Lakjunk jól!

Két szoba, fixen

Ahogy ígértem, jön az új panellakás is. Egy kedves, kisgyerekes olvasó az eddigi átalakítós javaslatokon felbátorodva megkérdezte, hogy az alábbi panellakásból hogy lehetne még egy szobát kikanyarítani?

alaprajz

 

Ez egy régebbi típusú panellakás, ilyen házban laktunk mi is, a férjemék pedig pont ilyen lakásban. Akkor ez volt a standard lakás 2! gyerekkel – a férjem 17/14 éves korukig lakott itt a húgával egy szobában. Mert egy szoba a szülőknek, egy szoba a gyerekeknek – ez járt. Nem volt túl sok fakszni. (Nekünk azért járt 3 szoba, mert a szüleim egy háromszobás klasszikus polgári lakást adtak le az összkomfortért cserébe…)

Azonnal ki kellett józanítanom Veronikát, hogy itt bizony nincs még egy szoba, ne is keressünk. Ha most nem tudnak továbblépni, akkor itt kell kialakítani a kényelmes életteret a következő évekre. Mire lenne szükség?

 • nappali,
 • szülői háló,
 • gyerekszoba – terveznek második gyereket is,
 • étkező, mivel a konyha mini,
 • aztán persze tárolás.

Adding-Lick-or-Paint-for-Small-Living-Room-in-One-Bedroom-Apartment-Design-Idea

9-ideas-for-small-studio-apartments

79ideas_living_area

 

Jelenleg a kisbabájuk még leginkább velük egy szobában alszik, és mint minden anyuka, nehezen lehet látja ennek az állapotnak a végét (nyugi, eljön!). Tehát egy olyan megoldásra lenne szükségük, amiben könnyen variálhatóak a terek a pillanatnyi igények szerint:

 • közös hálószoba két szülő – egy gyerekre,
 • gyerekszoba, ahol azért el tud aludni egy szülő, ha éppen így hozza az élet,
 • nappali, ahová befér az étkező, de szükséges egy franciaágy is,
 • a gyerekszobába még beférjen egy kistestvér is (aki újra fogja indítani a vele alszom-külön alszom történetet).

Hogyan lehet ezt elérni?

Olyan bútorokat kell választani, amiket szabadon mozgathatunk a két szoba között, azaz minimalizáljuk a fix, beépített darabokat.

Olyan tárolási módokat alkalmazunk, ami maximálisan illenek a térbe, illetve nem hagyunk veszni semennyi helyet: lehet a franciaágy fejrészét tárolásra használni, így megspórolhatjuk az éjjeliszekrényt. Tároljunk az ágy alatt is!

series_malm_bedroom_520x250

storage-bed-with-multiple-drawers-headboard

manhatan-storage-headboard1

Amelyek több feladatot is elláthatnak, ilyen például egy mobil, általában dohányzó asztalként használt bútor, amit viszont felemelve étkezőasztalnak tudunk használni.

etkezo_dohanyzo3

etkezo_dohanyzo2

etkezo_dohanyzo

etkezo_dohanyzo4

Semmiképpen ne válasszunk nagyméretű és sötét bútorokat, azok agyon fogják nyomni az amúgy is szűk teret. A kicsiben profi skandinávoknál azt látjuk, hogy a nappali funkciót sokszor egy kétszemélyes kanapé tölti be, az étkezőasztal kis térben mindig csak a család igényeinek megfelelő méretű. Tehát ha kicsi a helyünk sose rakjunk be mi van ha itt akar ebédelni a nagycsalád? igényeket kielégítő bútort! Akkor majd kölcsönkérünk egy asztalt,  mindenki hozhat magával egy széket, tartunk svédasztalos partit, stb. De ne kerülgessünk az év 350 napján olyan bútorokat egy kis lakásban, amit amúgy 15 napon használunk! És persze minden legyen üdén világos, ettől igazán barátságosak és otthonosak ezek a lakások!

swedish-small-home

apartments-excellent-small-swedish-apartment-on-small-swedish-apartment-5

It-features-a-traditional-for-Sweden-combination-of-pure-white-color small-space-living

A fiatal család nem egy kopár, vagy lepusztult lakásban akar otthont teremteni, hanem vannak elkészült részek, mint a fürdő és a konyha. Képeket is kaptam ezekről, és ez volt az a pont, amikor kicsit halogatni kezdtem a poszt megírását.

konyha

Mivel ez egy lakberendezési blog, ezért kérem a kedves kérdezőt, hogy ne vegye a szívére, amit írok, nem megbántani szeretném, de nincs tanácsadás anélkül, hogy rámutatnánk mik az ingatlan hibái. Ezek a helyiségek sajnos nem sikerültek túl jól. Veronika még azt is elárulta, hogy az előszobába narancsos színű a fal, bordó az ajtó.

A választásra az a magyarázat, hogy ezek a meleg színek. Ezek nem meleg színek, hanem sötét, borongós, kellemetlen színek. Az ilyen stílus amellett, hogy visszarepít a nem túl dicsőséges 90-es évekbe, teljesen összenyomja ezt a lakást! Ami így egy reménytelen pici panel, míg világos, ragyogó, semleges kivitelben egy karakteres, jó elosztású, friss lakás lehetne!

Kezdjük a konyhával.

Most azt leszámítva, hogy a sűrű beépítés mellett annyi cucc van a pulton, hogy bajos lehet ott dolgozni, azt sem értem, hogy a nem sarokelembe tett mosogatót hogyan lehet egyáltalán használni?

És ha a konyha funkcionális kialakításától, elrendezésétől eltekintünk, a vöröses-narancsos fa olyan 20 évig lakberendezési tilalom alá fog esni, főként ha még laminált bútorlapból is készült, a mintás csempe pedig remélhetőleg örökre kikerült a divatból. Tartok tőle, hogy a pult is márványos laminált.

Mit tehetünk, ha ilyenünk van? Ráadásul mondjuk újszerű állapotban.

 • Megpróbáljuk eladni házon belül!
 • Leszedjük a munkalapot és egy hófehérrel vagy szürkével helyettesítjük, szigorúan egyenes vonalúval és láthatóan jó minőségűvel.
 • A figurás csempének búcsút intünk, de legalábbis lekenjük fehér csempefestékkel, letakarjuk falipanellel.
 • Felteszünk egy fém vízzárót (nem fémnek kinézőt, hanem fémet).
 • Idővel a fogantyúkat egyenes kialakítású fémre cseréljük.
 • A felső elemek egy részének búcsút intünk (eladjuk), és olyan nyitott polcokat (fehér, fém) építünk be, amikben elhelyezhetjük a mikrót, a fűszertartót, a kenyértartót, stb. A pult legyen üres!

Milyen konyha jöhetne ide, ha újra lehetne kezdeni?

Mindenképpen fehér, ragyogó. A kis méretek miatt (2×165 centi), az előszobai gardróbsorban helyeznénk el a hűtőt (alul fagyasztó, felül hűtő, 60 centi széles, minél magasabb).

Screenshot 2014-02-25 00.05.47

A konyha jobb oldala (fürdő mellett):

 • alul 45 centis, beépített mosogatógép, 80-as mosogatóelem, 40-es kihúzható elem/polcos elem. Nem biztos, hogy befér, ha nem, akkor 30-as elem (új IKEA konyhában nincs ilyen!);
 • felül 40-es, 80-as, 40-es elemek, magasak, fölötte a teret érdemes gipszkartonnal lezárni.

Bal oldal:

 • 40-es fiókos elem, felette 40-es felső elem,
 • 60-as alsó elem beépített villanysütővel, főzőlappal, felette páraelszívó és szekrény,
 • 60-as fiókos elem, felette felső elem, beépített mikróval.

Screenshot 2014-02-25 00.05.37 Screenshot 2014-02-25 00.04.30

Étkezés helye a konyhában egy bővíthető, kisméretű asztal, ami kettő/három/négy személy étkezését teszi lehetővé, hozzá egymásba helyezhető kis ülőkék. A tulajdonosok javaslatát a bárpulttal nem osztom. A bárpultot nem állandó, családi étkezésre találták ki, kisgyerekekkel nem ideális bárszéken enni, ha alatta tároló van még kényelmetlen is! Ráadásul nem érzem a hozzáadott értéket egy azonos méretű asztalhoz képest.

ikea-ideas-for-small-appartments-small-spaces-design-ideas-for-small-rooms

ingatorp-lehajthato-lapu-asztal__0173539_PE327681_S4 ingatorp-lehajthato-lapu-asztal__0173536_PE332190_S4A fürdő is a konyhához hasonló színekben és stílusban lett kialakítva. Ennek modernizálásával folytatjuk, és jönnek a szobák is!

furdo

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Lakjunk jól says: (előzmény @noresz)

  Kedves Nóra! Azért ez elég sok dologtól függ! Milyen bútoraitok vannak, mit kedveltek? De egy ekkora lakásban a világos színek és a nagyon egyszerű megoldások lehetnek nyerők. Tehát világos laminált parketta (de a minősége legyen jó, ez inkább a 3000-4000 Ft/nm árnál valószínű), és egyszínű, lehetőleg téglalap alakú járólap, mostanában a szürke és a homokszín a befutók. De inkább emailen kérdezz: lakasszabo@gmail.com Andrea

 2. noresz says:

  Én azt szeretném kérdezni,h ha minden jól megy nekünk is ugyanilyen lakásunk lesz. A kérdésem,h milyen színű padlót illetve követ érdemes vásárolni a lakásba? Köszönöm a választ 🙂

 3. Köszönöm mindkettőtök kedves hozzászólását! Jön a folytatás, jövő hétre biztosan el is készül!

 4. Viktoria Koos says:

  Jajjj de jókor jönnek nekem ezek a cikkek! Abszolút egyetértek Boglárka Maggal! 🙂 Nagyon várom én is a folytatást, ugyanis én is vettem egy panelt, ami szintén 53 nm, bár nem ez a beosztás, hanem a január 13-i cikkedben szereplővel azonos, csak a nappaliban egy falkezdeménnyel le van választva egy 7 nm-es “hall”. (Nem tudom, hogy Pesten van-e ez a típusú panel…)
  A lényeg, hogy mivel a kisebbik szoba gyerekszoba lesz, nekem is a nappaliban kell megoldanom a háló/nappali/étkező/tárolás funkciókat, és kicsit elakadtam itt a tervezéssel. 🙁
  A konyháról szóló rész is telibe talált, sajnos nálam is hasonló, vöröses konyhabútort rakatott be 2 éve az előző tulaj, és nem lesz keretem újra, úgyhogy én át fogom festeni fehérre, és csak a pultot cserélem le, ez költségkímélőbb megoldás. 🙂
  Nagyon várom a poszt folytatását, kb. 1 hónap múlva kapok kulcsot, addig megy a fejtörés! 🙂

 5. Boglárka Mag says:

  Fantasztikusan jó ez a blog, végre konkrét megoldások egy lakberendező blogban (nem csak ötletelés)!!! 🙂 Csak így tovább, és nagyon várom ennek a cikknek is a folytatását!! 🙂

 6. Lakjunk jól says:

  Igen, köszi! Elfelejtettem megosztani. De ez a panel volt az etalon számomra évekig! Az okos, olcsó, praktikus átalakítás, panelhez illő stílusban!

 7. Ági Portörő says:

  Jaj, bocsánat, most látom, hogy a komment nem tartalmazhat linket…

 8. Ági Portörő says:

  Üdv! Lehet, hogy láttad is, de szerintem ez példamutató, ha panelről van szó (pedig 90-es évekbeli): http://napiszemtorna.blogspot.hu/2014/02/megint-panelszokasosan-koltsegkimelo.html

  Nem minden megoldása tetszik persze benne, de a fő dolgokban megegyezik azzal, amiket te is szoktál javasolni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!