Lakjunk jól!

Kertész leszek?

Sajnos biztos nem. De mindenesetre most teljesen kikerültem a házon belüli fejlesztések problémájából – és pillanatnyilag az olvasói levelek kérdésköréből is, ezúton is elnézést kérek! – , de most a kertünk izgat. Mert a füvesítési projekt megmutatta, hogy viszonylag kis befektetéssel, bár sok munkával, hatalmas eredményt lehet elérni, aminek aztán hónapokig örülhetünk!

Persze tisztában vagyunk a saját korlátainkkal, és tudjuk, hogy még az “utca legszebb kertje” versenyen sem indulhatnánk jó eséllyel, hiszen a szomszédok már több óra munkán túl vannak, mire mi jó reggelt kívánunk úgy 10 körül, hétvégén…

planter-automne-arbre-arbuste-l650-h474-c-600x400

3_original

Chateau_de_Bouges_Flower_Garden_1

front-garden-960x720

gardening-designs-picture

Tehát tudjuk, hogy nem lesz a kertünk világbajnok, de attól még lehet rendezett, kellemes. Mi most elsőként zónákra osztottuk, mert bár aprócska, mégis nagyon karakteresen elkülönülő részek vannak. Tavaly füvesítettük a kertet, fa szegéllyel leválasztottuk az ágyásokat, illetve a két kritikus helyre sövényeket telepítettünk.

A brutális trágyázásnak van ám hatása, mert nem csak a fű nő hatalmas ütemben, hanem a gaz is. Így a fenyőfák alatti résszel kell kezdenünk valamit, mert klassz, hogy van ágyásszegély, ám ez kevéssé látványos, ha a füvet és a térdig érő gazt választja el egymástól…

Mik a lehetőségek?

  • Geotextil+fenyőkéreg takaró. Örök megoldás, a gaz nem üt át.
  • Gyöngyvirág. Próbáltuk, ki sem hajtott, pedig de hangulatos lenne!
  • Talajtakaró növények: madárbirs, kecskerágó. Ez csak az egyik fa alatt lehetne jó megoldás, mert hátul játszanak a gyerekek, és gondolom ezek a növények nem tűrnék jól a folyamatos taposást.

5_original

japankoverke

Egyik megoldás sem drága, de azért a három fenyő alatt el fog vinni bő 30 ezer forintot a részben talajtakaró növények, részben geotextil+fenyőháncsos megoldás…

Aztán van nekünk egy kb.  6 méter hosszú, majdnem 130 centi széles ágyásunk, a ház melletti keskeny csíkban. Jelenleg egy kultúrnövény van rajta, kedves barátaink beköltözős ajándéka, egy szép japánbirs bokor. Aztán gaz, és régi, kusza és csúnya sövénynövények, a szomszédot majd’ megüti a guta, mert bő 3 méter magasak. Ezen kívül így tavasszal buján zöldellő gaz, nyár végére pedig aszott, sárga izé.

most_tetozik_a_japanbirs_1663227_2431

japanbirsfinczazsuzsa

Ezen változtatni kell. Két terv van: színes levelű cserjék és évelő virágok, két sorban. Ma kertészetben jártunk, ezeket választanánk:

  • vöröslevelű hólyagvessző
  • kecskerágó
  • korallberkenye
  • babérmeggy
  • vérmogyoró
  • bukszus

Sajnos a férjem ki nem állhatja a piros levelű bokrokat, úgyhogy három tutira nem fog összejönni!

1

cserje2

 

szineslevelu_diszcserjek.23377.640x480

babérmeggy

hibrid_korallberkenye_oth_3588-2_vbig

Spiraea_cantoniensis1

corylus_maxima_purpurea_vermogyoro.23380.392x480

Buxus_sempervirens_01

Aztán kedvenc kertes blogom, a Dekor és Mentha szerzőjével is leveleztem a virágok ügyében, és ő néhány igazán kedvemre való fajtát ajánlott: Pompás kúpvirág, cickafark, varjúháj, bugás lángvirág, méhbalzsam, stb.  Évelők, mert nem fogjuk ezt a műsort minden tavasszal eljátszani:

Achillea_millefolium_bloem

cickafark3

pompas-kupvirag

bíborlevelű bugatölcsér

bugás lángvirás

pompás kúpvirág

400_Monarda_Snow_White

pompás varjúháj

kert0708_012

És majd biztos ilyen lesz az eredmény. A megfelelő mennyiségű ásás, gyomlálás, talajjavítás, ültetés és locsolás után:)

what-shrubs-can-do-for-your-garden-northeast-hero

2

colorful-flower-garden

front-garden

P5040053

shrub border by patio May 2010

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!