Lakjunk jól!

Kockából korszerűt

Erikáék álma teljesült: vettek egy házat! Így kezdődhet a kellemes feladat, azaz legyen a ház megfelelő otthon a családnak! Szerintem kevesen vagyunk, akik pont ott, ahol terveztük, pont akkora és olyan beosztású alapanyaggal gazdálkodhatunk! Ez a ház is kicsit kicsi, kicsit elavult, és legalább egy szobával kevesebb van benne, mint ahogy azt a tulajdonosok tervezték!

Screenshot 2015-01-05 21.21.16

Screenshot 2015-01-05 21.23.46

“Kedves Lakjunk Jól!

Már régóta érdeklődéssel olvasom szuper bejegyzéseit, ugyanis épp házfelújítás kezdetén járok, és nagyon sok jó tippet és ötletet találtam az oldalon. Azért írok most, mert szükségem lenne egy hozzáértő meglátására is.
Sikerült megvásárolnunk egy 1968 körül épült úgynevezett ” kockaházat”. Ennek a felújításához, falai átrendezéséhez szeretnék segítséget kérni.

Szükségünk lenne egy  szülői hálószobára egy egyetemista lány részére szóló szobára és egy nappali-konyha-étkezőre. Jó hír, hogy a két szoba közti fal bontható és elméletileg a konyha és a nagyobbik szoba, illetve a fürdő és a másik szoba közti főfalat is ki lehet váltani gerendával.

Mivel mi is IKEA mániások vagyunk, biztos vagyok benne, hogy az ötleteid elnyerik tetszésünket!

Köszönettel: Erika”

Mondjuk egyrészt én egy amatőr vagyok, tehát csak ötletelni tudok – és ha nekem megy, akkor ti is tudtok:) Másrészt viszont minket is nagyon izgatna egy jó helyen lévő, szerkezetileg megbízható, de átalakításra váró kockaház. Tehát ez a gondolkodás mondhatni napi elfoglaltság…

Mivel gazdálkodunk? Egy helyes, átlagos hazai házzal – ami szerencsére nem toldott, hanem szabályos téglalap alakú helyiségekkel rendelkezik – bruttó 94, nettó 71 négyzetméteren.

Van jó hírem: összesen két falat bontunk, és talán még gerenda sem lesz szükséges! Lássuk:

Screenshot 2015-01-05 22.05.04

Tehát a két utcafronti szoba közötti falat bontjuk, és a válaszfalat eltoljuk a konyhafallal egy vonalba. Így kialakul egy tekintélyesebb terünk, amibe már el tudunk helyezni egy takarékos konyha-étkező-nappalit, a szülői háló pedig a kisebb, de egyáltalán nem kicsi szobába kerül (4,5×3,6, azaz 16,5 nem). Az egyetemista lányé lesz a konyhából kialakítandó, az előszobából külön bejárattal rendelkező kisebb, de jó méretű szoba (3×3,6, azaz 10,8 nm).

A második változtatás, hogy a kamra és a fürdő közötti falat bontjuk és kialakítunk egy kényelmes, háromrészes családi fürdőt – kád, mosdó, vécé, a kamra helyére kerül egy további vécé kézmosóval, illetve a itt helyezzük el a mosó és szárítógépet – ez utóbbi nagyon hasznos egy ilyen kis házban, hogy ne kelljen kerülgetni a száradó ruhát. Amennyiben a kazánt és mosást pl. a pincében is el tudjuk helyezni, úgy a felszabaduló helyen zuhanyzót érdemes építeni!

Ha az építési hatóság engedi, akkor a nappalin lehet nyitni egy további ablakok – esetleg francia ajtóval egy teraszt, a lányszobában is lehet két ablak. Figyeljünk az ajtók nyitásirányára és elhelyezésére – a rossz helyen lévő ajtó nagyban akadályozhatja a szoba berendezését! Kis változtatás, nagy különbség! (A házunkban van egy kicsi fürdő és egy kicsi kamra. Mikor megvettük, mindkét helyiség szinte használhatatlan volt. Kicseréltük az ajtókat, most kifelé nyílnak – és mindkettő tökéletesen használható!)

Screenshot 2015-01-05 22.30.08

Jegyezzük meg: a lakás kényelmes lesz, ha nem a hazai lakberendezési elvárásoknak akarunk megfelelni (mindent bele, amit be lehet szorítani, minden dagályos, sötét és bonyolult), hanem a helynek megfelelő berendezést alakítunk ki!

Kezdjük az egyetemista lány szobájával: legyen nagyon világosa berendezés!

Small-spaces-white-bedroom

small-apartment-bedroom-decorating-ideas-with-white-wall-apartment-design-small-apartment-bedroom-decorating-ideas-with-white-wall

small-bedroom-white

forrás: Merci&Ancsa

forrás: Merci&Ancsa

merciancsa

A nappaliba egysoros konyha kerül a fürdővel közös falra, én a konyhától elfordítanám a kanapét, mert utálok a mosogatóba nézni. Válasszunk kényelmes, de kisebb ülőbútort, és költsünk kicsit többet az alaphelyzetben négyszemélyes, ám ha erre igény van, nagyobb családi és baráti összejövetelek esetén könnyen bővíthető étkezőasztalra.

coastal-open-plan-kitchen1

kitchen-living-room-open-floor-plan-555x367

fa01ce3600484f19_1559-w660-h495-b0-p0--contemporary-kitchen

InDesign-Blog-Post-Single-Wall-Kitchen-1

single-wall-kitchen-layout-ideas

1-Bedroom-Living-Area-Kitchen

A szülői háló természetesen lehet elegánsabb. Helyezzünk el itt is egy kényelmes olvasófotelt – így ha főzünk, el lehet menekülni egy jó könyvvel a mixer hangja elől!

9976_EX1

Cosy-bedroom-5-l-10-best-l-Livingetc-l-Housetohome

Cosy-bedroom-8-l-10-best-l-Livingetc-l-Housetohome

Cosy-bedroom-9-l-10-best-l-Livingetc-l-Housetohome

01-pr-floral-wallpaper-armchair-laura-ashley-bedroom-ideas-homes-tHj2oq-med

comfortable-master-bedroom-reading-nook

gray-bedroom-chair

A fürdők legyenek egyszerűek, világosak, kedvesek. A mosó- és szárítógépeket helyezzük egymásra:

small_bathroom_decor

traditional-laundry-room

midcentury-laundry-room

modern-bathroom

A remek, tágas előszoba pedig mutassa meg: klassz helyre érkeztünk!

livingetc-brickflooring

mirror-ideas-in-a-hallway

clever-hallway-storage-ideas-4

Szerintetek ez kényelmes ház lehet hármuknak?

Folytatjuk!

Még több kockaházas: itt!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!