Lakjunk jól!

Hogyan tegyünk be két panelszobába sok funkciót?

Kétszobás panellakásunkban legutóbb ott fejeztük be, hogy mit kezdenénk egy jó állapotú fürdővel, aminek a stílusa viszont nem egészen követi a trendeket? Nem mintha szerintem feltétlenül kellene követni bármilyen trendet!

furdo

Mi lehet a probléma?

 1. Elsőként a nem éppen korszerű minták és színek. Az a kisebb baj, hogy ilyen csempét nem ajánlana senki 2014-ben, ha a tulajdonosnak tetszik, akkor rendben. Inkább az, hogy az ilyen csempétől egy aprócska fürdő kis barlangnak tűnik. Mit tehetünk, ha már ez a helyzet? Tanácsot kérhetünk egy ügyes burkolótól, hogy legalább a mosdó körül (azaz a zuhanyfülkét leszámítva) le tudná-e szedni a csempét, úgy a 4. sortól felfelé, fölötte a javítások után fessük hófehérre a falat! Tegyünk hatalmas tükröt.
 2. A mosdó mérete, ami egy vécében, kézmosónak elmegy. Még egy vendégfürdőben is. De hogy ez legyen az egyetlen a lakásban, az nem annyira jó. Ha van helyünk, cseréljük egy kicsi, szekrénnyel egybeépített darabra.
 3. Hol van a világítás? A tükör fölött kell világítás. Úgy tűnik, hogy aki ezt a fürdőt felújította, a lámpát az eredeti helyén hagyta! Ha lehet cseréljük többégős spotra, ami elér a tükörig!
 4. Zuhanyzó: ez az a helyzet, amikor a kád simán befér, a zuhanyzó pedig egy idétlen alakú helyiséget hoz létre. Ráadásul ez a zuhanybeépítés már a múlt. Nem lépünk fel 30 centit.

Mi lenne a jó megoldás ebben a fürdőben? Egyszínű, kellemes padlóburkolat, fehér csempe, csak a szükséges helyeken, szükséges magasságig, 160-as kád (ahogy panelben mindig, az ajtóval szemben), mellette beépített mosdó alsó szekrénnyel (55-65 centi széles), felette nagy tükör, az ajtó másik oldalán kis mélységű mosógép, felette tároló. Törölközőszárító radiátor (kisebb is elég, mint a képen!).

ikea kisszekrény

Peter_VALL-449x600

szines_furdo3

 

A T alakú előszobában a bejárathoz (a két szoba közötti közlekedőre)  kerülnek a fogasok, a cipőtároló és ülőke, a nagy tükör. A T konyhába vezető szárába jöhetnek a beépített szekrények, a konyha mellé pedig a hűtő. Nem gond, ha a burkolat esetleg egy régebbi változat, ne ahhoz színezzünk, hanem tompítsuk a melegnek és mediterránnak gondolt stílust! Fehérrel, halványszürkével, csontszínnel (ami nem sárgás), egyenes vonalakkal, minőségi fém kiegészítőkkel, tükrökkel, modern képekkel.

hallway-storage-ideas-1

prihozhie-ikea-foto-933

small-condo-hallway-makeover-laundry-room

 

És akkor jöjjenek a szobák, amiknek változó felállásban kell sok funkciót betölteni:

 • nappali
 • háló
 • gyerekszoba
 • étkező

Screenshot 2014-03-09 23.45.55

Screenshot 2014-03-09 23.45.35

Screenshot 2014-03-09 23.46.08

Screenshot 2014-03-09 23.45.19

Screenshot 2014-03-09 23.44.27

 

Lehet, hogy ez a mostani elosztás: a szülők még együtt alszanak a kisgyerekkel, vagyis a nappali és étkező kényelmesen elfér a másik szobában!

Screenshot 2014-03-09 23.54.52

Screenshot 2014-03-09 23.52.47

Screenshot 2014-03-09 23.52.32

pink-Small-Living-Room-Design

45-nm-trendi-lakc3a1s-4

studio-apartment-decorating-design-small-studio-apartment-type-decoratingastudioapartment-66616

Ezeket a funkciókat úgy tudjuk rugalmasan változtatni, ha stílusban egymással harmonizáló, modern, egyszerű vonalú, kisméretű, variálható bútorokat vásárolunk!  Mire lesz szükségünk?

Egy kisméretű kanapéra, lábtartóval kiegészítve. Megfizethető és gusztusos megoldás az IKEA Karlstad, például bézs vagy szürke színben:

IMG_2245

karlstad-sivik-beige2

P1100324

 

Ágyneműtartós, esetleg a fejrészben is tárolófunkciós franciaágy:

brimnes-agykeret-taroloval__0216995_PE318154_S4

A nappali okos bútora lehet egy egyedi gyártással készült Expedit koppintás, amit térelválasztó könyvespolcként lehet használni! 2 méter hosszú, 120-150 centi magas, négyzetes osztású, fékezhető kerekeken gurul. A mindennapokban elválasztja a nappali és hálófunkciót, viszont a fényt átengedi, ha pedig vendégeket hívunk, akkor betoljuk az ággyal szemközti falra, az ágyat beágyazzuk (nem csak letakarjuk), és így akár sok ember is leültethető a viszonylag tágassá váló helyiségben!

9-ideas-for-small-studio-apartments-600x450

nornas

 

Az előző posztban szó volt egy átalakítható kisasztal-étkezőasztal lehetőségről. Ha a kapható szörnyű drága, csináltassunk az asztalossal egy 120-140×70-es lapot, kétféle lábmagassággal: 40-45 centi a kisasztalhoz, 70 centi az étkezőhöz. A lábak simán tárolhatók, pár perc áttenni! Az IKEA-ban régen lehetett ilyet kapni, megcsinálni sem ördöngösség!  Néhány profi megoldás:

coffee_tables_that_convert_to_dining_tables_by_calligaris xIMG_2974

 

A gyerekszobai berendezések a szokásosak: babaágy, pelenkázó komód, de befér még egy kiságy később a nagyobbik gyereknek is, nagy gardróbszekrény, játékpolc, kisasztal, székek. Fontos még, hogy találjunk egy olyan kanapét, amin ott tud aludni a szülő, kényelmes a szoptatáshoz, illetve alkalmas arra, hogy a felnőttek is kényelmesen ülhessenek rajta. Így a gyerekszoba töltheti be a családi szoba szerepét, azaz a nappalit inkább tartsuk meg “tisztaszobának”.

A gyerekszoba funkciói tehát: kezdetben babaszoba és hálószoba, később gyerekszoba-játszószoba-családi nappali!

Perfect-Nursery-Room-6

master_bedroom_after

Kids-Bedroom-and-Nursery-Ideas-at-Apartment-in-Warsaw

 

9721e1760e9b7e70_2009-w422-h562-b0-p0--traditional-family-room

playroom-view-cg1.jpg.pagespeed.ce.eZgpiD4Z7j 1965-1304736210

 

Ugye, hogy nem is reménytelen ez a kétszobás lakás?

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Igen, mert hosszra kell kényelmesen az ágy hossza – ilyen Expedit kapásból nincs – viszont ha 150 centinél magasabb a térelválasztó, akkor elég borús lesz az ülőrész!

 2. Ebben a lakásban a két szoba pontosan egyforma méretre. Tehát két kisgyereknél egy ilyen helyzetben talán kevésbé idegtépő, ha mi használjuk napközben az ő szobájukat (a közös játékon túl olvasgatás, netezés, stb.), mint ha a gyerekek foglalják el lépésről lépésre az amúgy is kicentizett nappali-hálót.

 3. Lakjunk jól says:

  A zuhanykádat alapvetően nem tartom rossz ötletnek, de arra vigyázni kell, hogy a mosdót nem lehet beszorítani mellé a sarokba, nagyon kellemetlen használni és látványnak is csúnya. Tehát ha ezt a megoldást választjuk, akkor ezen az alaprajzon: az ajtó bal oldalától mosdó (55-65 centi széles, szekrényre helyezett, felette nagy tükör, polc, lámpa), mellette a zuhanykád a sarokban (90×90 centi), amellett pedig a mosógép, ide is kis mélységűt válasszunk. Így a tér is rendben lesz, és bármilyen későbbi gyerekes vásárló meg lesz elégedve, kivéve, ha valamelyik szülő kádpárti.

 4. Viktoria Koos says:

  A fürdőben a képen mélytálcás zuhanykabin van! Attól még, hogy befér egy kád, nem biztos, hogy mindenki szereti. Én pl. mindig zuhanyozom, ezért én is ilyen típusú tálcát tervezek, így a kisfiam tud pancsolni, én viszont nem a kádból pacsálok ki a zuhanyzással. 🙂
  Jó ötlet az expedit koppintás, én is expeditet gondoltam ki térelválasztónak, de épp megállapítottam, hogy “gyáriból” az egyik túl nagy, a másik túl kicsi. :)))

 5. Boglárka Mag says:

  És így a kisszoba nem lesz túl kicsi családi térnek is (meg gyerekszobának is) ?

 6. Boglárka Mag says:

  A “nappalit tartsuk meg tisztaszobának ” “gyerekszoba tölti be a családi szoba szerepét” ez alatt azt a verziót értjük, amikor a nappaliban van a szülők “hálószobája/ágya ? Tehát csak aludni mennek oda (ill. amikor a gyerekek alszanak?)

 7. fülemüle says:

  A kép alapján nekem ez nem zuhanytálcának, hanem inkább egy aszimmetrikus kádnak tűnik, zuhanypanellal.
  Sajnos nálunk is hasonló csempe van. Azon kívül, hogy összenyomja a teret, minimális vízkő is nagyon látszik rajta.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!