Lakjunk jól!

Nézzünk zöldre!

Persze, mondhatnád, hogyan, a városban? Átlagos költségvetéssel?

Erre csak azt tudom válaszolni, hogy napi 2×40 percet utazom, de mosogatás közben is zöldre nézünk, meg a kanapén ülve is, így összességében megéri! És a zöldre néző ablakok azért nem jelentik feltétlenül azt, hogy világszám lesz a kilátás, az tényleg csak a kiváltságosoké:

Van_Gogh_Final_View_-_Window_by_Attic_Room_Deathbed_2

Red-Chair-Overlooking-Green-Outside-View-Through-Glass-Wall

Hogy jól válasszunk lakást magunknak, érdemes összeírni, hogy mi fontos nekünk, milyen lenne az ideális otthon – az én szempontjaim itt és itt – aztán a lehetőségekhez képest kompromisszumokat fogunk kötni:)

Mikor még egyedülálló voltam,  simán lakhattam volna mondjuk Újlipótvárosban, mindenhez közel. De nem tudtam rászánni magam, pedig az urbánus kilátás is izgalmas!

haztetok-kemenyekkel

budapest

Az ésszerű távolságban lévő viszonylag zöld környezet volt a cél, inkább utaztam plusz 30 percet naponta kétszer. A zöldre néző lakás itt annyit jelentett, hogy van egy-két szép fa, csöndes belső udvar, borostyánnal benőtt fal az erkély mellett. És persze ehhez kicsit nyugisabb környék, ahol ugyan nincsenek kávézók a földszinten, de a szürkeség és a zaj sem ér be a kapuig.

obuda3

obuda

obuda2

forrás: udvarbolond

forrás: udvarbolond

borostyán

Ne felejtsük el, hogy egy átlagos panel is nézhet parkra! Emlékszem, az egyik barátomék otthona a hetediken pont a fák lombjaira nézett. Gyönyörű kilátásuk volt, a lakótelep közepén!

Zandbergen-Hotel-buiding-construction-white-window-mirror-door-balcony-wall-Backyard-Top-View-Green-Trees-view

View-from-middle-room-window-2

TreeHouse3

Aztán a gyerekekkel mi is zöldbe igyekeztünk. Egyikünk sem volt soha belvárosi gyerek, nem a metrótól való lépésekben mértük a távolságot. Viszonylag zöld környezetben, a Hármashatárhegy lábánál, remek játszótér közvetlen közelében vettünk egy kellemes, polgári jellegű lakást. Szörnyen lepukkant volt, sok munka volt vele. De azt gondoltuk, működni fog a dolog. Nem működött. Nincs a családban olyan nyaraló, amit rendszeresen használhatnánk, ahová elmenekülhetnénk a szünetre. Valójában gyerekkel egy évet töltöttünk ott, és az első nyár elején rájöttünk: ez nem megy nekünk. Mi gyerekként az egész nyarat a velencei nyaralóban töltöttük, a férjem pedig kis intermezzót leszámítva mindig házban lakott. Költöztünk. (2007 volt, pörgött az ingatlanpiac, az óbudai 72 négyzetméteres lakás kényelmesen elég volt egy agglomerációs felújítandó házra.)

A lakásunk nem néz annyira zöldre, mint az álomházakban. De azért körben fákra látunk. Ha mindenhol nem is sikerült, de a mosogató a zöld kertre néz (meg a kint játszó gyerekekre).

J. Hand kitchen sink, Remodelista

 

image_thumb[32]

Ha most építkeznénk, még több ablakot nyitnánk (remek minőségű, három rétegű fajtából, mert azért nem szeretnénk az utcát fűteni!).  A kertre néző falakat a konyhában és a fenti hálóban teljesen üvegfalra cserélnénk!

my-paradissi-interiors-with-green-view-inside-out-prue-ruscoe

sunset_home_bedroom_view_1

Egy csupa üveg étkező szerintem a lakás és közös étkezések fénypontja!

traditional-kitchen-diner

Interesting-dining-room-with-curving-windows-and-green-view-and-wooden-round-table-and-antique-chandelier-and-glass-cup-and-plate

Ha ti még felújítás előtt vagytok, akkor le az erkélyfallal (vigyázat, építészeti előírások, homlokzat, stb.), nyissatok! A fény és a kilátás megéri.

Ha viszont eladtok, és a lakás zöldre néz, akkor mutassátok meg a hirdetésben! Hátha van még hozzám hasonló sok bolond, aki a bekukucskáló zöld miatt végzetesen beleszeret a lakásotokba!

001

Team-7-blonde-wood-framed-windows-in-home-office-with-contrasting-wooden-desk

my-paradissi-interiors-with-green-view-heart-home-magazine

myparadissi

McLean Quinlan 21

herron horton architects saarinen chair blue window seat sitting area cococozy

A poszthoz az ötletet a myparadissi bejegyzése adta.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!