Lakjunk jól!

Konyhai frissítő műveletek

Mikor lakást vásárolunk, a költségvetés féken tartása érdekében mindig tisztában kell lennünk a konyha ki- vagy átalakításának árával. Mert az bizony jelentős tétel lehet, főleg a konyhai gépekkel együtt. Viszonylag könnyű a dolgunk, ha a konyha helyén nincsen semmi.

A fejtörés akkor kezdődik, mikor az ízlésünktől nagyon is távol álló konyhával felszerelt lakást vásárolunk. Ami viszont jó állapotú, vagy legalábbis megfelelő, nem úgy, mint a mi anyagi helyzetünk.

Mit tehetünk?

Általában nem vagyok a konyhabútor átfestésének nagy pártolója, miután az IKEA Stat konyhánk gyári festése is bőven hagyott kívánnivalót maga után, ezek után a házi megoldásokkal kapcsolatban még inkább pesszimista vagyok. Más viszont a helyzet, ha a konyha általában stimmelhetne, csak éppen nem úgy, ahogy most kinéz. Ha 100-150 ezer forintunk van átfeste(t)ni, viszont a másik opció a kidobom, újat veszek lenne. Az pedig nem is túl környezetbarát, az árról nem is beszélve!

Lássunk néhány látványos és remek ötlet, ahol azért a festék mellett még bedobtak egy pár ötletes változtatást!

1. Döglött színek, rémes formák

Egy időben nagyon menő volt a komoly, sötét, lehetőleg bemarásokkal díszített, fa konyhabútor. Általában nem tömör fából, inkább fóliázott megoldással. Ma menekülünk az ilyesmitől. Lehet stílusosan is!

Itt aztán tényleg semmi más nem történt, mint ecsetet ragadtak. A rettenetes barna hófehérre és légies kékre változtatva még a szerencsétlen térelemeket is láthatatlanná teszi!

pultos1

pultos3

pultos2

Ha keskeny a tér, különösen legyünk résen a színekkel, az anyagokkal (pl. a fényes csempe lényegesen világosabb teret eredményez!). Mennyire frissebb a fehér konyha, a kontrasztos fekete pulttal,  és az egyik oldalon polcos felső tárolással!

galley1

galley_before

galley_after

galley2

Azt hiszem ilyen rondát ritkán látunk, mint ez a barnás-narancs. Persze itt nem csupán átfestés történt, de azért azt elmondhatjuk, hogy sok mindent megtartottak, tehát a narancsszínű rémet nem egy szupermodern konyhacsoda, hanem inkább színes ötletek váltották!

orange3

orange1

orange4

orange2

Ha egyedi színt akarunk választani, nem kell az egész konyhát pont olyanra festeni – mi van, ha tényleg sok lenne? Választhatjuk csak az alsó elemsort, vagy akár csak néhány szekrényt!

Lássunk mindjárt két jó példát!

paint_twice

painttwice3

Egy ütős türkiz az alsó sorra+ néhány felső elemnek megszüntetjük vagy üvegesre változtatjuk az ajtaját:

basic1

basic3

basic2

És egy profi munka. Nem biztos, hogy cserélték az ajtókat, valószínűleg csak léceket ragasztottak az eredetire, és utána festették őket. A régen divatos felső belógó elemek persze eltűntek, ahogy a pultot is minőségi megoldással pótolták. Az eredmény magáért beszél!

professional-project-before-and-after-outdated-kitchen-family-of-5-01

professional-project-before-and-after-outdated-kitchen-family-of-5-03

professional-project-before-and-after-outdated-kitchen-family-of-5-04

professional-project-before-and-after-outdated-kitchen-family-of-5-02

2. Könnyítsünk a téren!

Nagyon sok remek példát látunk arra, hogy jól megépített, jó állapotú, de szörnyen sötét és nehézkes konyhából is lehet esztétikus megoldást kialakítani. A recept általában egyszerű: fessük világ színűre a fát, és ha nagyon sok a felső elem, akkor néhánytól szabaduljunk meg és pótoljuk polccal!

Hová tegyük a kimaradó edényeket? Ha lehet és elfér, szerezzünk be egy tálalót! Sokkal stílusosabb lesz az eredmény.

Ebben a konyhában nekem nem csak az átfestés és a felső elemek megszüntetése izgalmas, hanem hogy egy ilyen nem konyhás szín, mint a világoskék, mennyivel légiesebbé tudja tenni a teret!

galley_2

galley_5

galley_5

Itt pedig egészen mellbevágó, hogy a hasznos és rengeteg tárolóhelyet adó, ám borzasztó felső szekrények megszűnése egy más teret eredményezett! A kellemes színek, a natúr fa és a fehér már csak hab a tortán!

darktolight1

darktolight2

darktolight3

A felső elemek teljesen eltűntek + egy ütős szín= irigylésre méltóan friss konyha!

before7

before8

Végül, de nem utolsó sorban két hazai átalakulás:

Nemiskacat oldalán egy fenyő konyha kap szép, új ruhát:

before-after-479x600

nemis2

Before-After Timiék persze konyhát is átalakítottak már festékkel, nem is akárhogyan!

before_after_timi

before_after_timi2

before_after_timi3

Végkövetkeztetés?

Csak úgy nem festegetnék konyhát hobbiból, mert nekem a konyha üzemi terület, márpedig a festék azért nehezen állja a súrolást, és arra néha szükség lehet. De ha nem bírsz megbarátkozni a tiéd kinézetével, a csere viszont nem jön számításba, akkor ecsetre fel!

nem magyar képek forrása: apartment therapy

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lakjunk jól says:

    Hát persze, hogy küldjél! Sőt, ha van előtte, úgy még ütősebb lesz:)

  2. Viktoria Koos says:

    Nagyon jó összeállítás! Ehhez én is tudnék példát mutatni, ugyanis a lakásban, amit vásároltam, egy viszonylag új konyhaszekrény volt, viszont az általam nagyon nem kedvelt calvados cseresznye színben, ráadásul csodás halványzöld márványos pulttal.
    Mivel a teljes lakásfelújítás mellett a szűk költségvetés miatt a csere szóba sem jöhetett, én is festettem, pultot cseréltettem és néhány kisebb átalakítással teljesen más lett az összhatás. Valóban nem tökéletes a felület, és jobban kell rá vigyázni, de ez a kompromisszum belefért nekem. 🙂 Ha érdekel, szívesen küldök képeket.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!