Lakjunk jól!

IKEA csúcsdarabok: a PS kollekció

Bár manapság ritkán mondjuk, hogy szeretnénk egy dizájnos szobát, hanem inkább mindig stílusosak akarunk lenni, azért a jó stílushoz jól jön néhány dizájn darab.

A dizájnbútorokkal csak az a gond, hogy drágák. Már persze ahol ez gond, de azért itthon az igényesség szándékával lakberendezők  általában szoros költségvetésből gazdálkodnak. Az IKEA csúcsdarabok sorozatnak pont az a célja, hogy néhány olyan bútort mutassak be, amik egyszer majd talán a korszak ikonikus bútoraiként lesznek nyilvántartva. Mert szépek, mert van bennük valami izgalmas, mert korunk igényeit elégítik ki esztétikus formában.

expedit_dokstadocksta-asztal__0208592_PE319454_S4 maskros_bedroom

JodiYork_door

Vannak, akik ezekre a bútorokra húzzák a szájukat, “mert ilyen mindenkinek lehet”. Erre csak azt tudom mondani: én szeretem, ha egy tömeggyártásra berendezkedett áruház jó tervezőket fogad fel azért, hogy a szép bútorok sok emberhez eljuthassanak.

Ennek a törekvésnek mindig kiemelt darabjai a PS kollekcióban megjelenő bútorok. Az IKEA PS kollekciók – 1994 óta a mostani a nyolcadik a sorban – a legújabb, dizájnnal és életmóddal összefüggő mozgalmakra és trendekre reagálnak. Mint minden IKEA-termék, a kollekció darabjai is a forma, a funkció, a minőség és a fenntarthatóság kombinációi, megfizethető áron.

A teljesség igénye nélkül néhány nagy kedvenc, ami remélem egyszer az otthonunk része lesz – tulajdonképpen ez a vágy indította ezt a sorozatot, hogy a magam részére is rögzítsem azokat a darabokat, amik mindig ott mozognak belül, ha a lakásunkról gondolkozom. Tehát lesz majd egy IKEA PS fém szekrénykém, mondjuk pimaszul piros színben, vagy  éppen fehérben, a teraszra – milyen jól lehetne benne tárolni! Ha egyszer még nagy belmagasságú lakásunk lenne, azonnal bekerülne egy Maskros lámpa. És a kertbe bizony az IKEA PS VAGÖ fotelekből rendeznék be egy nagyon színes, leülős sarkot!

ikea-ps-szekreny__0259174_PE403869_S4

ikea-ps-side-cabinet-2-MYCreative

boysbedroom7smaller-764534

decorpad-ps-cabinet

doorsixteen_brooklynapartment_desk2

MASKROS-IKEA-PS-01

ikea-ps-vago-fotel__0278291_PE337872_S4

ikea06 ps vagö02

Az idei, a PS 2014-es kollekció a városban élő, fiatal generáció álmainak és igényeinek figyelembevételével készült, akik kis lakásokban élnek, gyakran költöznek, igénylik az izgalmas, jól tervezett bútorokat, de azért előnyben részesítik a megfizethető szépséget.

Ennek az összetett igénynek a kielégítésére az IKEA fiatal tervezőket kért fel a világ minden tájáról, hogy szűkebb környezetükkel összefüggő tapasztalataikkal és ötleteikkel járuljanak hozzá az IKEA PS 2014 kollekcióhoz, szoros együttműködésben az IKEA dizájncsapatával. A végeredmény 51 különféle termék lett – a beépített lámpát tartalmazó éjjeliszekrénytől kezdve a Kelet-Európa inspirálta mintás szőnyegen és a sarokszekrényen át a nyitott gardróbszekrényig, amelynek megjelenését egyedi ízlés és hangulat szerint lehet alakítani. A kollekció sokkal inkább a tervezőcsapat közös „gyermeke”, semmint egyedi alkotások gyűjteménye. A workshopok alkalmával a tervezők közösen határozták meg a témát és a kollekcióban helyet kapó termékeket.

IKEA-PS14

Ebből persze én rögtön le is vonhatom a következtetés, hogy ez a kollekció bizony nem nekem készült, mert inkább a sokáig fiatalok csapatát erősítem már, vidéken is lakom, és a családom többi tagjának véleménye, anyagi helyzetünk, illetve a tetszhalott állapotban lévő ingatlanpiac miatt nemigen gondolhatok költözésre az elkövetkező években. Ráadásul a házunk ha nem is nagy, de minden centimétert azért nem kell meggondolnunk. Egy dologban megegyezünk a célcsoporttal: kevés a pénzünk, de szép környezetben szeretnénk élni.

Akkor tehát lapozzak? Semmiképpen, mert ebben a kollekcióban is van jópár bútor, amit nagy örömmel fogadnék itthon! Van abszolút kedvenc, ez a színes kis tároló / lerakóasztal. Nem gondolom, hogy pont a nappaliba, vagy a hálónkba tennék ilyet, mert evvel olyan miniszoknyás, ötvenes szépasszonyokhoz hasonlóan érezném magam bútorügyileg, de a gyerekszobába azonnal lecsapnék rá. Szerintem kiskamasz kortól felfelé a szobák dísze lehet ez a helyes darab:

kedvenc

kedvenc2

4ikea-ps-2014-collection

Mindjárt választanék is hozzá egy ilyen vidám szőnyeget!

szőnyeg

Éppen ma láttam az egyik kedvenc blogtárs oldalán egy parádés előszobát, ahol a leülés problémáját régi moziszékekkel oldották meg.

nem art

Mivel én nem szeretek egy-egy bútort túl sokat keresgélni, ezt a padot nagy örömmel elfogadnám az előszobába (sajnos nem elég nagy az előszobánk). Nyáron aztán, mikor már úgyis csak egy szandálba kell beleugrani, a teraszon vagy a kertben venném jó hasznát. Nagyon tetszik a forma, az anyaghasználat!

ikea-ps--pad__0239258_PE378642_S4

IKEA-PS-2014-collection-designboom-08

És akkor maradjunk még az előszobánál: mindig azt mondom, hogy itt lehet kicsit merészebb dolgokat alkalmazni, és ezek a kisbútorok funkcionálisak, vidámak, kis helyre is elférnek:

kabáttartó

előszobai polc

A gyerekszobába is tudnék válogatni, nagyon tetszik az új tárolórendszer, ami egyszerű forma, de igényes kidolgozás, és rugalmas kialakítást tesz lehetővé. Mivel az alapvetően fa (pontosabban bambusz) bútor kicsit színes is, így a két gyerek cuccait jól el lehetne helyezni egy izgalmas kombináción! Az egyensúlyozó pad pedig hatalmas geg! Sajnos nálunk a szobájukban nem férne el, de ha bírná a gyűrődést, a kertben nagyon jó szolgálatot tehetne!

ikea-ps-2014-entry

82a72728f68c9467b8c6c3294407cf41

egyensúlyozó pad

És végül, de nem utolsósorban nézzük azt a bútort, ami már megvan nekünk: az kis üvegház, ami romantikus lelkeket 2-99 éves korig levesz a lábáról!

ikea-ps--uveghaz__0286346_PE407746_S4 ikea-ps--uveghaz__0286347_PE407745_S4 IMGP9616

De anya hiába rendezi be a felelős növénytartáshoz az új szerzeményt, az egy kislány találékonyságával azonnal új funkciót kap!

IMGP9636

IMGP9624

IMGP9626

Nektek is csak azt tudom javasolni, nézelődjetek, aztán kortól függetlenül találjátok meg a saját kedvenceket.

P.S.: mondjuk egy helyes, fiatalos nappalit!

OB-ps2014

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!