Lakjunk jól!

Milyen lesz az új METOD?

Miután kidühöngtem magam, hogy az IKEA modellváltása miatt most hirtelen konyhát kell felújítanunk, mikor én tapétát, hálót, dolgozósarkot, stb. terveztem az elmúlt hónapokban, lássuk, hogy mire cseréli az IKEA a 22 éve használt rendszert? És vajon jól tette-e, hogy újított? Idehaza különösen nem szeretjük a hirtelen változásokat, pedig el kell fogadnunk, hogy az idők és az igények változnak, így azt a berendezésnek is követnie kell!

20143_nkro13a_01_PE388973

Ma már az új építésű lakásokban szinte mindig egy közösségi tér van, de régebbi lakások felújításánál is a legtöbben igyekeznek ebbe az irányba átalakítani a tereket. Tehát a konyhabútornak be kell olvadnia ebbe a térszerkezetbe! És az IKEA nem tehet mást, mint hogy olyan konyhákat gyárt, amik ennek ez igénynek felelnek meg. Lássunk néhány nyitott teret, amik nem IKEA konyhával lettek berendezve:

Open Concept Kitchen Living Room Designs (7)

001-atomic-ranch-graham-baba-architects

1MARKET_SPAN-articleLarge

003-atomic-ranch-graham-baba-architects

apther_london

És persze az a generáció – az enyém – amelyik a 90-es évek elején az IKEA bejövetelével fedezte fel a lakberendezés egy merőben új irányát, még ragaszkodna ahhoz az “igazi” IKEA-hoz. Csakhogy az igazi IKEA változik, ráadásul a 90-es évek elején a lakberendezés iránt érdeklődő generáció mára bőven benne jár a negyvenes éveiben, azaz bármilyen kínos és szomorú, kezdünk kikerülni a meghatározó fogyasztói életkorból. Oké, mondjuk azért, mert már bizonyosan berendeztük álmaink otthonát… A mostani 20-30 évesek pedig esetleg más stílust, más életmódot keresnek.

metod2

Screenshot 2014-02-22 18.12.07

METOD_VEDDINGE_TUTEMO_09-1200x800

Hogyan ajánlja az IKEA az új rendszert?

“Mikor azt mondjuk “új” akkor úgy értjük, hogy teljesen új. A keretek, az ajtók, a zsanérok, a fiókok – minden! Mindent úgy fejlesztettünk, hogy megadjuk neked a szabadságot, hogy kialakíthasd a saját stílusod, a szükséges funkciókat, és mindezt a megszokott IKEA árfekvésben. A METOD lényege, hogy egy olyan konyharendszert kínálunk, amiben bármit megtehetsz, ami bárhová beillik, és lehetőséget ad arra, hogy valóban több ezer kombinációt alakíthass ki, valamint segít, hogy a konyha minden centijét kihasználd. Ráadásul még könnyebb lesz összeszerelni. Tehát most megalkothatod álmaid konyháját az otthonodban, ahelyett, hogy arra várnál, hogy megtaláld az álomkonyhádhoz az álomotthonodat!” (saját fordítás az ír IKEA oldaláról, mert az itthoni oldalon egy elképesztően szűkszavú, száraz, mondhatnám barátságtalan szöveg olvasható…)

20134_nkro01a_01

20143_nkro11a_01_PE386348

20143_nkro17a_01_PE397653

Mi az, ami nem változik?

A stílusok: lesz country jellegű konyha, illetve modern és fiatalos is, akár skandináv fehér kivitelben, vagy éppen az elegánsabb, sötét vonal kedvelőinek. Viszont gondolom annak érdekében, hogy a két rendszert senki ne keverje össze, az elemek neve változik, így az ajtóké és munkalapoké is!

20141_nkro02a_01_PE376856

20134_nkro06a_01

20134_nkro08a_01

20143_nkro07a_01_PE390741

Mi az, ami változik?

A méretek. Az új szekrények 20 centinként bővülő méretben lesznek megvásárolhatóak, azaz 20/40/60/80/100 centis szélességben.  Az alsó elemek 60 és 80 centis magassággal is kaphatóak lesznek. És nő a mélység 2 centivel, viszont állítólag az új elemek minden oldala kidolgozott, azaz megszűnnek a takarólapok. Szintén változás, hogy a keretek fehér és feketés-barna színben is készülnek. Szóval elég nehéz leírni az elemek sokféleségét, de ha van kedvetek bogarászni, ajánlom az angol oldalt, ott már megtörtént a csere! Ráadásul a konyhatervező már METOD konyhával is tervez, tehát el is készítheted a terveket az új rendszerrel!

ikea_metod_brokhult_grevsta_ringhult

metod-ikea-VEDDINGE-blanc-PE358537

Az új rendszer legjobb része az, hogy kitágulnak a határok annak kapcsán, hogy mit is tehetünk egy konyhával, vagy éppen a konyhában. Hála a süllyesztett aljzatoknak, többfunkciós furatoknak a keretek belsejében, bátran próbálkozhatunk a fiókok újszerű elhelyezésével, illetve a konyhák könnyen saját igényeink és stílusunkra szabhatóak. Az IKEA mindig is jó volt a tárolás és rendszerezés terén, de az új konyha kifejezetten erős ebből a szempontból! Fiók a fiókban, fiókvilágítás, stb.

Screenshot 2014-02-22 18.12.19

METOD_RINGHULT_05-ikea-new-kitchen

METOD_BROKHULT_GREVSTA_RINGHULT_02

03

02

Mindenkit bíztatok, hogy lássa meg az újdonság szépségét! És ha a jövőben tervezel új konyhát, akkor mindenképpen várd meg a váltást!

 1. Egy ideig nem lesz mindenkinek olyan konyhája, mint neked!
 2. Ezekkel az elemekkel tényleg minden tér berendezhetőnek tűnik.
 3. Ez a rendszer feltehetően a következő 20 évben a helyén marad (de 10 biztos), tehát lehet majd bővíteni, változtatni.
 4. Az IKEA az új konyhával orvosol néhány olyan hibát, ami igen zavaró volt a Faktum rendszerben (oldalfalak és hátfalak kidolgozatlansága, az új rendszerhez képest nagyon is korlátos variálhatóság).

20134_nkro07a_01

20141_nkro06d_01_PE406901

20143_nkro06a_01_PE384055

Screenshot 2014-02-22 18.12.12

Screenshot 2014-02-22 18.12.02

METOD_BROKHULT_GREVSTA_RINGHULT_03-ikea-new-kitchen

ikea metod 0

b3eadeecdfba3e1852c81bf7affc19aa

20143_nkro03a_01_PE400141

20141_nkro01f_01_PE403808

Screenshot 2014-02-22 18.12.24

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Lakjunk jól says: (előzmény @Katy Katy)

  Azok a magas fényű ajtók pont azért jók, mert könnyen takaríthatóak. A miénk az igazi rémálom: fehér, tehát látszik a kosz + függőleges bemarások 5 centinként, ha pedig súrolnád, jön vele a festék is. Már nagyon kiképeztem magam konyhabútorra: a faforgács lapot polisztirol? festékkel kerülni fogom… Tehát most a Norje a befutó, mert az IKEA tett egy nagyvonalú ajánlatot a nem garanciális frontokra:) De majd akkor merek írni róla, ha megtörtént a csere!

 2. Amerikai konyha, a többi bútorunk nyír színű, most valami törtfehér konyhabútorban gondolkodom. Nyír semmiképp, szeretném vizuálisan is elkülöníteni a funkciókat, azaz jó lenne, ha harmonizálna a konyha-sarok a helyiség többi részével, de ne olvadjon egybe, mert az unalmas. A nyír amúgy is unalmas, praktikus meg minden, de kikészít, hogy minden bútorunk olyan. Szerencsére egyébként pont jókor jelentették be a váltást, mert most még tudunk hozzá alkalmazkodni. A konyhapultba kerül egy új ablak (szerencsére pont ott volt a régi bejárati ajtó, úgyhogy megoldható), amit így 10 centivel el kellett tolni a korpusz átméretezése miatt. Na ha ez 3 hónappal később derül ki, mikor már nem lehet változtatni, tuti megüt a guta. Így csak az új frontokkal kell megbarátkozni. Értem én, hogy most a fehér a menő, az egyik csillogó fehér front (amiből van piros is, és korábban is létezett) nekem is nagyon bejön, de a közeljövőben családbővülést tervezünk, és kisgyerek(ek) mellett takarítson egy ilyen kényes cuccot akinek két anyja van. Mindegy, most még úgyis a pénzgyűjtés fázisában vagyunk, lesz időm élőben is eleget nézegetni a Metodot. Magamat ismerve valamelyikbe úgyis beleszeretek majd 🙂
  Azon gondolkoztam egyébként, hogy a ti problémátokra amit a másik posztodban írtál nem megoldás az, hogy meglévő Faktum bútorhoz még két évig rendelhettek kiegészítőket? Gondolom ez az ajtókra is vonatkozik.

 3. Lakjunk jól says: (előzmény @Katy Katy)

  Azért vonja ki az IKEA ezeket az ajtókat, mert lejárt az idejük. Tudom, dédelgetünk terveket, de ha túl sokáig tesszük, akkor végül már az elmúlt időt építenénk a lakásba. Nehéz volt megemészteni, mikor az IKEA kivonta az antik fenyő színt. Ma meg ránézünk ezekre a bútorokra és csak legyintünk: tényleg ez tetszett? Még van pont egy hónap, addig barátkozz a frissebb színekkel, találj hozzájuk mai burkolatokat. Hidd el, végül nem fogod megbánni. A fehéredés nem véletlen! Ha persze a nappalival egy térben van a konyha, akkor tényleg lehet béna a fehér, de marad a tölgy, dió, nyír, egy sötétbarna fa hatású (most Rockhammar). Ezek közül talán lehet a nappalival harmonizáló színt választani. Ha külön helyiség, akkor a fehér tényleg legjobb választás! Egy konyhában annyi szín van mindenképpen, hogy kórházas biztosan nem lesz. Szóval átprogramozásra fel:)

 4. Katy Katy says:

  Az a baj a Metoddal, hogy hiába írta az Ikea a Facebookon, hogy a frontok nem változnak, egy frászt nem. Van ami megmarad, van amihez lesz hasonló, és van ami végleg eltűnik. Nekem eddig két kedvencem volt (Fagerland antik hatású és Adel középbarna), hónapokig tervezgettem, hogy ha idén nyáron végre eljutunk odáig a felújításban, hogy a konyhára kerülhessen a sor, melyiket vegyem, órákon át játszottam a konyhatervezővel, kitaláltam a burkolatokat stb, erre kivonják őket. A Metodban még csak hasonló sincs, ráadásul a frontok kb fele fehér. Tudom, hogy most ez a trendi, de nekem nem tetszik. Mindenképp Ikea konyhám lesz (ár-érték arányban messze a legjobb), de most már kénytelen vagyok kivárni a Metodot.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!