Lakjunk jól!

Sötét hallból derűs hálószoba

Kedves ismerős kért segítséget, mert a szülői hálót helyhiány miatt a hallba szeretnék áthelyezni – kitúrták őket a gyerekek, na! A hálószoba a konyha helyén lesz kialakítva, amely a terasz beépítésével nyert új helyiségbe kerül, Az eredeti konyhából, amely egyben a közlekedő-előszoba szerepét is betöltötte, a hálószoba kialakításakor le kell választani a többi szoba megközelítésére szolgáló közlekedőt. A hálószoba mérete (3,45×4,7, leválasztás előtt) megfelelő, azonban a berendezés folyamán elsősorban azt a tényt kell figyelembe venni, hogy a szoba nem kap természetes fényt.

Bár a nappaliból már leválasztottak egy gardróbszobát, illetve a gyerekek szobájában van elég szekrény az ő ruháik és játékaik tárolására, ezzel együtt a lakásban célszerű további tárolókapacitást kialakítani. Ezt a hálószoba leválasztásakor úgy lehet elérni, hogy a kiépítendő válaszfal egyben egy gardrób szekrény. Amennyiben helyre készített gardróbot választunk, akkor nem is szükséges gipszkarton falat húzni, hiszen maga a szekrény alkot teljesen szeparáló falat. Amennyiben kész szekrényeket helyezünk el, úgy azok vonalában érdemes gipszkarton falat húzni (lásd ábra).


A hálószoba ajtaja az elválasztó falat a nappali főfalával összekötő átlós kialakítású falszakaszba kerül. Az ajtónak olyan megoldást kell választani, amely a falszakaszra nyitott állapotban is elfér:

A szoba berendezése:

A közlekedőtől való leválasztás után fennmaradó helyre (szekrények nélkül 3,50-2,60×3,45) elfér a beszerzett nagyméretű franciaágy (kb. 210×210 centi), valamint két éjjeliszekrény (javasolt tárolási funkciót is ellátó, fiókos szekrényeket választani, max. 60 centi széleseket). A szobába a fentieken túl kerül világítás és textilek, visszafogott dekoráció.

Színek: a szoba kedvezőtlen fényviszonyait csakis nagyon fegyelmezetten kialakított színekkel lehet javítani. Szintén figyelembe kell venni a sötét kerámia padlót, amelynek sem a színe, sem az anyaga nem ideális ebbe a szobába. Érdemes gondolni a nappalira, amit a család az otthonos hatás érdekében inkább sötét színekkel rendezett be, és most lesz világosra festve, mert a fényviszonyok azt kívánják meg.

A szoba fényviszonyait a fehér, az ún. tone in tone (egy szín több árnyalata), világos színek (krémszínek), illetve a kék egészen vízszerű árnyalatai fogják javítani, minden más rontja. A színeken kívül alkalmazzunk puha anyagokat (szőnyeg, függöny, ágytakaró, párnák), amelyek pedig otthonossá teszik a helyiséget. Az összes bútort fessük fehérre, minimális antikolással. A szép forma, ne a dekoratív festés legyen a meghatározó. A fehér lehet hófehér vagy törtfehér, attól függően, hogy kiegészítő színnek a kékes árnyalatokat, vagy a krémet választjuk hozzá.

Bár a fentieket találom tökéletesnek, még további ötletek:

A szoba színét meghatározhatja a tapéta, amelyet az ágy mögötti teljes falszakaszra helyezünk el. A tapéta is legyen légies, világos. A szoba többi részét a tapéta legvilágosabb színére, illetve a tapéta jellegéhez illően fehérre vagy törtfehérre festjük.


mimi boutique harlequin

A fehér ágyhoz válasszunk fehér, vagy nagyon világos ágyneműt, egészen halvány színű ágytakarót, kerüljük az erős mintákat (lásd patchwork). A díszpárnákkal vigyünk be színt a helyiségbe.

 

A szoba komfortja szempontjából alapvető fontosságú a szőnyeg, egyrészt a hidegburkolat miatt, másrészt a sötétbarna szín mérséklése érdekében. A rossz magyar szokást felejtsük el, mikor két kis csíkot rakunk az ágy mellé!

A normális szőnyegezés az, mikor a teljes területen szőnyeg van – azaz igen, az ágy alatt is, micsoda pazarlás! – és a szőnyeg oldalt és elől is körbeveszi az ágyat. Ha nincs pénzünk megfelelő szőnyeg beszerzésére, akkor átmenetileg vegyük meg a legolcsóbb kicsi rongyszőnyeget a két oldalra. Az éjjeliszekrények alá nem kell szőnyeget rakni (főleg, ha hosszabb szálú!). A szobában szükséges méret: legalább 200×290 centi, bár a 320-as szélesség jobb lenne! Így tudunk kényelmesen szőnyegen körbemenni az ágy körül, és a padlónak csak egy keskeny csíkja látszik a fal mellett.

 

 

A konyha felé nyíló teraszajtóra mindenképpen tegyünk függönyt, egy fényáteresztó fajtát, amin nappal nem lehet belátni. Ha szükséges, éjszakára sötétítőt is tehetünk, de erre csak akkor van szükség, ha fennáll a lehetőség, hogy a házaspár az ágyban fekszik villanyfénynél, miközben mások a konyhában vannak. A függöny is legyen fehér, jó, ha magában mintás:

 

 

 

 

 

Két javaslat, ha szükség van sötétítőre:

Világítás: kerüljön egy hangsúlyos csillár az ágy fölé, illetve szükség lesz két olvasólámpára (ehhez kell az ágy két oldalán elektromos kiállás!). A szekrényvilágítás szintén hasznos lehet a viszonylag sötét helyiségben. A csillár esetében fontos szempont, hogy meg tudja világítani a szobát, és azért ne lógjon be túl mélyen!

 

Helyezzünk végül nagyobb méretű tükröt a konyhai ablakkal szembeni falra – mert növeli a fényt. A gardrób melletti üres falszakaszt pedig dekoráljuk képekkel!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Gyöngyi Horváth says: (előzmény @Lakjunk jól)

  Kedves Andrea,
  nagyon köszönöm a segítséget! (A La Meridiana-nál a sok szép lámpa mellett tényleg nagyon elvadult árak vannak!) Sok sikert kívánok a bloghoz, én mondhatom h. napi szinten benézek ide, mert gyakran és nagyon jó dolgokat írsz, sokat tudok tőled meríteni. Köszönöm! üdv.: Gyöngyi

 2. Szia Gyöngyi!

  Érdemes körülnézni a Möbelkunst vagy az artKraft oldalán, vannak jó (és jó drága) lámpák a La Meridiana boltban (egy csomó mediterrán, de néhány remek indusztriális). Ha pedig szűk a büdzsé, akkor az IKEA is nagyon jó megoldás lehet (Foto, Hektar). A Design Lámpákhoz is el lehet látogatni, csodás darabok vannak ott is.

  A tapéta webáruháznál pedig szerintem mindegy, hogy angol vagy magyar, persze Angliából van postaköltség, ami több, viszont hatalmas választék. Amit mindig írok: először mintát kell rendelni, mindenből, ami kicsit is tetszik, mert mindkét irányban érhetnek meglepetések. És azért menj el hazai boltba és lapozz végig egy pár jobb tapétakönyvet, érhet jó meglepetés!

 3. Gyöngyi Horváth says: (előzmény @Lakjunk jól)

  Kedves Andrea, köszönöm szépen!
  Végül is sejthettem volna, hogy csak hiú ábránd a részemről, hogy talán egy magyar webáruházat fogsz írni. 🙂 Úgy érzem nagyon szegényes Mo.-on a kínálat, főleg mióta én is gyakran böngészek angol oldalakat. Az ott egy kánaán! Ha nem haragszol, szeretnék még egy dolgot kérdezni. Tudsz esetleg itthon olyan lelőhelyet, ahol forgalmaznak industrial-vintage stílusú lámpákat? Köszönöm! Gyöngyi

 4. Kedves Gyöngyi! A tapéták mind a Decor Supplies online webáruházból (angol). Sok sikert: Andrea

 5. Gyöngyi Horváth says:

  Szia! (sajnos nem tudom hogy szólítsalak:))
  Nagyon jó ez a cikk és hasznos és nem utolsó sorban gyönyörűek a “hozzávalók”.
  Azt szeretném megkérdezni, hogy a tapéták honnan valók? Pontosabban hol lehet ezeket/ilyeneket beszerezni?
  Köszönöm előre is! Üdv.: Gyöngyi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!