetőt húztak rá, oda került négy kényelmes szoba, nagy fürdő, vécé, gardrób – viszont a ház elveszítette az addigi kellemes, arányos külsejét(:

  2. Anikó Füsti-Molnár says:

    Szia! Tudom, hogy nem építész vagy, de hogy látod, szerinted egy kockaház tetőtere használható, beépíthető? 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!