Lakjunk jól!

Klasszikus lakás modern és elegáns terekkel

Az előző részben olvasói kérésre pár egyszerű bontással és falazással újraterveztünk egy belvárosi, polgári lakást a fiatal olvasó és leendő családja számára. (Alaprajzon a jobb oldali, nagyobb lakás!)

alaprajz

 

terv2

Következzenek a részletek, és a stílus kérdése!

Ennek az átalakításnak egy necces pontja van, mégpedig a vécé-kamra összenyitásából keletkező második fürdőszoba/vendégvécé. Csak a legkisebb szaniterekkel, és némileg a hazai szokásoktól eltérően fér itt el a berendezés. Ismét a svédektől veszünk példát, ott a városi lakásokban egészen apró fürdőket tesznek használhatóvá!

S

bath

Flat-Renovations-Swedish-Minimalist-Apartment-Proves-Modern-8

SFD86F09DE6559F4C75BE663B74068A470D_1024x

SFDDAA79A6C76E049E1B7A49F41339D6844_1024x

Small-and-Thoughtful-Swedish-Apartment-Interior-Design-with-white-bathroom-wall-and-purple-towel-and-shower-lamp-and-ceramic-floor

Mivel a tulajdonos a lakást a modern és régi kombinációjában képzeli el, így ez a fürdő adja magát, hogy itt tényleg a modern, minimalista vonalat vigyük! Egy ekkora tér csak a legegyszerűbb burkolatot bírja el, abból is a fehér csempét a falon, kicsit sötétebb padlóburkolattal. Tilos a minta, a bordűr, a díszítés. Ezen a helyen amúgy sem lenne honnan csodálni.

A zuhanyzót precíz szakmunka és vízzárás mellett lehetőleg zuhanyfülke és -tálca nélküli kialakítással képzeljük el, válasszuk a legkisebb helyet foglaló vécét. Ahhoz, hogy beférjünk, a mosdó csak mini lehet, szerencsére léteznek 25 centi mély darabok, kizárólag ilyet választhatunk, hogy el tudjunk menni mellette!

mosdo2

marmite-ida-40x22-mosdo

mosdo

 

Érdemes szigszalaggal/kartonból kivágott “szabásmintával” modellezni a berendezést a válaszfal (vécé és kamra között) elbontása és az új falazás beépítése előtt. Tehát elhelyezzük a földön a szaniterek mintáját és megítéljük, hogy használható marad-e a helyiség! Ennek minimuma, hogy a mostani vécé szélessége 80 centi, azaz a minimális méretű (25 centi mély) mosdó mellett marad 55 centi közlekedő hely!

Ha nem, akkor a B verziót építjük meg, azaz a vendégfürdő a vendégszobából nyílik, és a  nagy fürdőt lehet általában használni (ez a kevésbé optimális megoldás, mert kínos a vendégség közben a konyha melletti mellékhelyiséget használni…). Evvel együtt nem javaslom, hogy a nagyobbik fürdő az előszobából nyíljon, mert akkor a jelenlegi közlekedő bő 3 négyzetméteres helyét továbbra is szinte csak közlekedőként kellene használni, ez pedig pazarlás.

terv1

 

 

Ha a kis fürdő modern, akkor a nagy legyen méltó a polgári környezethez! Nem véletlenül bővítettük az eredeti méretet a közlekedő terével! Rakjunk bele mindent: kádat, zuhanyt, két mosdót, vécét, bidét.

fürdő-406x600

Norwegian-summer-house-6-640

pasarét_lakberendezett

SZL_fürdő1

forrás: Széplak, Bárdos Zsuzsa

SZL_fürdő2

forrás: Széplak, Bárdos Zsuzsa

traditional-bathroom

turkiz_otthonkommando

vintage-bathroomvanity

vintage-Eclecticism-bathroom

bardos_contemporary

Classic-Double-Sink-Console-from-Pottery-Barn

delafrika_ok

eclectic-bathroom

fasor_nemart

037-contemporary-farm-house-sweden

A hálószobába vigyünk nőies eleganciát! Hely bőven van, tehát minden kényelmesen elfér. A polgári lakások hagyománya szerint úgy tervezzük, hogy akár a nappaliból nyitott ajtóval is működjön a berendezés!

bedroom-with-feature-wall

8 interiors - dustjacket attic

10 interiors - dustjacket attic

017-gorski-residence-fj-interior-design

bedroom

bedroom-decorating-ideas

A nappali is remek, tágas helyiség, amit még szebbé tesznek az ablakok. A berendezésnél arra kell csupán ügyelni, hogy a szoba két funkciója – étkező és társalgó – stílusban összhangban legyenek és egyensúlyban maradjanak.

A szoba hall (azaz konyha) felőli helyére kerül a méretes étkezőasztal és tálaló. Kényelmesen elfér a hat személyes asztal (akár 200×100 centis is), egy magas tálalóval a szomszéd lakással közös falon. Amire nagyon kell figyelni, hogy a csillár helyét jól tervezzük, azaz a két! mennyezeti lámpa, vagy egy többégős az asztal közepére essen, hiszen mindig a csillár jelöli ki az étkező helyét. Ha szőnyeget is választunk – érdemes – akkor azt a szabályok szerint, megfelelő mérettel tegyük! Itt is ügyeljünk a finom eklektikára, mert nem cél a porosan klasszikus hatású bútorozás.

turquoise-abstract-painting-crystal-chandelier-rustic-table-white-chairs-dining-room-eclectic-home-decor-ideas1

3 interiors - dustjacket attic

53004c77697ab030ce0030e4._w.1280._h.1280._s.fit

dining room

S

A szoba ablak felé eső részen pedig a társalgót alakítjuk ki. Befér két nagyobb kanapé, olvasófotel, könyvespolcok és médiacenter. Nem tudnék jobb megoldást, mint Nemiskacat oldalán látható csodás beépítés, egyedi festéssel!

nemis1

nemis3

nemis2

A társalgó középpontja fölé is kerüljön csillár – nem kell az étkezővel egyforma, két szép lámpa között az összhangot majd a szépség teremti meg! Fontos a hatalmas, puha szőnyeg, a helyi fények és helyiség méretének megfelelő dekoráció.

vintage_nappali

forrás: Széplak, Bárdos Zsuzsa

forrás: Széplak, Bárdos Zsuzsa

forrás: Széplak, Bárdos Zsuzsa

forrás: Széplak, Bárdos Zsuzsa

loft21_3g

swedish-stylish-house

Az előszoba legyen nagyvonalú, a kisszobát pedig alakítsuk egyszerű eszközökkel, felkészülve arra, hogy lesz az még dolgozó/vendégszoba/babaszoba, sőt esetleg majd szülői háló is!

Azt mondod, hiányzik még egy helyiség? Igazad van. A konyhával folytatjuk!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!