Lakjunk jól!

Hagyományos vidéki ház újragondolva

Ismét olvasói levelet kaptam, ezúttal egy kis faluból:

“Kedves Lakjunk jól! 🙂
Hasonlóan az előttem szólókhoz, segítségedet szeretném kérni.
Bátyámék (2 kisgyermekük van) vásároltak egy hosszú parasztházat, melyet teljesen felújítanak.
Tehát víz-fűtés-elektromos vezeték, padlófűtés stb, csak a tető marad egyenlőre.
3 nagy szoba, konyha, fürdő, előtér. Az igényük: 3 háló+nappali, ha lehet egy gardróbszoba, konyha, étkezővel, külön wc, fürdő.
Igazából van elképzelés, hogy hogy legyen, csak kíváncsi lennék mit mondanál?
Már megkezdték a ház szétverését, szóval meglehetősen sürgős lenne. 🙂
Köszönettel
Orsolya” 

Screenshot 2014-04-05 23.22.21

Screenshot 2014-04-05 23.22.35

Meg kell mondjam, először tiltakoztam. Hogy ilyen kérdést építészmérnöknek kell szerződéses formában feltenni, egy régi házat, ráadásul vályogházat nem szedünk csak úgy szét, nem vágunk falakat, ez nem egy 45 négyzetméteres társasházi lakás, ahol viszonylag kis rizikóval kiütjük az étkező és a konyha közötti 6-os válaszfalat. Tehát szögezzük le, hogy ami a posztban történik, az amatőr, vásárlói álmodozás, amivel el tudunk menni egy építészhez, aki remélhetőleg még a vásárlás előtt elmondja, hogy amit akarunk, abból vajon mit is lehet megcsinálni a valóságban?

Aztán Orsi küldött még fotókat a házról, ami nagyon is közel áll a szívemhez. Szeretem ezeket a házakat, amik minden faluban megtalálhatóak, és amikből felújítás után szerintem kellemes, stílusos, igazi családi otthonok lehetnének!

unnamed

külső

szoba2

előtér

fürdő_bontás

kemence

szoba1

Az ilyen ház esetén a legnagyobb nehézség, hogy a szobák egymásból nyílnak, ami a mai elvárások szerint csak akkor lehetséges, ha ezek közösségi helyiségek, majd abból nyílnak a hálószobák. Illetve szinte teljesen hiányoznak a közlekedők. Ez lehet érték is, mert a házban nincsenek felesleges folyosók – de ne is alakítsunk ki! És a szokásos csábítással se éljünk, hogy a tornácot üvegezzük, ez egyenes út a használhatatlan és értéktelen ingatlan felé! Ki szeretne sötét és levegőtlen szobákat?

A ház beosztása a jelenlegi állapot szerint nagyon kellemes: három méretes szoba, nagy előtér, fürdő, kamra, minden helyiség levegős, semmi félszoba. Jól látható, hogy az előszoba egy későbbi toldás eredménye, így mögötte sajnos egy saját ablak nélküli konyha alakult ki, ráadásul a ház egyetlen fürdőjét is onnan lehet megközelíteni.

1. Az előszoba toldásnak tűnik. Mindenképpen meg kell nézni, hogy milyen a toldás minősége (tetőhöz való csatlakozás, falvastagság, stb.). Szükség esetén lehet, hogy jobb bontani, és csak az eredeti házat felújítani, vagy egy új és jó minőségű hozzáépítést kialakítani. Amint a lenti képekből látszik, nekem az tetszik, ha a régi épülethez minél modernebb toldalékot építünk. Miért? Mert a toldás szinte mindig látszik, a legrosszabb, mikor próbálunk besimulni, de nem megy. Ennél szerintem jobb, ha legalább játszunk a stílusokkal!

voo2

farmhouse-nto-ontemporary3

historic-brick-house-with-modern-glass-wing-and-interiors-1

modern-exterior

timber1

2. Alakítsunk ki sok szobát, vagy adjunk teret minden funkciónak?

Nemigen tudnék rosszabbat elképzelni, mint azt, hogy egy kellemes terekkel bíró épületet elkezdünk úgy átdolgozni, hogy a végén ugyan egy sokszobás, de már nem is hagyományos, a jellegzetes jegyek és ebből fakadó kényszerek miatt pedig nem is modern lakás jön létre. Ennél sokkal jobb, ha a bútorozással, a saját életvitelünk végiggondolásával felmérjük, vajon elférünk-e egy kényelmes nappali-étkező-konyhában, és két nagyon is méretes hálóban négyen?

Lehet, hogy kényelmesebb a nappaliban egy dolgozósarok, mint egy leválasztott szobában? Hogy a gyerekeknek jobb az egy közös szoba, mint esetleg átjáróval kialakított saját birodalmak? Az alkalmi vendégek inkább elalszanak a nappaliban, mint hogy ezért kelljen átszabni a beosztást, hogy aztán minden nap utáljuk az eredményt?

white-livingroom-Just-What-the-Doctor-Ordered-0212-gxu52L-lgn kb-officespace6 living-room-design-office-music-space

small-open-kitchen-designs-with-living-room

combining-kitchen-and-living-room-interior-decorating

oturma-odasi-modelleri-2014_6

SFDC9B6B34A6E6045E68A88F2033DB56CB7

svéd

506b1603d9127e30fc0017eb._w.540_h.359_s.fit_ idea-share-room-boys

3. Későbbi bővítés

Ha tervezünk későbbi bővítést, akkor a jelenlegi alapterületet a hosszútávú célok és tervek szerint alakítsuk. Teljesen felesleges, ha a jelenlegi alapterületet is felosztjuk sok szobára, miközben később még fejlesztést tervezünk. Mivel itt nem látjuk a ház mögötti részt, vagy az esetleges egyéb helyiségeket, így azt is feltételezhetjük, hogy a későbbiekben tovább lehet építeni a házat hátrafelé, illetve felújítással/bontással/újraépítéssel a mostani gazdasági részt lakóhelyiségként lehet a lakótérhez csatolni. Például a nappaliból nyíló vendégszobát dolgozóvá alakítani, mögé kialakítani egy kényelmes szülői hálót, így a két gyereknek a ház frontján lesz nagyobb korukban külön szobájuk.

Az ideális állapot – szerintem

1. Lebontanám a jelenlegi előteret, mert a képek alapján barkácsolásnak tűnik (tetők találkozása), illetve a konyhának kialakítható helyiség így nem kap elég fényt – pedig minek élünk vidéki házban, ha a konyhánk egy sötét szoba?

Ha viszont jó a beépítés minősége, akkor maximális mértékben nyissuk meg a konyhát az előtér felé, és mindenhol váltsunk az ablak helyett teraszajtóra. Bejáratként az átlós falon lévő ablak helyén alakítanék ki ajtót, a másik két ablakot is üvegajtóra cserélném. Az előtér egyik bejáratának helyén kialakítható a vendégvécé+mosóhelyiség, a másik oldalon pedig egy tároló. A szobai bejáratot viszont lezárnám, nincs rá szükség.

2. Az eredeti konyha és fürdő összenyitásával egy kellemes méretű étkezőkonyha és előszoba jön létre. Nem csak a konyha, hanem az előszoba bútorozására is fordítsunk figyelmet: befér egy kisebb ruhásszekrény (kabátoknak, cipőknek), legyen tükörajtós. Plusz a másik oldalon egy ülőpad+cipőtároló, kabátakasztók is.

3. A fürdőt áthelyezem a mellette lévő csaknem 30 négyzetméteres szobába, így kialakul egy átjáró is, azaz a másik utcafronti szoba is külön bejáratot kap, és lesz a házban egy tökéletes hálóblokk a szülőknek és gyerekeknek.

4. A ház végében összenyitom a kamrát és a padlásfeljárót, az így létrejövő 16 négyzetméter körüli helyiségből kialakítható egy plusz háló és az abból nyíló második fürdő, ami a nappaliból megközelíthető ideális vendégszoba, illetve később akár szülői háló, saját fürdővel.

5. Valamennyi szoba kétszárnyú teraszajtóval nyílik az udvarra. Javasolt egy hatalmas, szilárd burkolatú teraszt létrehozni az L alak öblében – és kerítéssel, növénnyel szeparálni a kertet a szomszédtól.

6. Nincs külön gardrób, hiszen a szobák nagyon tágasak, rengeteg ruha, stb. tárolható. A mosást a kazánhelyiségben, vagy a konyhában oldanám meg. Vagy ha marad az előtér, akkor az ott kialakítandó mellékhelyiségben elfér a mosógép, sőt egy szárítógép is, a vécén és kézmosón túl.

7. A hatalmas kemencét biztosan bontanám – tudom, most sokan sikítanak -, én nem áldoznék be érte 4 négyzetmétert, hanem egy klassz cserépkályhával helyettesíteném, ugyan ott. Ha a kazánhelyiségben helyezzük el a fűtést, akkor a többi kémény bontható (és bontsuk is, mert egyébként kéménydíjat kell érte fizetni ellenőrzéskor!).

Screenshot 2014-04-06 09.51.02

Screenshot 2014-04-06 09.43.13

Screenshot 2014-04-06 09.43.42

Screenshot 2014-04-06 09.47.43

Screenshot 2014-04-06 09.48.04

Screenshot 2014-04-06 09.48.39

 Ezekkel a tervekkel keresném meg az építészt. Ti hogyan rendeznétek át?

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nagyon köszönöm:) Rengeteg igényt soroltak fel, a ház adottságaihoz képest (sok szobát, stb.), ez lenne az én megoldásom. A toldásokat nagyon nem kedvelem, a közvetetten szellőző és fényhez jutó helyiségeket még kevésbé, ezért én bizony beáldoznám a hozzáépített előszobát…

  2. Szabó Gabriella says: (előzmény @Lakjunk jól)

    Nyilván nekem mások a szempontjaim (egyedül vagyok, és főleg este tartózkodom otthon). Értettem a szempontjaidat, nyilván a gyerekszobának is kárára válna ha csak északi ablaka lenne:-) Egyébként minél többet nézegetem a tervet annál inkább úgy érzem hogy a lehető legtöbbet és legjobbat hoztad ki belőle!!! Gratulálok!!!

  3. Kompromisszum, mindig. Én inkább vállalnám a közös előszoba-konyhát, mint a sötét konyhát:)

  4. Szabó Gabriella says:

    Szia!

    Nagyon jó a terv, bár én azért valamiféle előszobát el tudnék képzelni hogy ne egyből a konyhába essen be az ember….:-)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!