Lakjunk jól!

Valljunk színt!

Amerikai társasházi lakásunk legnagyobb frissítendő felülete a falak lesznek. Persze ott a színkeresésnek is megvan a maga hatalmas irodalma, ráadásul a választék sem kicsi, lehet ismét irigykedni.

canada_town_designsponge

apther

nicety_france

Mivel több szakcikkben is ugyan azt a festékcsaládot – Benjamin Moore – hozták ki Amerika kedvencének, így elsőként lássuk azokat a színeket. Először is nem egy 12 jegyű betű és szám kombinációt kell megjegyezni, hanem jól hangzó fantázianeveket (mint spanyol olíva, reggeli harmat, novemberi eső – hogy csak néhány szürkét említsek), ráadásul még ajánlanak jól illeszkedő további színeket is.

színek

Ha már kedvenc színek, akkor nézzük a palettát! Mert például fehérből is sok lehet, aztán vannak a rizikós árnyalatok, mint a zöld, a kék, a sárga – amik vagy izgalmassá teszik az otthonunkat, vagy éppen rémessé a berendezést. Ha pedig valaki olyan bátor, hogy egy erős pirossal is megpróbálkozna, jó látni, hogy melyik árnyalat, milyen szerepben vált be valahol!

Hófehértől a galamb fehéren át, a elefántcsontig:

Dove-White-OC-17

Ivory-White-CC-130

Simply-White-OC-117.

cloud-white-OC-130

Kék, ami jól áll a helyiségnek:

november-skies-2128-50

Palladian-Blue-HC-144

quiet-moments-1563

beacon-gray-2128-60

Zöldek, nem csak kisfiúszobába!

saybrook-sage-hc-114

georgian-green-hc-115

A semleges nem unalmas!

linen-white-benjamin-moore

Muslin-OC-12

putnam-ivory-hc-39

Ashen-Tan-996

Bleeker-Beige-HC-80

A most nagyon menő szürke világostól a sötétig, a barnástól a kékesig:

Stonington-Gray-HC-170

Winds-Breath-OC-24

Athena-858

classic-gray-oc-23

Edgecomb-Gray-hc-173

Gray-Mirage-2142-50

revere-pewter-HC-172

Bár itthon a hosszú sárgamánia után nehéz jó szívvel gondolni erre a színre, pedig ha jól választunk, biztosan egy derűs helyiség lesz a jutalmunk!

Lemon-Sorbet-2019-60

mannequin-cream-2152-60

És végül egy vonzó, izgalmas, de nagyon merész választás: a piros.

Red-2000-10-

Deep-Rose-2004-10

exotic-red-2086-10

Szeretnénk  ugye itthon is egy ilyen bombabiztos színlistát? (Nem tudom észrevettétek-e, ezen a listán se narancssárga, se limezöld, sőt magenta lila sem szerepel…)

De fókuszáljunk a konkrét otthonra! Mivel a tulajdonosok a friss, letisztult skandináv dizájnt kedvelik, így a sötétebb színeket érdemes azonnal elvetni. Túl sok szín nincs a lakásban – a padló középbarna, a konyhaszekrényeket festeni fogják, a gránit munkapultban pedig rózsaszín és szürkés színek vannak.

DSC_1728

traditional-family-room

Ha a beosztást nézzünk, a lakást 4 fő zónára oszthatjuk színek szempontjából:

  • nappali-konyha-étkező-előszoba közös tere
  • szülői háló
  • gyerekszoba
  • fürdők

alaprajz

Tehát ezek a helyiségek nincsenek egymással közvetlen, vizuális kapcsolatban, azaz választhatnánk egymástól független színeket is.  De jó, ha egy otthon azért egymással harmonikus terek összessége, azaz mondjunk le néhány kedvencünkről, hogy az eredmény igazán kedvünkre való legyen: bármennyire is tetszik a kék fürdő, a lila háló, a zöld nappali – ezeket mégse egy lakásban valósítsuk meg!

Néhány szempont:

  • Inspirálódjunk: gyűjtsünk képeket azokról az otthonokról, amelyek tényleg nagyon tetszenek nekünk (és a lakás mérete, a berendezés színvonala, stílusa kb. összevethető a miénkkel). Ha igazán kritikusak vagyunk, érezni fogjuk, mi az ami nekünk tetszik, és mit találunk izgalmasnak – másnál! Nekem pl. nem tetszenek a fix színű helyiségek (kék, zöld, sárga, stb. szobák, otthonok), inkább a semleges, az egy-egy finomabb kiegészítő színnel operáló terek jönnek be.
  • Nem vagyok színmániás, tehát hallgatok Candice Olsonra: használjunk három színt, amelyből 60% semleges, 30% a főszín, 10% a “fűszer”.

candice olson

candice2

ChilledTones_4

ColorTapped

ColorTwist

HuesBowled

IcedSummer

PaperFlowers

  • Bár a műsor itthon futó verziója már elég elavult epizódokat tartalmaz, a Színnel és lélekkel (Colour Confidential) c. műsor sokat segíthet a hozzám hasonlóan színfóbiásoknak a színkör és kedvenc személyes tárgyak felhasználásával:

Janeimage 1-hallway-colour-schemes-ideas-blue-hallway

collage_lb_image_page0_11_1

Colour-Confidential-3

  • Válasszatok egy színes és meghatározó függönyt vagy tapétát – ahhoz választani falszínt, kárpitot, szőnyeget már sokkal egyszerűbb lehet. Egy dolog: a képernyő általában nem színhű. Vagyis kezünkben mintákkal fogjuk körbejárni a várost…

apther4

house_to_home

  • Ha festünk falat és nyílászárót, bútorokat is, akkor mindenképpen olyan festékeket válasszunk, ahol ugyan arról a színskáláról választhatjuk a falfestéket, zománcfestéket is – mindjárt kipipálhatunk egy problémát!

És akkor jöjjön Anikóék hálója és gyerekszobája – a következő posztban!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!