Lakjunk jól!

Mintaszerű felújítás panelben

Ebbe a lakásba futólag már bepillanthattunk, de amit láttunk, az annyira tetszett nekem, hogy kértem a tulajdonosokat: áruljanak el kicsit többet a felújításról! Ezúton is köszönöm, hogy a kérésnek eleget tettek, megírták otthonuk átalakításának történetét, és további képeket is küldtek!

Először is fontos leszögezni, hogy Budapest egyik legjobb (ha nem legjobb) lakótelepén járunk. Ahol egy-két utcában nem is egészen egyértelmű, hogy lakótelepen vagy lakóparkban vagyunk éppen, sőt az is elég vicces, hogy az utca két oldalán lévő házak négyzetméter árában akár dupla is lehet a szorzó… Mert amaz már téglából épült.

római

Screenshot 2014-07-24 22.32.32

Screenshot 2014-07-24 22.30.37

És akkor lássuk a lakást!

alap

Ez egy 70 négyzetméter körüli, két és félszobás lakás, aminek minden helyisége kényelmesen méretezett, kivéve talán a félszobát, amit most Zsófiék babaszobának használnak – arra éppen megfelelő, egyébként.

De hogy lett a lakás ilyen szép?

“Otthonunkat mi magunk terveztük! Böngésztünk pár lakber magazint, de a magunk ötleteit és elképzeléseit valósítottuk meg mindenféle külső segítség nélkül. Szeretjük nagyon a színeket, így minden helyiségbe választottunk egy domináns színt. De semmiképpen nem akartunk túlzásba esni, így max. egy fal vagy falrészlet lett adott színnel lefestve/tapétázva.

Úgy kezdtük, hogy nullára ledózeroltuk a lakást (ami amúgy egy romhalmaz volt…). Természetesen mi is fiatalos, modern, de mégis barátságos, meleg otthonra vágytunk, tágas, jól kihasználható terekkel. Mivel szinte mindent mi csináltunk, szakemberre csak nagyon kevés dolgot bíztunk, így a tervezett 2 hónap helyett fél évig tartottak a munkálatok, de megérte, nagyon szeretjük! Jó érzés hazajárni, mert egy igazi otthont hoztunk létre.

DSC_0005

DSC_0008

DSC_0011

És mivel én most szinte egész nap otthon vagyok a kisfiunkkal, ez különösen fontos.

k_Lakás_gyerekszoba_DSC_0002

k_Lakás_gyerekszoba_DSC_0008

Meglévő bútorok: a férjem hozta magával a szekrényt és kanapét, ami a gyerekszobában van, a többi bútort már ebbe a lakásba vettük a saját terveink és az elképzelések alapján.

DSC_0019

Amit esetleg másképp csinálnánk az annyi lenne, hogy megcserélnénk a mi hálónkat a gyerekszobával, mivel a nagyobb szobában 2 gyerek jobban elférne. Ha egyszer szobacserére kerül sor létszámnövekedés miatt, akkor kicsit át kell majd gondolnunk a bútortologatást. De ezt majd a jövő zenéje!”

Barátaim, a kedves, ifjú pár mestermunkát végzett, kevés ilyen jó panelfelújítást láttam! Mert lehet, hogy azt mondod, neked nem eseted a kivi a barnával. Vagy a hálóban inkább semleges, vagy éppen sötét színekre vágynál. A te lakásod legyen szabálytalanabb.

Nem ez a lényeg! Hanem az, hogy ebben a lakásban – ami kétségtelenül egy kiváló adottságú panel, nagyvonalú terekkel, remek beosztással és térkapcsolatokkal – a felújítással eltűnt minden kellemetlen panelre jellemző gyenge megoldás, és a helyére magas minőségű, időtálló, okos és szép kialakítások kerültek. Kifogástalan burkolatok, világítás. Ráadásul nagyon okosan felismerték a tulajdonosok, hogy a lakás részét képező berendezéseket, mint konyhabútor, fürdőszobai felszerelések, stb., úgy kell kialakítani, hogy egyrészt ők is élvezzék a használatát, másrészt ha egyszer továbblépnek, akkor a legkényesebb igényű vevő is örömmel fogadja a kulcsrakész otthont! Mert én ilyen konyhát, fürdőt és vécét még nemigen láttam hazai lakótelepen!

DSC_0016

DSC_0024

DSC_0026

Igen, jól látjátok: kézmosó is került a vécébe!

Mi tetszik a legjobban?

 • Hogy ezt a lakást körbe tudták fotózni, mert minden része azonos minőségben készült el! (Bár azért az előszobáról még megköszönnénk egy pár képet, ugye?)
 • A gyerekszoba színei, és a különböző anyagok, minták kedves és profi összehangolása!
 • Végül és nem utolsósorban a gyönyörű terasz! Bárhol megállná a helyét!

k_Lakás_erkély_DSC_0166_1

Köszönet Orsinak, a Barangoló Család bloggerének, mert nélküle ez a poszt nem születhetett volna meg!

Ha szívesen olvasnál még többet arról, hogyan lakjunk jól, akkor a Facebookon további ötletet találhatsz!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. engnagyga says:

  Kedves Lábodi-Verbóczky Virág:
  A fehér kanapé eredeti huzata sötétbarna, így igazad van, a fehér szín bukó lett volna, csúnyán. A kisfiam azóta egy éves múlt és néha bizonyít is e téren, de hát ez így van jól. 🙂

  A vízóra tényleg ott van. Azóta cserélve is lettek. Úgy terveztük a hozzáférést, hogy ne kelljen bontani. Vannak hibák is persze, de erre hála az égnek figyeltünk. Szomorú lettem volna, ha bontani kell.

  Kedves Oláh Szilvia:
  Szerencsénk volt, hogy az átlaghoz képest jóval olcsóbban jutottunk a lakáshoz, majd újítottuk fel a különbözetből. És igen a munkám – mely közel áll az építőipari vonalhoz – segített a felújításban, a beszerzésekben. Így sokat tudtunk spórolni. Azóta eltelt 3 év és az ingatlan árak is felszaladtak-felszaladnak folyamatosan. Így ha most túladnánk a lakáson, (amit most nem tennék meg persze:) kb 10%-ot keresnénk. De már nagyon hozzánk nőtt.

  Köszönjük az elismerő szavakat, jól esik…

 2. Kedves Kati!

  Egyrészt szívesen megnéznénk a lakásodat:)

  Itt szerintem az a barna, fa rész kivehető, azzal már szerelni is lehet. De ez egy sokkal későbbi panel, elképzelhető, hogy mások a műszaki megoldások!

  Andrea

 3. Keményné Berhidi Katalin says:

  Én is panellakásban lakom klasszikus orosz házgyári házban Óbudán. Mi is kihoztuk a maximumot, amit egy ilyen lakásból ki lehet. Belürlől nem látszik, hogy panel. Na az sem szégyellnivaló ha látszik, de a mienk egy elegáns polgári lakássá változott kivéve a belmagasságot.
  Lenne egy praktikus kérdésem a bemutatott lakás tulajdonosához. Mint ismeretes, a panellakásokban az ipari strang a WC mögött van. Szépen be van építve. Feltételezem, hogy a vízórák a fekete borítás mögött vannak. Le lehet olvasni. Ha cserélni kell azokat, leverik a falat? Kár lesz érte. Mi úgy oldottuk meg, hogy az ipari falat 3 mobilis részre osztottuk, így nem kell rombolni a vízóra cseréknél.

 4. Lábodi-Verbóczky Virág says:

  Gyönyörű, le a kalappal! Meg nem mondtam volna, ha nincs a cikkben, hogy ez egy panellakás. A színek is nagyon ízlésesen vannak összeválogatva. Guszta az egész 🙂 csak annyi megjegyzésem lenne, hogy azt a szép fehér kanapét a nappaliban elég hamar le fogják cserélni, ahogy majd növöget a gyerkőc… 😉

 5. Oláh Szilvia says: (előzmény @Lakjunk jól)

  Az ott az ablak alatt igen kicsiny rész és nálunk a magasban szerintem nem is látja rajtunk kívül más, pláne, hogy ott is van az erkélyen üveges korlát. 🙂 Lefestettük meg aztán a panelprogramosok is, tehát kívülről beleillik a képbe, csak akkoriban, amikor az ablakot ott cseréltük, úgy láttuk, hogy nagyon gyatra már, egyébként sok panel, ha nem mind teljesen berepedezett (ezért szigetelik le őket), tehát hiába cseréltük volna ki csupán a régi rossz ablakot egy új, fa keretre, ha maga a fal alatta tiszta repedezett. Persze aztán leszigetelték, csak akkor mi még ezt nem tudtuk, hogy sor kerül erre. 🙂 Mondjuk mi is lepukkantan vettük a lakást, így volt olcsóbb, és akkor a maradék pénzt lehetett felújításra költeni. Nyilván így csinálja az ember, meg mi is megcsináltuk nekünk tetszően, de ez itt annyira szép és minőségi és sokrétűen megkomponált, a konyhabútor is (azért azt mi elkészíttettük, pedig minden mást magunk csináltunk mi is, de a konyhabútor cseresznyéből kifaragásához azért nem értettünk), hogy első ránézésre nekem nagyon soknak tűnik, ami NEM kritika, csak hüledezek, bár lehet, a tulaj tudja, hogy mit honnan érdemes beszerezni és hogyan szép, de költséghatékony. És itt csak az anyagra gondolok, merthogy olvastam, hogy maguk csinálták, amit lehetett. Mi is így újítottunk fel. És még csak nem is ennyire, ennél egyszerűbben, de ott is volt konyha, fürdő, szobaburkolatok, bútorok, vezetékek, hajjaj. És az sem állt meg egyben. Mindenesetre ez nekem nagyon tetszik, be is költöznék. 🙂

 6. Biztosan nem volt olcsó, de mivel egy teljesen lerobbantat vettek, bizonyára jó áron jutottak hozzá, maguk csinálták a munkák nagyobb részét, és ami a lényeg, amiért a blogra felkerült, hogy minden döntésük profi. Vagyis pont oda, pont annyit tettek bele, amennyit egy eladáskor forintosítani is tudnak, ráadásul milyen jó addig benne élni. Összesen pedig jóval alatta vannak a szemben található “lakópark” árainak – noha voltam ott lakást nézni, ne legyenek nagy reményeink. Az erkélyfal itt biztosan eredeti – lásd vakolat, de miért is vennék ki? Hogy újra építsék? Megszüntetni, azaz változtatni a homlokzaton pedig városképi szempontból nem elegáns megoldás.

 7. Oláh Szilvia says:

  Gyönyörű! Jesszus, hány misibe fájhatott? Mi anno az erkélyablak alatti falat is kivertük és itongra cseréltük, majd vakolás, festés. Habár aztán jött a panerprogram, átfestették, de a lényeg, hogy itt biz’ vadiúj tégla van. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!