Lakjunk jól!

Lakjunk jól Londonban!

Kedves levelet kaptam a blog egyik olvasójától, Londonból, aki egy 50 négyzetméteres, egyhálós, bérelt lakás berendezéséhez kér segítséget.

Először is, családunk legnagyobb álma lenne, egy fél-egy éves londoni kiköltözés. Bár nem együtt voltunk ott a férjemmel – ő kiskamasz korában járt Angliában a szüleivel – de mindkettőnk úti-cél listáján ez az abszolút első helyezett. Sőt, a mániát már a gyerekek is átvették:)

Housing_-_118803128_367986c

Tehát nagy-nagy örömmel (és kicsit vérző szívvel) állok neki ennek a szép feladatnak!

“Rendszeres olvasója vagyok a blogodnak, közel áll hozzám a szemlélet, ami mentén válogatsz. Számomra a lakásban az “otthonosság” a legfontosabb, bármit is jelentsen ez. Hobbi szinten érdekel a lakberendezés, szívesen olvasok a témában, most mégis úgy érzem, segítséget kell kérnem, mert kicsit sok az információ, túl sok minden tetszik, és nem tudom tisztázni az elképzeléseket. 

Nemrég költöztünk be egy nagyjából 50 négyzetméteres, első emeleti, teraszos lakásba.  A belmagasság elég jó, bár azt még nem mértem le, de kb 3,5 m lehet.

alaprajz ház

 

konyha2

terasz2

nappali2

előtér

10361099_640397779363655_848767823_n

A lakás jelenleg teljesen üres, viszont mivel csak béreljük, nem a sajátunk, ezért bizonyos dolgokban meg van kötve a kezünk.  A konyhabútor adott, sajnos elég furcsa konstrukció, a felső szekrények csak 20 centi mélyek, alul viszont nincs egy darab fiók sem (igaz, túl sok alsó szekrény sincs a beépített sütő, és a mosógép miatt).

konyha

 

Festeni szabad, sőt, kell is . Tapéta kizárva. A fürdőhöz, a konyhához és a teraszhoz nem nyúlunk.
Kiegészítő színnek tetszene a világoskék, és valami fémes szín, arany, réz, nem tudom. Szeretem az Ikea-t,  az ár miatt a nagyobb darabok esetében mindenképpen ennek az áruháznak a termékeiben gondolkodom.

A különálló szobát a kislányunknak szántuk, de ide kerülhetne néhány holmink (évszakos ruhák, amit éppen nem hordunk, ágynemű, ilyesmik).  Ígértünk neki magasított ágyat, aminek az aljából sátrat lehet csinálni, de ha jön barátnője, matracon akár ott is alhat.  Mivel nemsokára iskolába megy, szükség lenne egy asztalra, polcokra a könyveinek (sok könyve van), tárolókra a ruháinak, játékainak.

gyerek2

A nappali lenne egyben a hálószoba is. Mindenképpen kinyitható kanapé kell, illetve itt lesz még az étkező, fontos, hogy hárman kényelmesen elférjünk mellette. Szükség lenne még némi ruhatárolóra, amibe a legszükségesebbeket tartanánk, illetve valami tálalószekrény, és a könyveket, dvd-ket, stb. is el kell helyezni. Van macskánk, ezért fontos lenne, hogy a szekrényeknek legalább az alsó része zárt legyen, illetve a székek és egyéb ülőbútorok ne textil (és főképp ne bőr) ülőfelületűek legyenek. Amit stílusban szeretnék elérni, az a modern, és az angol stílus keveréke.

Remélem, tudsz nekem néhány praktikus ötlettel, jó tanáccsal segíteni, hogy barátságos, kényelmes és szép otthon teremthessünk.

Köszönettel:  Zs.”

Aki most azt mondaná: hú, ez bizony kicsi, az ne felejtse el, hogy London Európa legdrágább városa lakásügyileg, szóval itt kis helyen kell elférni. Barátaim laktak ott három félszobás lakásban, ahol a konyha 1,5×1,5 méter volt, és talán nem is volt mosdó a fürdőben, mert már nem fért volna el…

Ez a lakás pedig egyáltalán nem rossz adottságokkal rendelkezik, mert mindkét szobája méretes, a fürdő pedig várakozáson felül jó állapotú!

fürdő2

Zsuzsáék elsődlegesen az IKEA-t jelölték be, mint beszerzési helyet, de ezen a remek linken további angol jóáras áruházakat mutatnak be. Ezen kívül próbálnék garázsvásárokon, helyi vaterán beszerezni bútort! A falszínre van elképzelés, innen is irigykedünk, hogy Angliában lehet a FAB hétköznapi lehetőség, míg itthon inkább csak álom! A választott árnyalatok (Cornforth White és Lamproom Grey) szerintem gyönyörűek, akár mindkettőt is használnám egy-egy helyiségben:

grey-ikea-bedroom

cornforth white

inspiration_greys_1

lamproom grey

A lakás legyen modern és angolos. A modern vonal a szerény költségvetésből és az IKEA felhasználásával biztosan teljesülni fog. Az angol stílust a szép részletek, a gyerekszoba ablaka, és a (volt) kandallós fal hagyományosabb kialakítása hozhatná be:

gyerekszoba ablak

díszléc

 

Steel-Bay1ss_1

bay-window-decorating-ideas-007

light locations victorian home white living room traditional built in bookshelves books shelves fireplace mantel floor to ceiling curtains drapes drapery

Cool-Built-In-Bookshelves-with-Fireplace-Design

 

Lássuk akkor a lakást, helyiségenként!

Előszoba:

A hely nem rémesen kicsi, de azért minden darabot nagyon meg kell gondolni, mert jó lenne, ha a lakás amúgy sem nagy terébe nem kúsznának be a kabátok és cipők. Gondolom a család kész beáldozni a kamrát egyéb tárolási célra (Londonban csak nincs befőtt és lekvár a háznál, 50 négyzetméteres lakás mellett inkább gyakran járnánk boltba, mint mintagazdaságot alakítanék ki a drága alapterületen…), tehát mindenképpen oda telepítenék egy ruhatároló részt: a szülők napi használatú ruhái, kabátok, cipők, bőröndök. Erre lehet az  IKEA Algot rendszert használni, vagy egyéb zárt helyiségbe alkalmas ruhatárolót:

alvhem_kamra

ikea-algot-wardrobe-system

algot

A belépő kialakításához szükség lenne egy keskeny padra, ami lehetőleg alul elrejti a cipőket is. Ha túl keskeny a hely, akkor válasszunk kismélységű cipőtárolót, illetve legalább egy lehajtható széket. Fölé jöhetnek a fogasok, kalaptartók, illetve ne felejtkezzünk el az egész alakos tükörről!  Mivel a helyiség 208 centi széles, ezért akár dupla szett is elfér. Mivel az előszobából 4 ajtó is nyílik, használjuk ki azokat is kabáttárolásra!

hallway

20141_haro01a_01_PE269190

 

hr_otdhookr

A legjobb ötleteket előszobákhoz mindig a legendás svéd ingatlanos oldalakon (alvhem, stadshem, stb.) részletesen bemutatott lakásokban láthatunk!

alvhem3

alvhem2

alvhem1

Zsuzsáék szeretnének egy fekete táblafestékes falat az előtérbe, amit azonban a tulaj nem engedélyez. Ne keseredjünk el, nem csak a falra lehet festeni táblafestékkel!

chalky

blackboard-design-ideas-black-chalkboard-paint-20

board

Virtuális londoni lakástúránkat innen folytatjuk!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!