Lakjunk jól!

Amerikai álom

Úgy értem álmodjunk Amerikában – azaz lássuk a hálószobát (előzmények itt és itt!). Bár lakásról beszélünk, de azért nem szabad elfelejteni, hogy egy amerikainak elég konkrét elképzelése van arról, milyen a valamirevaló szülői háló (master bedroom), itthoni szóhasználattal szülői lakosztály:

  • Nagy
  • Van benne járható gardrób.
  • Saját fürdőszobával rendelkezik.
  • Jó, ha különleges építészeti elemmel is felszerelték (nagy belmagasság, különleges plafon, kiugró és/vagy hatalmas ablakok, stb).
  • Pazarul bútorozott: nagy ágy, impozáns fejtámla, elegáns éjjeliszekrények és olvasólámpák, fotel, műalkotások, gazdag drapéria,  stb.
  • Nem kizárt, hogy betesznek ikonikus dizájnbútorokat, kiegészítőket!

traditional-bedroom

014-home-waves-katie-rosenfeld-design

Chandelier-Magen-Master-Bedroom-Makeover-After-A-Well-Dressed-Home7

master-bedroom

Master-Bedroom-Calming-Paint-Ideas-New-Home-Rule-

stylish-drama-bedroom-l

The-Perfect-Color-Schemes-for-Master-Bedroom-Fun-Bedroom-Ideas

Ha társasházi lakásban nem is tudjuk az építészeti adottságokat megváltoztatni, a bútorozást ne a hazai minimál szerint (ágy-éjjeliszekrény-szekrény) tervezzük! Anikóék egyébként jó hozott anyaggal dolgoznak, hiszen van járható gardrób, saját fürdő, és a szoba bár nem nagy, ám jól berendezhető, lásd alaprajz bal felső sarok. A berendezhető méret 3,39×3,5 méter, azaz 11,86 m2 (+ gardróbok).

DSC_1743

Mi fér be? Egy 180 centis ágy, éjjeliszekrényekkel, egy olvasófotel az ablak alá, az ággyal szemben egy kisebb mélységű (40-50 centi) komód, a szobaajtó és a fürdő ajtaja közé pedig egy 75-80 centi széles magasabb fiókos szekrény. Az ággyal szembeni komód fölé tehetünk nagy tükröt vagy képdekorációt. Vigyázat: Amerikában egy jobb lakásba már kerül képzőművészeti alkotás! Mit válasszunk? Ebben segítenek a lakberendezési műsorok, pl. a home-staging témájú Eladlak (Stagers).

alaprajz

Screenshot 2014-07-07 22.24.18 Screenshot 2014-07-07 22.23.32 Screenshot 2014-07-07 22.23.46

 

Anikóéknak fekete bútoraik vannak, így a színeket ehhez tervezzük. Vagyis választhatunk fekete mintás anyagokat (tapéta / függöny / szőnyeg), egy kellemes krém alapszínnel. Ha tapétázunk, akkor maradjunk a szokásos megoldásnál: csak az ágy mögötti falra kerüljön!

OB-snapshot

 

Ezt a színösszeállítást bátran színezhetjük kiegészítőkkel: díszpárnák, gyertyák, stb., bár én örömmel választanék egy ilyen egyszerű, visszafogott szobát is. Ha mintás a tapéta, legyen egyszínű a függöny, de a damasztmintás tapéta például simán megfér egy ilyen geometrikus szőnyeggel is. Ha a belmagasságot alacsonynak találjuk a központi csillárhoz, akkor lehetnek az olvasólámpák plafonról belógóak (főleg Amerikában, ahol a gipszkarton mennyezeten kicsit egyszerűbben dolgozhatunk…).

De természetesen lehet a fekete bútor mellé színesebb szobát választani! Itt a tapéta sötétebb része hozza össze a színt és a fekete bútorokat. Ha már színekkel dolgozunk és bizonytalanok vagyunk, akkor érdemes olyan üzletben vásárolni, ahol vagy komplett szobabelsőket látunk (az IKEA ilyen itthon, ahol tényleg remek lakberendezők egybeterelik a kínálatot), vagy a bolt személyzete tud tanácsot adni, például tapéta és függöny, ágytakaró, díszpárnák összehangolására. Viszont a komplett szetteket mindenképpen kerülném: egyforma tapéta és függöny és ágytakaró. Rém unalmas, merev. A függöny természetesen földig ér, ha belátnak az ablakon, tegyünk fényáteresztőt is.

OB-aniko_halo3

Ha van tapéta, akkor a falak és a mennyezet színe ahhoz illeszkedik. Ez lehet a tapéta legvilágosabb árnyalata, vagy egy halvány krémszín, szürke, de a fehér sem szentségtörés abban az esetben, ha a tapétában is van fehér. Ja, és olyan nincs hogy fehér, mert fehérből is lesz bő 10-12 árnyalat…

Te melyik verziót választanád?

A gyerekszobával folytatjuk, ígérem nem lesz se Disney, se “tematikus” szoba:)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!