Lakjunk jól!

Milyen laminált padlót válasszak?

Egyre-másra kapom most az ilyen kérdéseket, úgyhogy talán egyszerűbb lesz egy külön posztban megválaszolni.

padlo2

Először is tisztázzuk, hogy mi a laminált padló? 

Egy ócskán vagy éppen profin kivitelezett műanyag felületű burkolat. Egy tipikus olyan mintha termék…

“A laminált padlóburkolatok anyaga több mint 90%-ban fa. Ez azonban nem a hagyományos értelemben vett fûrészáru, hanem környezetbarát célapríték, amelybõl nagyszilárdságú (850-890 kg/m3 fajsúlyú HDF) hordozólap készül. A hordozólap felszínén impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg, és az ezt védõ, átlátszó, kopásálló, különlegesen kemény melamingyantás védõréteg van. A panelt hátoldalt ugyancsak melaminos balanszrétege teszi szendvicsszerkezetûvé és egyben formatartóvá, mivel e réteg szilárdsága azonos a fedõrétegével. Felépítésébõl adódóan a laminált padlólapok vastagsága csupán 7-10mm.” (Duna Parketta)

1. Hova válasszunk lamináltat?

Szerintem laminált parkettát akkor válasszunk, ha nincs pénzünk igazira, ha a lakás nem ér annyit, hogy drága fapadlót érdemes lenne lerakni. Ennek tipikus esete a panellakás. Oda valószínűleg nem éri meg, hogy négyzetméterenként 10-20 ezer forintot beletegyünk csak a padlóburkolatba, mert sose kapjuk vissza az árát (más a helyzet, ha eszünk ágában sincs eladni, és valami szépet szeretnénk hosszútávra).

pretty-minimalist-hidden-light-laminate-flooring-delightful-kitchen-design

cool-living-room-with-laminate-flooring

laminate-flooring

Viszont ha veszünk egy polgári lakást/házat, értékes új építésűbe ruházunk be, akkor a régibe mindenképpen fapadlót választanék, és lehetőleg az újba is. Mert egy szép fapadló rangot ad a térnek. Ha a legolcsóbb IKEA bútorokat, egyszerű textileket rakunk is mellé, az otthonunk pompás lesz.

Ha az egész lakásban nincs pénzünk fapadlóra, akkor tegyük azt a közösségi helyiségekbe, esetleg a hálónkba, a gyerekszobákba viszont kiváló lehet a szép! laminált, ráadásul könnyebb az ápolása, nem sérülékeny. Mikor a gyerekek nagyobbak lesznek, még mindig cserélhetjük igazira.

Bár tudom, hogy vannak, akik vizes helyiségbe is tesznek fapadlót, én ezt soha, senkinek nem javasolnám. Nem mi vagyunk a lakásért, hanem az van értünk, a fa és a víz nem barátok, sőt a konyhában kiömlő olaj, vagy hogy a mai esetet említsem, ami céklalé volt – egyik sem guszta, ahogy eltűnik a padló rései között.  Viszont ha egyterű konyha-nappali-étkezőnk van, ráadásul takarékosan méretezve, akkor mindenképpen jobb az egységes laminált burkolat, mint a parketta-padlólap burkolatváltás. És szerintem ilyen helyre a laminált alkalmasabb, mint a fapadló. Egy dolgot kell fejben tartani: konyha alá ragasztani kell a laminált burkolatot is, hogy tényleg vízzáró legyen.  Fogadjunk szakembert!

A fentiekből következik, hogy olyan helyiségbe, ahol a sérülékenysége miatt nem tennék fapadlót (pl. konyha, esetleg nagy igénybevételnek kitett előszoba, stb.) nem laminált parkettában, hanem inkább kőburkolatban, linóleumban vagy parafában gondolkoznék.

2. Milyen lamináltat válasszunk?

Jó minőségűt. Nálunk most 7 éve van az emeleten a KAINDL középkategóriás burkolata, és nagyon bevált. Szép szín, nem látszanak az illesztések – ez általában az olcsó laminált egyik ronda hibája – és természetesen egy sérülés sincs rajta, pedig a gyerekszobában éri mindenféle durva hatás.

A középkategória alatt értem a 2500-5000 forint közötti termékeket, de inkább az alsó-középső árfekvést. Ami nagyon fontos, hogy sose! akciós újság első lapjáról válasszunk laminált padlót, hanem menjünk el 5-6 nagyobb forgalmazóhoz (Diego, KIKA, Bauhaus/Praktiker – van még Praktiker?, stb.). Nézzük végig a teljes kínálatot, fogdossuk meg, gusztáljuk a színt, a kidolgozottságot. Aki már keresgélt laminált parkettát érti, hogy miről beszélek, aki még most kezdi, az első mustra után érteni fogja, mert hatalmasak a különbségek.

Iszonyú drága laminált padlót nem vennék. Mert számomra az olcsóság a legfontosabb érv mellette, tehát ha már közelítené az ár a fapadlóét, akkor azonnal át is lépnék arra a kategóriára!

3. Milyen színt válasszak?

Szépet:) Ne vegyünk döglött színű lamináltat (bükk, éger, stb.), ne vegyünk vörösest (ezek az akciósak általában, mert már kutya se viszi).

Mi most a menő? Talán már kevésbé megy a nagyon sötét (pl. wenge), mert egyrészt nagyon látszik rajta a por, kicsinyíti és sötétíti a szobát, pedig ugye inkább kisebb lakásokba választunk ilyen burkolatot. A dió még tartja magát, és ha kellően, de nem túlzottan “színes” a kidolgozás, akkor szerintem az egy jó választás lehet. Sötét parketta jó alap egy lebegős, minimál stílusú lakáshoz.

wenge

dió

5996285405102-laminalt-padlo-woodstep-standard-plus-click-7mm-70332-boston-tolgy-szinminta-02-604x430

Szépek a világos színek, ami mostanában gyakran egy középbarna fafajta fehérített változata (tölgy, gesztenye, stb.), de lehet persze juhar, vagy nyír is. Egy ilyen padló remek semleges alap, illetve nagyon illik a skandináv hangulathoz.

kaindl-klasszikus-fa-mintazatu-laminalt-padlo-7622-ah-hubert-parketta

fehérített

fehérített2

juhar

5996285536417-laminalt-padlo-woodstep-dynamic-extreme-8mm-88655-cordo-szinminta-02-604x430

A biztonságos megoldás a középbarna fa, sőt hadd legyek erősen elfogult – igazából nekem a minden faxni nélkül való tölgy tetszene – bár inkább valódi fapadló formájában.

colorado_1190_(nr_022_023)

5996285431002-laminalt-padlo-woodstep-standard-plus-click-7mm-70346-oslo-tolgy-szinminta-04-604x430

Laminalt_padlo_arak

Menő most a szürke is, barátaim ilyet vettek egy kamaszfiú szobájába. Oda tetszik…

Aztán vannak az extrák: nagyon rusztikus, hajóládára hajazó feliratos, kőpadlót utánzó.  Szerintem ne essünk ilyen kísértésbe. A kevesebb mindig több. A padló legyen egy semleges alap.

rusztikus

feliratos

4. Milyen legyen a kidolgozás?

Némely laminált padlók nem akarnak annyira valódi fának látszanak, viszonylag sima felülettel (dekorréteggel) készülnek. Aztán vannak az olyanok, aminek a felülete fára emlékeztet, mert látszik a “fa”erezete. Szintén kapható fózolt szélű, ami ha ráadásul erezett is, sokszor nehéz megkülönböztetni az igazitól.

fózolt

erezett

erezett2

Hogy melyiket választjuk szobába, az igazából ízlés dolga. Viszont konyhai használatra a fózolt oldalú, erezett változatot kevésbé javaslom, mert a szennyeződések betapadnak a résekbe.

Szintén létezik – pl. a Diegoban – olyan laminált padló, amelyiknél nem egyforma szélesek a padlólécek. Ez is növeli a természetes hatást. A lerakással nincs tapasztalatunk.

5. Hogyan rakjuk le?

A laminált padló lerakása tipikus DIY meló, bár nem egyszerű. Például azért, mert ritka a szabályos szoba! Hol kezdjük a padlóburkolat lerakását, hogyan oldjuk meg az utolsó darabot fura szögben, stb.?

Előző lakásunkban a férjem mestermunkát végzett bő 50 négyzetméter lerakásával – csak éppen hetekig tartott munka mellett – ráadásul volt íves, trapéz alakú, egyhén keskenyedő szoba… És a férjem hobbiasztalos, minden szerszám adott volt. A mostani házban a felső szint 50 négyzetméterét szakemberek letették másfél nap alatt.

A padlóburkolatot mindig úgy rakjuk le, hogy javítson a szoba arányain. Ha négyzetes a helyiségünk, akkor a szálak főszabály szerint a bejárattól fussanak, ha keskeny szobát burkolunk, akkor viszont a padlót sose a hosszanti irányba rakjuk le.

Aztán van a fránya tágulás, azaz ha nem hagyunk megfelelő rést a fal mellett, a szoba esetleg akadálypályára fog hasonlítani a felpúposodott parketta miatt. A másik ide kapcsolódó kérdés, hogy laminált padlót is csak teljesen száraz aljzatra lehet rakni, máskülönben szintén garantált a felpúposodás.

Szokták a laminált padlót meglévő szőnyegpadlóra tenni, ezt én kevésbé ajánlom. Csináltunk régebben ilyet, rossz volt a járás rajta, besüppedt, puha volt. Persze, ciki, ha a szőnyegpadló ragasztását el kell távolítani, kiegyenlíteni az aljzatot, stb. De inkább egyszer dolgozzunk jól. Nem kell vastag alátét, főleg egy lakásban, ahol a hőszigetelés nem megoldandó feladat. Figyeljünk arra, hogy több forgalmazó is csak a saját rendszerének az alkalmazására ad garanciát.

Szegőléc: erről el ne felejtkezzünk, mindenképpen rakjuk fel a padlóval együtt. Mert aztán elmarad,  pedig a végeredmény nagyon csúnya lesz anélkül. Válasszunk a lehetőségekhez képest szép szegőt, javasolnám a kicsit magasabb, teljesen egyenes kidolgozást. Ha rendesen dolgozunk, nem szükséges a pozitív sarkoknál rémes műanyag kiegészítőket alkalmazni! Vannak nagyon okos megoldások, pl. kábel elvezető csatornával kombinált szegőléc, ha mondjuk nem csináltuk meg a villanyszerelést…

kulso_sarok_alk

szegolec01

Nektek van saját tapasztalatotok? Osszátok meg velünk itt!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!