Lakjunk jól!

Angolos gyerekszoba magyar kislánynak

Folytassuk a magyar család londoni kis lakásának berendezését a gyerekszobával. Ez a szoba szép: remek az íves ablak (bay window, ha már…). Ráadásul ott a kandalló helye is, a jellegzetes beugrókkal, tehát a szoba angolos jegyekért kiált!

alaprajz

A jobb oldali szoba, az íves ablakkal.

gyerek2

1. Alakítsunk ki egy többfunkciós álkandallót!

gyerek_kandalló

Még itthon sem okozna nagy gondot, ha kandallóhoz való klasszikus keretet akarnánk beszerezni. Akár antikvitásokban, akár vaterán, de egy jó asztalos is megcsinálja – vagy ügyesebbek maguknak is. Angliában pedig főleg nincs hiány ilyesmiből! Mivel csak dekoráció, így túl sok elvárásunk ne is legyen, csak a küllem.

T1I0yBXmNwXXaMR8U._113318 SMC007

De azért persze ne csak úgy a falnak támasszuk, hanem adjunk neki funkciót – például lehet itt is egy krétafalas megoldás. Rajzolhatunk bele egy kandallót is, de azért a folyamatos dekorálást bízzuk a szoba tulajdonosára, a hamarosan iskolás kislányra!

fireplace and chair

2. Szimmetrikus beépítés a kandalló köré

Az angol otthonokra jellemző, hogy a szoba főfalán középen van a kandalló, mellette a beugrókban szimmetrikus beépítés. Ilyet a gyerekszobában is kialakíthatunk, azaz a kandallós falnál lehetnek a nagyméretű ruhásszekrények. Ha két IKEA 236 magas PAX elemet veszünk, akkor ez teljes mértékben megoldhatná a család tárolási problémáit – főleg, hogy a szülők naponta használt ruháit inkább a kamrába tennénk, illetve a nappaliba majd beteszünk egy fiókos komódot is.

ikea pax2

ikea pax

Az alaprajz szerint az egyik beugróban vagy egy gázóra – ha ez így van, és ha lehet, akkor azt szerkesszük be a szekrénybe…

light locations victorian home house kentish town london england bedroom light blue fireplace traditional decor

Természetesen a kandalló a szoba fókusza, így a párkányra kerülhetnek kedves tárgyak, fölé pedig hangsúlyos dekoráció. Ami lehet gyerekrajz, családi képek is.

family photos

kids-pics-1

family-wall-inarastudios_potterybarn

kids-pics-2

Harry-Potter-Collection-Yule-Ball-easy-living-26jul13_pr_b

Fake-fireplace-for-kids-bedroom

Freshen-up-traditional-features

3. Íves ablak: adjuk meg a módját függönyözéssel!

Egy angol lakás névjegye szerintem az íves ablak. Tegyünk rá nagyvonalú, lányos függönyt! Szabjuk bőven, vegyünk elkötőt, variáljuk a fényáteresztőt és a sötétítőt!

5373687b697ab049f100090e._w.1000._h.1000._s.fit

5373687d697ab07a1b0041b3._w.1000._h.1000._s.fit

baywindowcurtains

bay-window-decorating-ideas-9

Annak érdekében, hogy ne kelljen az anyagon spórolni, válasszunk az IKEA kínálatából – mivel az tényleg olcsó, akár vegyünk dupla mennyiséget. Mert tudjuk: függöny két dolog miatt lehet csúnya! Az egyik, ha rövid, a másik, ha kevés az anyag.

Viszont nem kell a színekben és a mintákban tobzódni, a gyerekszobában mindkettőből akad bőven! Javaslat: Aina rózsaszín és Lill fényáteresztő:

aina-fuggonypar__0137633_PE296273_S4 lill-attetszo-fuggony--par__0131185_PE187082_S4Ha már kellően angolosítottuk a teret, akkor mi kell még a szobába?

Az ágyra Zsuzsáéknak van konkrét ötletük: az emelt ágy, alatta bunker/tároló/vendégágy.

next girls bed

Nekünk van ilyesmi, nem szeretjük. Ha mesét olvasunk, ha beteg, ha csak rosszul alszik kényelmetlen megoldás. Tehát ha van más lehetőség, válasszuk inkább azt. Például a Hemnes kanapéágyat, ami tényleg kompromisszumok nélkül elkíséri majd a kamaszkor végéig. Kinyitható, tehát aludhat nála barátnő, a nagy fiókok pedig elrejtik az ágyneműt és az előbb-utóbb már kínos plüsshegyeket, pónikat, legót – ki mit gyűjt éppen. A bunkert pedig másképpen is meg lehet oldani, például egy baldachinnal az ágyon, vagy akár az ágy melletti sarokban is.

hemnes na razvlacenje

baldachin2

a7b7897f94da075cb497360006e393ce

Tárolás: a két nagy szekrény már adott, de jól jön még egy fiókos komód. Mivel Londonban aztán van választék, találtam egy nagyon ütős darabot a Next kínálatában, ha a Hemnest már unnátok.

Melyiket választanád?

isobel_room

 

isobel

hemnes-6-drawer-chest-assembly-instructionsthe-mean-mom-chronicles--october-2011-e3ir8p3i

Egy lassan iskolás kislány szobájában szükség van a könyvtároláson kívül egy íróasztalra, kényelmes munkaszékre is. Egy jó szőnyegre, ami szép is, puha is. Néhány vendégszékre, ülőpárnára. Mennyezeti lámpára, olvasólámpára, asztali lámpára.

Wood_Ladder_Shelf.jpg_350x350 mocka-laddershelf-white-available-from-www.metromum.com.au

Természetesen nem kell vegytiszta berendezés, választhatunk nyugodtan romantikusabb és modern darabokat is, ha sikerül a színeket összehangolni, például a fehér-szürke-rózsaszín-lila vonalon. Azért a könyveknek nem kell stimmelni, a legót meg el lehet pakolni!

Screenshot 2014-05-27 23.29.30 Screenshot 2014-05-27 23.27.53

Screenshot 2014-05-27 23.28.02

 

OB-dolgozosarok2

 

Az angolos berendezéshez természetesen jól jönnek az angol építészeti jegyek, mint az ívelt ablak, a kandallós fal, stb. De azért hasonlót egy itthoni lakásban is kialakíthatunk, szerintem bármelyik 5 év körüli kislány elfogadná!

Következik a mindenes helyiség: nappali-konyha-étkező-szülői háló!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!