Lakjunk jól!

Tapétaválasztás 10 lépésben

Tapétával dekorálni a lakást jó ötlet lehet. Különösen a hozzám hasonló antidekorálós fajtának, aki nem készít semmit, az izébigyókat ki nem állhatja otthon. Egy jó tapéta viszont karaktert adhat egy helyiségnek, ráadásul portörölgetés szempontjából is előnyösebb választás, mint tárgyakkal díszíteni!

 

De hogyan válasszunk jó tapétát, ha nem végtelen a költségvetésünk? Vannak-e csodák, azaz lehet-e jó tapétát kapni olcsón? Lássuk 10 lépésben a tapétaválasztáshoz szükséges feladatokat!

1. Gyűjtsünk képeket, döntsük el mi tetszik! Romantikus? Modern? Geometrikus? Legyen kellemes háttér? Vagy inkább nagyon is feltűnő, vagány? A tapéta lesz a fő motívum, vagy illeszkedik majd egy jellemző színhez, mintához? Van olyan minta, ami mindig előbukkan a kedvencek között? (Mint nekem mondjuk a fa/levél és madarak?)

houzz1

Wallpaper-large-scale

harlequin-orla-kiely-wallpapers2

Interiors Trend - Zoffany Eleonora £42 per roll

wallpaper10

article-0-1B99934C000005DC-94_634x723

sanderson zigzag blue

dopwfi101-1

2110

bat-ecl-powpaper2-435

houzz3

SKY BLUE - 110499 - TUNTURI - STRIPE - LANDSCAPES - HARLEQUIN WALLPAPER

virágos_kék

lilacs

 

2. Ragaszkodj a kedvenc stílusodhoz! Bárhogy is tetszik egy tapéta, mivel nagy felület, ne ezzel legyél bátor! Tehát válassz olyan színt, mintát, ami egészen te vagy! Mutatok egy pár remek tapétát – legalábbis ezek nekem nagyon tetszenek, de tudom, hogy nem illenek hozzánk!

magnum wallpaper teal cream silver

Geometrikus – tetszik, de túl kemény.

9B8FE8D853FA8D57316DC4BCEBB250DD

A minta, a kivitel nekem! kb. a kedvencem, a férjemnek ez rémesen szirupos. A színek bár gyönyörűek, de nem nekünk.

BLUE WHITE - 75031 - MIMI - BOUTIQUE - HARLEQUIN WALLPAPER

Gyönyörű tapéta, de ez a kicsit keleties vonal nem illik semmihez.

EGGSHELL - DAPGEL102 - ELISE - A PAINTER'S GARDEN - SANDERSON WALLPAPER

Gyönyörű tapéta, gyönyörű kidolgozás, de majd 20 év múlva. Esetleg.

3. Mindig vegyél mintát és nézegesd! Tapétamintát szerezni/venni még sokkal fontosabb, mint a festékmintát! Mert egy falat egyrészt olcsóbb, másrészt esetleg egyszerűbb is újrafesteni! A tapétaminta minimum A4 méretű és legyen rajta jelentős részlet az esetleges mintákból!  Ragaszd ki a szobába, ahová kerülne, és gusztáld. Napfényben, sötétben, borús időben. Gondold végig, hogyan illik a bekerülő anyagokhoz színekhez! A minta nem csak esztétikai, hanem minőségi szempontból is fontos. Tehát nem csak azt fogod látni, hogy jók-e valóban a színek, hogy szépen van-e kidolgozva, mekkora a minta léptéke, van-e fémes hatású rész és ha igen, mennyire csillog, hanem a fogás is sokat számít.

bedroom wall 2

Pared-patchwork-wall-paper-ft-ChicDecó

wall-paper-samples-

4. Mit vársz a tapétától? Színt, izgalmat, melegséget, textúrát? Világosítsa a szobát, rázza össze a berendezést? Ez legyen a meghatározó elem? Ha például ezzel akarod emlékezetessé tenni a helyiséget, nem fogsz célba egy szelíden visszafogott darabbal!

8C08786A5095D6805DAE140D6D001465

linen_paris grey_folia_harlequin

mauve_sanderson

 

5. Gondolj más falborítási lehetőségekre is! Ha elsősorban védeni szeretnéd a falat, ha el akarsz takarni valami hibát, nem biztos, hogy a tapéta a jó megoldás! A lambéria sem eredményez feltétlenül szauna-hatást!

interior-decorations-incredible-wood-wall-paneling-design-in-contemporary-home-office-interior-design-completed-with-built-in-racks-22-incredible-wood-wall-paneling-designs-for-room-decorating-ideas

products-wall-covering-6

Takima_0

travertine-brick-pattern-wall-covering-bathroom

6. Vedd figyelembe, a szobák közötti átlátást! Ha a tapéta másik helyiségből is látszik, akkor nagyon fontos az átfogó tervezés! Kínos, ha a nappaliból a kislány rózsaszín bárányfelhőit, vagy a nagyfiú grafiti jellegű falát nézzük!

farm

PASTEL - 93555-1 - NURSERY BUNNY RABBIT HEDGEHOG OWL - A.S. CREATION WALLPAPER2

houzz2

7. Fárasztó mintákkal óvatosan! Ha azt mondjuk, hogy a túl egyszerű minták esetleg nem érik el a kívánt hatást, akkor nagy mennyiségben a vibrálóan feltűnő minta bizony sok lehet! Az ilyenből csak kisebb helyiséget, részletet tapétázzunk! Ott viszont lehetünk bátrak!

coffee break

bold-bathroom-decoration-wallpaper

hallbol1

forrás: Kicsi Ház, Szigeti Zsófi

notti

forrás: Kedvenc Otthon

8. A szakembert nem spórolhatjuk meg! Egy kedves olvasó nemrég azt írta, hogy egy közepesen (jó) drága, kiváló minőségű tapétát nézett ki a nappaliba, de sebaj, talált egy oktatóvideót a youtube-on, majd felrakja maga. Szerencsére nem tette, mert ez lett volna várhatóan a legdrágább megoldás! Tehát ha nem vagy különösebben nagy tehetség, ha nem próbáltad már sikerrel 100x, akkor ne magad akard a tapétát feltenni! Tudod, azok a fránya függőlegesek, vízszintesek, nem derékszögű sarkok, egyáltalán a sarkok, a mintaillesztések, hol kezded a plafonnál, stb. Ha láttál már rondán felrakott tapétát, akkor érted mire gondolok: nem szerencsés, ha a csíkok átfednek, meg az sem, ha látszik a fal… A szuperigényes amerikai műsorokban először lefestik a falat a tapéta alapszínére, hogy ne legyen gond, ha egy kis hiba becsúszik! És egyébként egy olcsó tapétán a remek szakember segíthet – mert ő tudja kezelni, még ha meglehetősen sok csúnya szó használata mellett – a szélén hullámosodó, a ragasztótól elformátlanodó tapétát. Ide kapcsolódik, hogy a tapétázást olyan szakemberre bízd, akinek a képességeiről már meggyőződtél!

wallpapering (1)

Wallpapering

wallpapertips_main

9. Vannak-e csodák? Mármint szépség és ár-érték kérdésében? Az a gond, hogy itthon a viszonylag megfizethető tapéták rondák. Esetleg nagy szerencsével kifoghatsz egy-egy izgalmasabb darabot, de sokszor bénák a színek, unalmasak, elavultak, giccsesek, közhelyesek a minták. Például a gyerekeknél raktunk mi egy kellemes Diego tapétát, aminek remek volt a minősége (gyapjúrostos és 6000 forint volt egy tekercs), de nagyon nehezen tudok ott jó mintákat találni. Egy külföldi on-line boltban nehéz választani a sok szépség között (nyugi, nagyon ronda ott is van rengeteg), viszont a minőség… Sajnos mindig arányban van az árral! Viszont már 2-3 tekercsnél is megéri rendelni, mert szállítással együtt akár már ekkora mennyiségnél is meg tudod spórolni egy tekercs árát! Az olcsó tapéta simán lehet szép, a minősége sosem kiemelkedő és lehet, hogy a mintaismétlés fárasztó, primitív!

arthouse_boulevard_trees_wallpaper_in_green_and_cream_417904_room

woods

10. Személyes vívódások. Megosztom az enyémet, még mindig saját hálószoba. Dió padló, sötét szekrények, ehhez krémes, szürkés színek. Meg a szerelem, az IKEA világos türkiz bársonyfüggönye.

5293f9c1a046e25c7a2e58843aa05c5a ikea sanella teal blue

És szerencsére nem egyedül lakom a hálóban, az Uram pedig elég rosszallóan tud nézni, ha előállok valami ütőssel!

67AF98D5B6BCF2036E661BE3C0530510

sanderson zigzag blue2

09CB9572627928413666A3A3D8E2EC40

Ráadásul a szoba alacsony, tehát valami vertikális dizájn jól jönne. És az ár sem mellékes…

woodland

3CFC607A8112D3CFE142FBB2F207840E

AFAA09CA1DD87C47AF2696FE35C5B09C_1

arthouse trees

lindos

freya floral damask

pwder_blue_sanderson

schotch grey blue

Vagy te könnyen választasz?

forrás

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lakjunk jól says: (előzmény @Emese)

    Köszi, nagyon szép – de nekünk túl modern. Nem lesz egyszerű menet ez a tapéta, mert ami nekem tetszik, az a férjemnek nem. Mondjuk azt hiszem ő kompletten tudna tapéta nélkül élni:)))

  2. Emese says:

    Ajánlhatok még egyet a hálószobátokba? Nézd meg ezt: Rasch, “Funky Flair 2015” kollekció, cikkszám: 721706
    Türkiz is, szürkés is (na jó, ezüst), madaras is… Jó minőségű vlies tapéta, nekünk az előszobában van, szerintem gyönyörű! Érdemes keresni róla egész falat ábrázoló fotót is, mert úgy egész más hatást kelt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!