Lakjunk jól!

Majdnem mint egy panellakás!

Az egyik kedves olvasó azt írta ma, hogy panellakást ígértem, és mindenféle külföldi csodakonyhát hoztam helyette. Jogos, csak éppen az a helyzet, hogy kevés az élvezhetően lefotózott, szépen felújított panellakás. Még kevesebb a takarékos költségvetés ellenére remekül kialakított ilyen otthon. (Azért itt láthatsz jó példákat!)

Tehát nemigen tehetünk mást, minthogy meglátjuk a lehetőségeket a hasonló adottságú külföldi otthonokban. Mert ott is vannak kis lakások, béna alaprajzú otthonok, amiket mégis kényelmessé alakítottak. Egy ilyen következik ma is.

paneles4

Elárulom, hogy egy 69 négyzetméteres óbudai régi típusú panellakás átalakításán töröm a fejem. Egy kedves fiatal pár vásárolt ott lakást, és szeretné azt kevés pénzből a lehető legszebbé tenni. (Mivel pont ebben a háztömbben laktunk mi is, ezért nem lehetett a kérésnek ellenállni:). Szóval ezen gondolkoztam, és akkor elém toppant ez a lakás. Ami egyébként kis eltérésekkel ugyan, de lehetne azokban a házakban is: kicsi szobák, hosszú folyosó, beépített lodzsa.

Ami az óriási különbség, az persze részben a pénztárca állapota (pedig ez a lakás éppen nem drága, csak mire eljutnánk addig, hogy minden helyiségünk így megszépült – hát addig elég sok pénz kellene otthagynunk. Sok kicsi sokra megy…). A másik különbség pedig a vidám színek, a szellős terek kialakítása. Kicsi hely, kevés cucc. Utánozzuk!

Például kezdjük mindjárt az előszobával. Semmi rémes előszobafal, hatalmas, sötét szekrény, hanem egy kedves és könnyed beépített bútor – egyébként az óbudai lakásban éppen van méretes gardróbszoba!, tehát a zsúfolt előszobát ott éppen nem indokolná semmi.

paneles1

paneles2

Fűszernek adjunk hozzá egy kellemes, üde színt és egy ütős tapétát, néhány zöld növényt. Ahová pedig két bicikli is elfér, oda kabátot is akaszthatnánk. (Igen, az óbudai lakásnak nem L alakú az előszobája, és keskenyebb is. de ennyi hely szinte van.)

A fenti képen már kicsit bekukkanthattunk a konyhába. A mi lehetőségeink ennél szűkebbek lesznek, de ha éppen a krétafal tetszik, arra máshol is – például a közlekedőből nyíló egyik ajtón – találhatunk remek helyet!

paneles5

paneles6

konyha

Ennyi konyhabútor a mi panelkonyhánkba is be fog férni – feltéve, hogy kreatívabban nézzük a teret, mint a házgyári tervezők a 70-es évek elején! Ilyen étkezőt sajnos csak a nappaliba fogunk tudni tenni, ám a konyhaablak előtti reggelizőpultunkról remek régi óbudai kilátásban gyönyörködhetünk! Mit tanuljunk ebből a konyhából?

1. A jó lámpa elvonja a figyelmet a kis térről.

2. Kis hely csak a ragyogó fehértől nyílik ki ennyire – itthon jó lenne már leszokni a kreatív konyhai színválasztásokról. Ha nálunk lényegesen gazdagabb országokban nagyon-nagyon ritkán csinálnak színes konyhákat, akkor itthon, ahol ritkán van lehetőség új konyhát választani, főleg fogjuk vissza magunkat! Ez nem jelenti azt, hogy ne választhatnánk egy ütős színt – itt ez a remek hűtő. Természetesen kevésbé drága színfoltot is választhatunk, mit szólnátok egy piros reggelizőszékhez? Vagy itt egy izgalmas bútorfelújítás, ahol a szín mindent visz!

A nappalira kb. ugyan annyi helyet szántak, mint a hazai régebbi típusú panelekben. De ha nem tömjük tele terjedelmes bútorokkal, nehéz színekkel, kicsit öreges berendezéssel, egy kellemes hely lehet az ajándék! (Fehér, egyszerű – pl. Billy/Hemnes – könyvespolcokat azért nyugodtan nyomjatok be!)

paneles3

Bár nehezen tudok választani, hogy mi a kedvencem ebben a lakásban, de a hálószoba szerintem egészen különleges! Látjuk, hogy a lakásban a legtöbb helyen előnyben részesítették a hűvösebb, vízszíneket. A hálóban pedig mindent visz ez az ütős türkiz!

háló

paneles8

A panelfürdőnk akár így is kinézhetne, ha egybenyitnánk a vécével – amit amúgy két szoba fölött már nem ajánlok. De érdemes elgondolkodni a lehetőségen!

paneles9

Befért a kád, egy kellemes mosdó. A mosógépet ne keressük itt – de az óbudai panellakásban is lenne az elhelyezésre más megoldás, mint az amúgy is miniatűr fürdő.

Ha ott kezdtük, hogy lehet-e olyan lakásokból ötletet venni, ami nem pont olyan, mint a miénk, akkor itt a remek példa. A hazai panelek egyik rémes megoldása a lodzsa szakszerűtlen beépítése. Azt semmiképpen nem javaslom, ám egy ilyen dolgozó pl. a hálónkkal egy térben, a lodzsa emelt szintjén jól jöhet!

paneles10

Most már szeretnéd látni végre azt a panellakást is? Hamarosan következik!

forrás: desire to inspire

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!