Lakjunk jól!

Mai lányszoba romantikus tetőtérben

Egy kedves család keresett meg azzal a kérdéssel, hogy friss gimnazista lányuk tetőtéri szobáját alakítsam át, gyerekszoba helyett már felnőtt megoldásokkal. A kiindulópont egy régi asztal volt, amely hagyományos barnából antik fehérré változott.

nelli

 

A szobában elsősorban a meglévő bútorokat használjuk, átfestve, átalakítva. A jó minőségű, lakkozott fenyő bútorok kapjanak az átalakított asztalhoz hasonló festést (Annie Sloan Old White (fehér) szín, esetleg egy kevés antik viasz). Ha erre igény van, akkor tapétából, függönyből lehet választani olyan motívumot, ami finoman megjelenik a bútorok egy-egy részén. Anyukának a provanszi, koptatott, romantikus stílus tetszik, és mivel az asztal ehhez tökéletesen illeszkedik, el is fogadtam rögtön az irányvonalat.

room2
room1
Az elkészült tervek nem nyerték meg a szoba tulajdonosának tetszését! Mostanában összesen 12 “gyerek” (csecsemőtől ifjú egyetemistáig) szobáján dolgoztam, vagyis elmondhatom, hogy a felnövekvő generáció (szerencsére) már nem kopottra átfestett antik, vagy antikra koptatott új bútorok között érezné jól magát. Minden legyen letisztult és modern. Hurrá! Azaz a kiindulás maradt a fehérre festett  és antikolt íróasztal, amihez modern textileket és feketés-szürkés színeket társíthatunk.
A szoba egyébként méretes, összesen 17 négyzetméter alapterületű, azonban súlyosan tetőtér, vagyis a térdfalak mindössze 70! centi magasak. Szerencsére azért akad két függőleges fal és a tető meglehetősen magas. A szobát nem terhelik ruhásszekrények. Gondot jelent viszont a könyvek, és egyéb nyitott polcos tárolás elhelyezése, mivel nagyon kevés a rendelkezésre álló falfelület.  Beépíthetünk polcokat a térdfalakhoz, ezzel a kis magasságú részeket kiválóan lehet hasznosítani.
Screenshot 2014-09-07 09.39.46
Screenshot 2014-09-07 10.04.39
Annak érdekében, hogy a hatalmas ferde oldalfalakat feldobjuk, válasszunk egy izgalmas tapétát – azaz nem csak a icipici lábazatot, hanem a teljes falat tapétázzuk.
BLACK  WHITE - 11128 - FRAMES - MIRRORS - SHABBY CHIC - NEXT - HOLDEN K2 WALLPAPER
BLACK  SILVER - FD40427 - HOME IS WHERE THE HEART IS - WALL WORDS - FINE DECOR WALLPAPER
GREY WHITE - 89181 - PARIS - CALLIGRAPHY - KITCHEN & BATHROOM - LUXURY SCULPTED VINYL - K2 - HOLDEN DECOR WALLPAPER
Az IKEA egyik olcsó, de igen látványos szőnyege volt az első darab, amivel egy hullámhosszra kerültünk a nagylánnyal:
ullgump-szonyeg-rovid-szalu__0172384_PE326433_S4

Mivel az ablakon van redőny, így csak dekorációs függöny szükséges. Mindenképpen földig érő függöny ajánlott, mivel rövid függönyt nem ismer a lakberendezés:), a szobának az ablak a fókuszpontja szemben az ajtóval. A radiátor nem befolyásolja a hosszú függöny felhelyezését, feltehetően a hőmérséklete sosem égetően forró. Csak a nagyon nehéz, vastag függöny akadályozná a fűtési hatékonyságot. A függönyt kössük el egy látványos, a szoba színvilágához illeszkedő, vidám elkötővel. A tetőtéri ablaknál is figyeljünk a függöny esztétikus elhelyezésre.

curtains
tetőtér+függöny
És egy igazán fiatalos, fekete-fehér anyag:
britten-nummer-meteraru__0105848_PE253685_S4 Ehhez a színvilághoz öröm kiegészítőket keresni! Az IKEA most különösen kitesz magáért a fekete-fehér díszpárnák esetében! tradklover-diszparnahuzat__0216073_PE371572_S4 stockholm-diszparna__56121_PE161529_S4

Romantikus H&M

Az ágyra kerüljön egy jó ágytakaró: ofelia-takaro-agytakaro__0251009_PE389606_S4

A tetőablak alá kerülhet egy kisebb fotel (lehetőleg felújítandó, könnyű darab, pl. a Sky Mini klubfotel). Lásd eladási állapot, felújított állapot, bársony anyaggal történő felújítás. A fotelt remekül helyettesíthetjük nagyobb ülőpárnákkal!
Az  íróasztal, ami az egész átalakítás-átrendezés kiindulása volt, egyébként kiváló példája a szép, ám kevéssé hasznos bútoroknak (egy romantikus nappaliban jól mutat az ilyesmi, ha az elsődleges funkció a díszítés). Annak érdekében, hogy a gimnazista tanulni is tudjon -azaz nagy füzeteket, könyveket, laptopot egyszerre kezeljen – az asztal mellett még rendelkezésre álló helyre egy plusz asztallapot tervezünk, ezzel együtt már elég hely lehet tanulásra és számítógépes munkára.
Update: az asztal kiegészítést kapott, így szép  is, meg hasznos is! Az egyébként használhatatlan tetősík alatt pont jó az asztallap, nem tudjuk beverni a fejünket, a négyfiókos eredetileg lakkozott fenyő komód remek asztalláb és tároló  lett. Vajon hová kerülne az a sok holmi a kiegészítés nélkül? 🙂
asztal_kieg
Az asztalhoz olyan széket válasszunk, ami illik egy hálóba – azaz távolról kerüljük el a klasszik irodaszékeket – , viszont ergonómia mindenekelőtt, így sose! a szék szépsége, hanem a kényelem döntsön.
gregor-forgoszek__0214231_PE369951_S4 Kika-fame
kika flo
Az asztal fölé helyezzünk mindig polcot, kitűzőtáblát:
Az asztali lámpa elhelyezésére majd oda kell figyelni a kétszintes asztal miatt. A lényeg itt is funkció: a munkaterület jó megvilágítása nagyon fontos!
A kémény melletti beeugróba kerülhet az ágy. Válasszunk nem túl magas fejvéggel rendelkező darabot (térdfal), max 160-as szélességben. Lábvég semmiképpen ne legyen!
velvet1
ágyvég headboard
triconte kika
Mivel a függőleges falak hiánya miatt  szűkös a könyvtárolási kapacitás, az ágy fölé is helyezzünk el néhány polcot.
Az ágy végén jó szolgálatot tenne egy láda, amire rá is lehet ülni, illetve tárolni lehet benne.
Az ággyal szemben helyezzük el a tévét. Érdemes a tévé köré, fölé képdekort helyezni, hogy a nagy fekete készülék ne uralkodjon el a szobán:

A mennyezetre kerüljön hangsúlyos központi világítás:

Nowodvorski Isabella 3

Izgatottan várom, vajon a B tervet elfogadja-e a megrendelő?
OB-nelli

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!