Lakjunk jól!

Álomotthon reálisan

Avagy hogyan teremtsünk kényelmes és szép otthont költségvetésen belül?

Ismét el kell mondanom, hogy nem vagyok se építész, se fővállalkozó, se lakberendező. Túl vagyunk viszont vagy hat nagy felújításon, vagyis elmondhatom, hogy a fentiekhez képest mi nem más pénzével voltunk eddig okosak, hanem a sajátunkéval. Ami nagyon más műfaj. Mert könnyű remek stílusérzékkel tanácsokat osztani úgy, hogy egyébként ezek árát nem te fizeted, illetve nem neked kell kalkulálnod a szép berendezésen túl az őszi cipők, a nyári táborok, a különórák és egyéb ínyencségek árával. Mert bár lakber blogot írunk-olvasunk, azért egy percig sem felejtjük el, hogy a költségvetésünk csak (kis) részét költjük arra, hogy legyen stílusos az otthonunk.

old-house-renovation-into-modern-house-design-before-after

Terény9

forrás: apacuka blog

forrás: palochaz.hu

forrás: palochaz.hu

Apropó, álomotthon, stílus: lehet, hogy bájos ötlet a régi villa – erről álmodom, de a háznak elsősorban működnie kell. Azaz legyen világos, télen meleg, nyáron hűvös, a mai igények szerinti beosztással. Korlátos költségvetéssel nagyon rizikós belevágni az előzőbe, mert rengeteg nyitott kérdés van, azaz soha, senki nem tudja garantálni, hogy mi adódik felújítás közben, mennyi rossz kompromisszumot kell majd kötnünk az mesés eredmény reményében! Ki tudja, hogy a stílusos részletek kárpótolnak-e majd a kényelmetlen megoldásokért, a rémes számlákért?

szombathelyi energiatakarékos ház

szombathelyi energiatakarékos ház

haitzmannnyito600_400a

Álmaink otthona. Olcsó, de felújítással együtt nem tudnánk megvenni.

Álmaink otthona. Olcsó, de felújítással együtt nem tudnánk megvenni. Egy ilyen házra 15-20 millió forint is rámegy.

Mikor feltettem a facebookon a kérdés, kinek mi a tapasztalata felújításkor, egy kedves olvasó, Anna, rengeteg jó tanácsot adott, amiket remekül használtam az alábbiakhoz. Köszönöm!

 1. Házvásárlás-felújítással: ha nem értesz hozzá, akkor kérj szakembertől segítséget már a nézelődés időszakában. Azaz semmiképpen ne vegyük meg vakrepülésben álmaink házát, ha az nagy valószínűség szerint teljes felújítást igényel. Szakember (aki nem tapasztalt barát, meg s.k. felújító, hanem építész) tudja megmondani, hogy a felújítás szerkezeti lesz, a gépészetet fogja érinteni, vagy szépészeti? Vagy esetleg meg ne vegyük a házat mert valószínűbb a bontás, mint a felújítás (vagyis telket veszünk, bontandó házzal – értsd bontási engedély, bontás, elszállítás!). Nagyon rizikós esetek: vegyes falazat, fafödém (ha esetleg tetőtér beépítést tervezünk). Ami nekem biztosan a soha, az a penészes, salétromos ház, a nem korszerű alapozás és aljzat, az alacsony belmagasság, az utcára nyíló, alacsony ablakok.
 2. Mielőtt döntünk, tudnunk kell, hogy a választott ingatlanból lehet-e álmaink otthona? Ki lehet-e alakítani annyi szobát, fürdőt, lehet-e bővíteni, hová mehet és mekkora ablak, és ez mind, beleértve a kulcsrakész állapotot (burkolás, konyha, fürdő) mennyibe fog nekünk kerülni? Mert az olyan finomságok, hogy szobák berendezése, stílusos megoldások még nagyon-nagyon messze vannak. Erre még visszatérünk.
 3. Lakásvásárlás: kicsit egyszerűbb a dolgunk, mert a felújítás csak a belsőt érintheti, azaz a gépészet és a szépészet keretei között mozgunk. Persze érdemes látni, hogy van-e beázás felülről, mi áztatjuk-e az alattunk lakót, esetleg egy 6-os fal választ el mindössze a szomszédtól, van-e alattunk zenés bár/autószerelő műhely. Ezek közül van, ami gátja a hosszútávú szerelmi viszonynak.
 4. Persze vehetünk kulcsrakész, felújított lakást is, sajnos engem ez a téma teljesen hidegen hagy. Soha nem kellene felújított lakás, akkor sem, ha álomszép lenne. Mert a móka akkor oda:) Ettől még kevésbé megszállottak bátran válasszák ezt a megoldást, ha tényleg tetszik, és visszatérve az első pontra, szakember átnézte a lakást (tehát a nyílászárók szakszerűen lettek felújítva, beépítve, rendben van a gépészet, mint gáz- és kémény engedélyek, villanyszerelés, víz). Felújított lakás csak akkor jó üzlet, ha legalább középtávon semmilyen változást nem tervezünk, max. festést.
 5. Vásárlás esetén van, amiért érdemes pénzt adni:
  • Stabil szerkezet. Vagyis lehet, hogy a ház nem álmaink otthona kívülről, de jól megépített. Normális alapozás, jó állapotú falak, tető. Lásd kockaház sorozat.
  • Használható alaprajz. Ez egy szubjektív szempont, de ha földszintesre vágysz, ne vegyél magas szuterén+ kétszintes, böhöm ingatlant.
  • Jó külső nyílászárók és árnyékolás.
  • Korszerű energetikai megoldások: szigetelés, fűtés, melegvíz.
  • Ha NEM tervezünk faláthelyezést a minőségi padlóburkolat.
  • Komplett konyha, ami esztétikailag és funkcionálisan megfelel nekünk.
  • A megfelelő helyen lévő, minőségi beépített szekrények.
  • Kész és tetszetős fürdőszoba, ha a gépészetet is megcsinálták, lásd fent.
 6. Amiért nem érdemes pénzt adni: bármilyen felújítás, ami nem tetszik nekünk, illetve az olyan szépészeti megoldás, ami bármilyen stílusos, de nem előzte meg szerkezeti-gépészeti korszerűsítés.

Ha döntöttünk és vásárolunk, akkor persze egy rövid ideig csomó pénz lesz a zsebünkbe. Ha nem figyelünk, akkor gazdagnak érezzük magunkat és vásárlásba kezdünk. És a legtöbbször ilyenkor nem minőségi vízzáró anyagot veszünk, hanem valami olyasmit, amit kizárólag a szerkezeti-gépészeti felújítás után, vagy annak valóban pontos árkalkulációja (szorozva 1,25-tel) lehet megvenni.

Azaz bár klassz látni magunkat az új, parkosított kertben (noha most csak földkupacok vannak sittel), ne vegyünk kerti bútort, guszta kerti csapot, kaspókat.

table-de-jardin-en-teck

housetohome

kapanyél

pb-lemon-farm-outdoor-furniture

santa-rosa-daybed-garden-furniture-dfs

szep-kerti-k-csap-kut

 

12045_kaspok-2-d0000D7D6f033fc17661a

12044_kaspok-3-d0000D7D8b2cf6c097bb1

Lehet, hogy konkrét képeink vannak leendő álomkonyhánkról, mégse vegyük meg a luxuscsaptelepet, a húzós árú függönyt, a tökéletes étkezőszéket és az egyedi lámpákat, ha a konyha helyén jelenleg még három lerobbant szoba található… Higgyétek el, sok víz lefolyik még a Dunán.  Főleg ne készíttessünk egyedi, helyre szabott konyhát, ha még nem állnak a leendő falak. Persze, gondolhatjuk, hogy majd a konyhához rakjuk őket, de ha kiderül, hogy ott nem mehet a víz, a gáztervező máshová tervezi a főzőlapot, a páraelszívót, gondban lehetünk. Viszont bátran vásároljunk az IKEA-ban konyhát, ha éppen akció van, feltéve, hogy 90-120 napon belül kiderül, minden a tervek szerint halad-e (mert ott a bontatlan elemeket simán visszavisszük, ha gond lenne).

9627_2_big

1csap1__z7z

székek

lámpa

lámpa2

Legyünk reálisak, lássuk, hogy mi kell a házba ahhoz, hogy működjön (közművek, fűtés, melegvíz, vécé, mosdó, kád, ágyak, szerkények, főzéshez alkalmas berendezés), és mi az, amiben akkor gondolkodhatunk, ha már a szépészetnél tartunk, és hatalmas szerencsénkre – vagy mert kiváló tervezők vagyunk – van még pénz a zsebünkben!

Tehát nem veszünk dekorációt, új bútorokat – főleg, ha még megvan a kevésbé izgalmas, ám méretben, funkcióban megfelelő régi – , illetve alapkategóriás termék helyett luxuskategóriást. Pl. mosdó biztosan kell, ez olyan 16 000 forint alapáron, és nem költünk el 100 000 forintot azonnal az elején egy egyedi megoldásra! Ilyen van nálunk is a lenti kis fürdőben (még szifontakaró sincs hozzá), tudjuk,  hogy egyszer majd cseréljük. Nem csúnya, amire kell, megteszi.

kolo_idol_K81955000

Bár ezek kétségtelenül szebbek. Csak mi van akkor, ha egy ilyen mosdószekrényre elköltött pénz kellene ahhoz a végén, hogy befejezzük az egyik fürdőt? Jobb lesz nekünk egy pazarban négyen, mint két szerényben, reggelenként?

vintage-Eclecticism-bathroom

delafrika_ok

traditional-bathroom

turkiz_otthonkommando

Persze ezért bírjuk a svédeket. Nincs (hatalmas) luxus, csak tetszetős funkció!

svéd_fürdő

svéd2

svéd3

svéd4

Mindez nem azt jelenti, hogy hiba lenne apró részletekben látni leendő otthonunkat, hanem csak azt, hogy az apró részletekig való kialakítás nem a felújítás előtt, hanem ésszerűen ütemezve időszerű!

vmf_vendor_GNO_1043923_1353460569998_760539 Awesome-Traditional-Sofa-Sectional-Design-Wooden-Legs-Ideas-915x610 matthew-hilton-mcqueen-sofa fuggony

 • Csináljunk költségbecslést, amit a végén úgyis megszegünk!  Mérlegeljünk mennyi pénzünk van és kb max 80-%-ra tervezzünk és ha bármi közbejön, akkor még van egy kis tartalékunk változtatni (ilyen MINDIG van!)
 • MINDEN  pénzbe kerül. A Vaterán vadászott “kincs”, de főleg annak rendbetétele. Kis festék ide, kis dekor oda és már repülnek is a 20-40 ezer forintok. Ismétlem magam: mikor a felújítás elején hatalmas 5-10-15 millió nyomja a számlánkat, ez bagatell összegnek tűnik. De a végén… Mikor a mester számol, és ő nem felejtette el, csak mi, hogy több lett a festés, a burkolás, itt-ott meggondoltuk magunkat és a lépcsőhöz nem csak építeni, hanem bontani is kellett, sőt a sittet egy jó drága konténerben szállították el. Elfelejtkeztünk arról, hogy a cirkót majd garanciálisan beüzemelik 50 ezerért, és a kéményseprő is tetemes számlát állít ki. Szóval szépítésre a végén szabad költeni, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni!
 • Kérjünk ajánlatot több helyről – a beleszerettem, megvettem típusú sóhajtásokat hagyjuk meg a végtelen bankszámlával rendelkező láthatatlanoknak!
 • Készítsünk fontossági sorrendet. Vagyis mi kell ahhoz, hogy beköltözzünk és használni tudjuk új otthonunkat, és mi kellene ahhoz, hogy bemutassák azt az újságban, az interneten!

SFDEF1D8F4B50174CFA856A42BEF85138C4

1-whitney-port-home-tour-venice-domaine-homeA

Home-Office-Family-Room-1-683x1024

 • Ha van pénzünk, de bizonytalanok vagyunk, keressünk fel egy JÓ lakberendezőt. Ez kényes kérdés, mert szakember bevonása már egy átlagos felújításkor is bőven megérheti az árát, viszont lehet olyan költségvetés, ahol mindent s.k. csinálunk és a felvetés is inkább röhejes, ha nem hajmeresztő.
forrás: Wein Krisztina

forrás: Wein Krisztina

forrás: Bárdos Zsuzsa

forrás: Bárdos Zsuzsa

forrás: Ignácz Erika

forrás: Ignácz Erika

 • Nyissunk egy ötlet-mappát magunknak (pinterest, saját gép, stb.). De nagyon fontos, hogy honnan válogatjuk a lakásokat! Provance? Francia nagypolgári? Londoni luxusingatlan? Sose felejtsük el, hogy sok pénzből lényegesen könnyebb lélegzetelállító tereket kialakítani.

Legyünk stílusosak! Azaz a leendő otthonunk teréhez, stílusához, a saját pénztárcánkhoz és valódi szükségleteinkhez illeszkedve alakítsuk ki a funkciókat és a berendezést. Mert az otthon van értünk, és nem fordítva!

Feleslegesek a stílusos részletek, ha végén nem tudjuk törleszteni a hatalmas hitelt, ha bár a miénk a legszebb konyhasziget, ám nincs a házon vakolat, stb.

forrás: http://vizitkartya.blogspot.hu/search/label/Intramunos%20iroda

forrás: http://vizitkartya.blogspot.hu/search/label/Intramunos%20iroda

intramuros

Budaörs, Intramuros

Budaörs, Intramuros

DSC_0107_átméretezve (3)

Még több a témában:

Szerelem első látásra?

Ideális vs. reális

Felújítás tervezése

Kockaház – az elérhető otthon

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!