Lakjunk jól!

Régiből újat - felújítás pazarul

Úgy érzem, ha sokat olvasunk lakber blogokat, ilyen műsorokat nézünk a tévében, akkor hajlamosak vagyunk elszakadni a valóságtól, mert mindenhonnan az árad felénk: legyél stílusos, csináld magad, és megteremtheted az álomotthonodat. Szóval becsszó jön a poszt, amiben leírom, hogy én ezt mennyire másképpen tapasztaltam, tapasztalom. Addig pedig jöjjön illusztrációként még egy remek illúzió: londoni régi ház újjávarázsolva.

Az eredmény szerintem pazar, a stílus remek, a pénztárca dugig volt tömve. Persze a ház nem volt mindig irigylésreméltó. Hanem egy régi, nyomasztó sorház:

shelgateexisting

Mielőtt bárki is izgalomba jönne a hatalmas lehetőségtől, azért szögezzük le: vannak irányítószámok, ahol a vacak is borzasztó drága. Tehát itt nem elég a jó szem, a remek terv, ide nagyon sok pénz  is kell, már a kiinduláshoz is.  Ezt azonnal véssük a fejünkbe, ha álmaink házát keressük!

Szerintem minél tehetségesebb lakberendező, belsőépítész valaki, annál inkább tudja,  hogy egy jó építész nélkül, aki összehangolja a belső tereket, a külső képpel – azaz stimmel a bővítés, a tető, a nyílászáró, stb. – abszolút nem megyünk semmire! Itt megtalálták a megfelelő csapatot! A fronton hagyományos, a kert felé modern külső, mai igényeknek megfelelő belső:

005-shelgate-road-house-granit-chartered-architects

006-shelgate-road-house-granit-chartered-architects

A bővítésbe bekerült az egész család igényeit kielégítő közösségi tér, ami inkább modern, de azért ott vannak a hangulathoz szükséges régi darabok. Ami pedig a bővítés szempontjából fontos információ, hogy jól látszik a régi főfal, azaz pontosabban a régi külső fal helye: a konyha még a régi házban, az étkező-nappali már a modern bővítményben van. Ugye sosem kopizunk vakon ötleteket? Ami a hűvös-esős Angliában remek megoldás, nevezetesen a tetőablak, az nálunk rémes klímát eredményezne nyáron (hasonlóan a télikertek rettenetes ötletéhez – látott valaki üvegkalitkát mediterrán otthonban?).

001-shelgate-road-house-granit-chartered-architects

004-shelgate-road-house-granit-chartered-architects

002-shelgate-road-house-granit-chartered-architects

008-shelgate-road-house-granit-chartered-architects

Itthon vagy mindent eldobnának néhányan az eklektikáért, mások ma is ragaszkodnak a stílustisztasághoz. Itt bátran vállalták az éles váltásokat:

009-shelgate-road-house-granit-chartered-architects

011-shelgate-road-house-granit-chartered-architects

015-shelgate-road-house-granit-chartered-architects

014-shelgate-road-house-granit-chartered-architects

Miközben persze tudják, hogy az ördög a részletekben rejlik:

ab_shelgate_16

ab_shelgate_10

ab_shelgate_07

 

Egy ilyen házhoz szerencse kell? Az is. Meg sok pénz…

forrás: homeadore, granit.uk

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. De azért az gondolom tény, hogy hűvösebb van, kevesebbet süt a nap – azaz jól jönnek az üvegfelületek a lakásban. Míg itthon nem: nyáron hőséget, télen pedig aránytalan lehűlést okoznak.

  2. Fruzsina Mártha says:

    Hagyjuk mar ezt a “huvos-esos” Angliat! Az alaphomerseklet sosem annyira valtozo,m. Magyarorszagon es legalabb meg megvan a 4 evszak. Otthon vagy rekkeno a hoseg,vagy derekig er a ho!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!