Lakjunk jól!

Romantikus lányszoba lilában

Még a nyáron, a Before-After oldal festője, Timi kért meg, hogy segítsek egy lányszobát berendezni. Ők festik a bútorokat, amiket helyezzek el észszerűen a térben. Ebben a posztban most egy időgépben összekeverjük a múltat és a jelent, mert a lakberendezési ötleteket és a végeredményt már egyszerre láthatjátok!

szekrény_polc

komód_asztal

Ilyen volt!

Indulásképpen kaptam egy alaprajzot, ami némi fejtörés után egyébként nagy segítséget jelentett a tetőtéri szoba tervezéséhez:

bella

A szoba mérete tekintélyes (4,70×4,16-3,85), ez még akkor is megfelelő, ha egy része tetőtér. Arra azonban nagyon kell ügyelni, hogy a különböző mélységű és magasságú bútorok – volt belőlük bőven! – ne kerüljenek egymás mellé, az mindenképpen rendezetlen hatást kelt, akkor is, ha a szín, stílus hasonló.

A felújítás menete:
A tapétázás előtt, a végleges berendezés kialakítása előtt újra kell gondolni a villanykapcsolók és csatlakozók helyét, illetve a kapcsolók, stb. színét és stílusát, illetve a radiátorok helyét és méretét. Amennyiben ezt a tulajdonosok nem rendezik, a kígyózó vezetékek bármilyen igényes berendezést tönkretesznek. Tapétázás után erre már nincsen lehetőség.

Dugalj szükséges:

 • Minden falon legyen dugalj, 2 méter hosszúság fölött két helyen. Ha tudjuk, hogy hol lesz szekrény, ne mögé rakjuk.
 • Franciaágyhoz, olvasólámpának, lehetőleg az éjjeliszekrény mögé, egy dupla
 • Az iróasztal mögé,két dupla
 • Az olvasósarokhoz, egy dupla
 • A komód mögé, egy szimpla
 • A bejárathoz, a villanykapcsoló alá egy szimpla (porszívó).

A tapétát érdemes valamennyi falra körben felhelyezni, azonban a tetőtéri falra nem teljes falon:

 • csak a térdfalon hagyományos
 • csak a ferde részen nagyon újszerű hatása lehet.

tapéta

wallpaper

A nem tapétázott részeket (plafon) fessük a tapéta alapszínével egyező árnyalatra (pl. Tikkurila). Ne felejtkezzünk el a mázolt nyílászárók festésének frissítéséről sem, az esetlegesen megsárgult festék így sokkal feltűnőbb lesz.

Színek: a fehér és a tapéta másik színe (lila) mellett érdemes krémszínt, halvány szürkét is bevinni a térbe (ágytakaró, díszpárnák, szőnyeg, függöny, képek). A fal festéséhez a nem tapétázott részeken mindig a tapéta legvilágosabb színét használjuk (biztonságos megoldás), vagy egy másik szín ugyan onnan. Arról ne felejtkezzünk el, hogy a tapéta lesz a falakon a fő dekoráció, ezt ne nyomjuk el a festett fal színével!

A szoba berendezése, belépve az ajtó bal oldala felőli faltól:

alap1

alap2

alap3

alap4

 • Két szekrényt helyezünk el a szobában, az egyik kerüljön a bejárat melletti sarokba.

after4

 • Kb. a falszakasz közepére, a világos oldalra terveztem az íróasztalt, ezt a tulajdonos felcserélte a komóddal.

after5

after6

 • Az asztal és a szekrény közé kerülhet tükör, vagy a kedvenc ruhák, táskák részére tárolás. (Az iskolai hátizsák van most ott. Sebaj, még fejlődhet a dolog:)

handbag rod

hanging clothes

hangingclothes2

windowless-bedroom-6

 • Ablak alá az olvasó pad, ülőfelületen szivaccsal+díszpárnákkal.

Carving-Corners-6

juditvigvaridesign_product_38084_130330180744_1

nook

A valóság szerintem bőven felülírta a fenti ötleteket!

after1

after2

 • Az ülőpad mellé helyezzük a könyvespolcot. A tulajdonosok ötlete először az volt, hogy a polcot befordítják a szoba terébe, erről szerencsére sikerült lebeszélni őket!

after11

after12

A festés mesés, ugye?

 • A térdfal elé a sarokba tettük a kétajtós kisszekrényt – mint megtudtam, ezt hívják vizespadnak! Itt éjjeliszekrény és ágyneműtartó funkciót is betölthet. Ismét egy Befor-After csodát láthatunk!

after7

after8

 • A franciaágy a tetőablak alá kerül.

after14

 • A bejárat jobb oldalán lévő falra kerül a komód és a régi ruhásszekrény. Közé helyezzünk el stílusos fogasokat, a napi ruhák, táskák tárolására, vagy ide is elhelyezhetünk tükröt, így nem kerül egymás mellé a két különböző szekrény. Végül mint látjuk, egy szuper modern lámpával választották el a két bútort egymástól. Klassz a képgaléria is, így kell ezt csinálni!

after3

after9

after10

 • Az ágy alá helyezzünk nagyméretű szőnyeget (akár 2×3 méterest), ez fogja össze a háló berendezését. A romantikus tapétához legyen a szőnyeg kicsit modernebb, mindenképpen puha, süppedős fajta!

5996285425148-szonyeg-whisper-ivory-szinminta-01-604x430

diego whisper laborg-szonyeg-rovid-szalu__0185501_PE337516_S4

 • Ne felejtkezzünk el a világításról! Legyen csillár, az éjjeli szekrényen asztali lámpa, az íróasztalon egy stílusban és funkcióban megfelelő munkalámpa, az olvasó saroknál állólámpa. Ezen kívül a fiókos komódra is helyezhetünk egy hangulatfényt.

ADSL 1455 5MI csillar elegans polgari uveg szines nappali vilagitas kristaly otkaru mediterran kristaller-csillar--agu__0179082_PE255443_S4

globo pinja

1215_1688_j-line_5414451330022

forrás: ribizli.hu

 • Az ablakokra kerüljön megfelelő függöny: a tetőablakra roló, illetve a normál ablakra római roló, vagy dús redőzésű sötétítő és fényáteresztű kombináció (elsősorban egyszínű, nemes anyagból, azaz bársony vagy selyem). A fényáteresztő színe a fal világos színe, a sötétítő lehet egy karakteresebb szín, nem feltétlenül lila, hanem a tapéta egy másik színek (szürke, bézs, stb.). A mintás anyagot a tapéta mellett kerülném.

római roló

window-nook_thumb

Fent láthatjátok az ilyen lett képeket.

Mit mondjak? Klassz munka volt, Timiék ismét remekeltek, de egyben gratulálok a házigazdáknak a végleges eredményhez!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!