Lakjunk jól!

Kezdőcsomag panelban ifjú párnak

Ismét kedves levelet kaptam egy olvasótól. Jegyespár, első közös és saját lakás. A teljes levelet nem idézem be, mert nem volt rövid, csak a főbb vonalak:

 1. 46 négyzetméteres, másfél szobás panellakás, 10 emeletes házban.
 2. Sok a holmijuk, amiket el kellene helyezni.
 3. Bútorok még nincsenek, kivéve egy Hemnes komód.
 4. Leraktak egy szürkés, fekete feliratos, laminált parkettát a fürdőt és vécét leszámítva.
 5. Karakteres tapétákat használnának.
 6. Elsősorban tárolási javaslatokat kérnek.

ALAPRAJZ

Mielőtt belevágnánk a felújításba, lássunk néhány olyan kérdést, ami látszólag nem lakberendezés, mégis ezen fog múlni a lakásunk kinézete!

“Nagyon sok a holmink, hogy helyezzük el az új lakásban?”

 • Mitől van olyan rengeteg holmi? Mi az a rengeteg holmi? Ruhák? Cipők? Könyvek? Edények? Emlékkönyvek, fotók, gyerekkori játékok? A lakásból raktárt hazai mozgalomhoz csatlakozás helyett érdemes inkább szelektálni.
 • Ha a cuccainkat eddig drága szüleink esetleg méretes és most éppen kiürülő lakásában tartottuk, akkor raktározzunk ezen túl is ott! Amit nem használunk, csak közel áll a szívünkhöz el ne hozzuk! Majd a vasárnapi ebéd után nosztalgiázzunk kicsit!
 • Tudjuk: az a ruha, amit egy teljes évadban nem vettünk fel, már nem kell. Adjuk barátoknak, rászorulóknak. Cipők dettó.
 • A könyvek kemény dió. Ha nagyon sok van, akkor ha lehet, tároljuk máshol (szülők, terjedelmes rakodóhellyel rendelkező barátoknál). Tudom, a könyv nagyon érzékeny téma, nekem mindenképpen. De azért most nyáron rá kellett jönnöm, hogy pl. a kommunista propagandával dúsított régi útikönyvekre valóban nincs már szükségem…
 • Döntsünk, hogy a szép, szellős lakás, vagy a rengeteg holmi a fontosabb. Sajnos minden nem megy!

panel3

20868111_1_644x461_xxker61-nm2-es-nappali-2-szobas-kellemes-lakas-xx-kerulet

25913549_5_644x461_kertes-akadalymentes-panellakas-kaposztasmegyeren-elado-budapest

Living-Room-Space

Kérünk segítséget/tanácsot, de közben már vásároltunk…

Ha bárki lakberendezésben tanácsot kér, inkább tegye a folyamat legeslegelején, és közben ne vásároljon ezt-azt! Biztos vagyok benne, hogy a fekete feliratos parketta a valóságban tényleg klassz, de ha engem kérdeztek, ne kössük meg a saját kezünket ennyire már a berendezkedés elején! Főleg egy panelben, amit a pár 5-6 év múlva el akar adni. Az alapok mindig legyenek teljesen semlegesek. Látványosságnak vegyünk jó képeket, függönyt, egy kevés tapétát! Ha panelban burkolunk, a jelszó a jó minőség és világos szín: natúr tölgy, fehérített fajták. Ha laminált, akkor a visszafogottság különösen indokolt, a laminált padló nem az a kategória, ami igazán a lakás dísze lehet, max. jó alapot ad.

Sebaj, a parketta kiválasztása akkor megadja az stílust is: maradunk a most divatosabb szürkés vonalnál, sok fehérrel, letisztultabb berendezéssel. Mindenképpen fehér falak, esetleg majd itt-ott kis halványszürke színezéssel, illetve szép tapétákkal.

2010-05-scandinavian-style-cookspace

modern-living-room-designs-and-living-room-interior-design-02

20141_liro23a_01_PE316583

20141_liro25a_01_PE293426

A lakás kényelmes lesz ketten, használható kicsi gyerekekkel, minden azon múlik, vajon alkalmazkodunk a méretekhez, vagy berakjuk a lakásba, amit szokás és a végén osonunk a bútorok között, lapjával?

Kezdjük a hálóval, ami majd idővel gyerekszoba lesz.

Ha most fognátok hozzá a felújításhoz, akkor meggondolnék egy ajtó áthelyezést (lásd egyik alaprajz), mert akkor elférne egy 150-es gardrób. De így sem csüggedünk: az ajtó mögé befér egy 80 széles, magasító elemmel kiegészített, akár üvegajtós Billy polc, ami remekül tárolhatná a kettőtök kedves emlékeit (ami ide befér, annyit lehet megtartani:). Így is marad a gardróbnak kb. 120-130 széles hely, ahová lehet egyedileg készített beépített szekrényt tervezni (ajtótól falig, padlótól plafonig), vagy venni egy önálló ruhásszekrényt, bár ezzel sok értékes tárolóhelyet veszítenétek, a szekrény teteje pedig hamarosan lomkamrává válna…

billyviaflickr

Mindenképpen olyan szekrényt válasszatok, ami a későbbi gyerekszobában is jó lehet. A fehér nyerő (de nem laminált fehér ajtó!), ne legyen üveg, tükör, mert kisgyerekkel az elég rizikós.

musken-gardrobsz--ajto-fiok__0213323_PE367602_S4 musken-gardrobsz--ajto-fiok__0179838_PE332006_S4

Következzen az ágy! Elsőként hatalmas ív csomagolópapírokat vennék és kivágnék belőle ágyméreteket: egy 160-as, illetve egy 140-es ágyat (utóbbit csak akkor ha nem vagytok 2 méteresek, mert feltételezem, hogy 100+ kilók talán nem). És tegyétek be az üres szobába, forgassátok. Még jobb, ha meglévő bútorokból fel is építitek az ágyat, mert a hogyan férünk majd el mellette érzése 2D-vel kevésbé tapasztalható meg!

Lehet az ablak elé tenni az ágyat (így csak a 140-es fér el).

Screenshot 2014-04-02 00.40.44 Screenshot 2014-04-02 00.40.39

Ha ezt az elhelyezést választjátok, legyen hangsúlyos a fejrész, válasszatok dús függönyözést! Az ágyat nem kell rátolni az ablakra, hiszen van 210 centi+120 centi (gardrób+használati tér), és még így is marad 40 centi, ami pont jól fog jönni a függönynek, stb. Keskeny (max. 40 széles) éjjeliszekrényeket válasszatok, de előny, ha fiókos, mert besegít a tárolásban!. Legyen az ágy alatt ágyneműtartó doboz, jól fog az jönni a tárolásnál ismét! Keskeny lesz a hely az ágy megközelítéséhez, de még éppen elfogadható. A radiátorra mindenképpen tegyetek termosztátot,  hogy éjjel le lehessen csavarni, mert a sugárzó meleg a fejnél zavaró!

leirvik-agykeret__0216992_PE322109_S4 leirvik-agykeret__0168674_PE322374_S4

A másik lehetőség, hogy az ágyat a jobb oldali falra teszitek.

Screenshot 2014-04-02 00.30.10

Ez a klasszikus elhelyezés, viszont nagyon szűk hely marad az ágy megkerülésére! Kizárólag egy fakeretes matrac fér el – tehát nincs ágykeret, a fejtámla ettől független legyen, hogy ne tartsa el az ágyat. Itt van hely kényelmesen a két oldalon, akár kisebb komódot is választhattok éjjeliszekrénynek (pl. a filléres Rast, amit kicsit fel lehet tuningolni!)

rast2

 

IKEA-Rast-hack-from-The-Abundant-Abode-nailhead-trim-with-a-marble-top

rast1

small-bedroom-lighting-ideas-with-headboards-wood-pattern-and-white-bed-cover

pillows-headboard-ideas

Ne felejtkezzünk el a szőnyegekről az ágy mellett, a bőséges függönyözésről (nem kell mondani, ugye, hogy a függöny mindig! földig ér – ha ez lehetetlen válasszunk rolót, reluxát). Radiátor elé pedig simán lehet függönyt tenni.

Világítás: bizonyára van központi csillárhely, használjuk! Legyen a csillár szép formájú, öltöztesse a szobát (ha a szülőknek nem tetszik, jó nyomon vagytok!). Nekem a hálószoba olvasólámpa nélkül csak egy nyomorult lyuk. Mivel panel, mivel a szobát csak kölcsönkéritek a majdani gyerekektől egy kis időre, mindenképpen az éjjeli szekrényen álló változatot válasszátok, és oldjátok meg a dugalj, zsinórok kérdését (ezek az apróságok többet számítanak, mint a milyen az ágyvég és a gardrób ajtaja!).

Falak dekorálása: én ide nem tennék tapétát mindenképpen, inkább egy vászonra nyomott nagy fotót a párról, szófelhős dekorációt, a saját szavakból. A képek elhelyezése panelben mindig nehezebb, ismét a LACK lebegő polcot, vagy egy képtartó polcot javasolnék, ahol lehet variálni is a képeket!

wedding-photo-art-words-canvas-copy1

diy-wedding-canvas

large-distressed-canvas-word-art-over-bed1-690x923

November 2013 466

photo canvas 3

A csöppnyi előszobára majd igaz lehet lehet, hogy kicsi a bors, de erős. Helyünk nincs sok, legyünk találékonyak. Tárolószekrényre (kis mélységű – max. 40 centi – gardróbra) a vizes helyiségek folyosóján lesz helyünk.

Ide mi fér? Egy kabátok felakasztására alkalmas előszobafal, és egy tükör. Mivel kevés a hely, tegyünk fogasokat a bejárati ajtóra, illetve a háló ajtajára, és gondoljunk a gyerekekre is! Szerintem a hazai előszoba-fal felhozatal nagyon szegényes, itt az alkotás ideje, hozzuk be a menő raklap-dizájnt a lakásba!

painted-pallet-entrance 9-14-2009shoestand kozary-lakberendezes-blogspot-com-kozary-eniko-lakberendezo-feng-shui-tanacsado-raklap-butor-falburkolat-rusztikus-nappali-002

A cipő felvételéhez kell valami ülőalkalmatosság, legalább egy fellépőt készítsünk be az előszobába!

stepstoolbeforeampafter Bekvam Stool Before and After

És itt jöhet bátran a tapéta. Szerintem maradjatok a kalligrafikus dizájnnál és az egyszerű színeknél! Egy falra tenném: pont a bejárati ajtóval szemben, és rá egy szép tükröt! (Tapéták az I love wallpaper oldalról.)

img-thing

love_laugh

1390479247-44275100

1390479247-77577700

1393067497-76523900

1393079839-44519900

kép forrása: Kicsi Ház/Szigeti Zsófi

kép forrása: Kicsi Ház/Szigeti Zsófi

 Jó lesz, ugye? Következzen a nagy falat, a nappali!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!