Lakjunk jól!

Bútorfelújítás itthon - retró best of!

A tavalyi év talán legnépszerűbb bejegyzése a bútorfelújításról szólt. Hogyan lesz csúnyából szép, illetve a kicsit megfáradtból mai darab. Külföldi jó példákat gyorsan lehetett gyűjteni, de szerencsére az itthoni felhozatal is nagyon gazdag!

A hazai felújítások azért sokkal izgalmasabbak, mert azért nem mindegy, hogy milyen bútorkészletből gazdálkodunk, pl. az amerikai és a magyar retró nem ugyan az!

Fotok--Retro-Butor

apther_retro

 

Mielőtt megcsodáljuk a szép eredményeket, érdemes néhány kérdést tisztázni!

1. Alapvetően amatőr munkákat fogunk keresni. Bár a bútorrestaurálás is izgalmas kérdés, de most mégsem azt nézzük meg, hogy értékes, régi bútoroknak mesterek, vagy éppen művészek hogyan adják vissza régi fényüket, vagy állítják helyre eredeti szépségüket.

25566993_3_644x461_antik-butor-szekreny-agy-ejjeli-szekreny-fesulkodo-butor

antik1

antik_butor_restauralas_komod_reszletes

2. Az előzőből következik, hogy ha nem szakértői felújításokról lesz szó, akkor elsősorban nem is értékes darabokat keresünk, hanem inkább azt, hogyan lesz a csúnya kiskacsából gyönyörű hattyú, de legalábbis egy igazán izgalmas madár! Mert azért amatőr módon nekiesni értékes régiségnek – ezt én nem ajánlom semmiképpen.

Milyen bútorokat tudnánk s.k. megszépíteni itthon? Mi az, aminek egy új szín, funkció, anyag új életet adhat? Melyek azok a bútorok, amiket olcsón megkapunk, hogy végül akár remekmű kerüljön ki a kezeink alól?

Kezdjük a hazai “retró” bútorokkal. Gondolok itt elsősorban olyan kárpitos bútorra, vagy fa bútorokra, amik néhány éve még nagyon cikinek számítottak, de ha jobban megnézzük, a forma legalábbis izgalmas, és sokszor az anyagok, a kivitelezés is sokkal igényesebb, mint a mai áruházi kínálat esetében! És ami a legfontosabb: ezek a bútorok ma még általában fillérekért a miénk lehetnek!

Elsőként nézzük talán egyik kedvenc “felújítómat”, Wein Krisztinát, a Napi Szemtorna blog szerzőjének alkotásait. Ezeket a bútorokat a többség kiteszi lomtalanításokon, ő pedig csodákat varázsol belőlük! Ha esetleg nem is a nappalinkat díszítenénk ilyen darabokkal, de biztos vagyok abban, hogy a dolgozószobába, gyerekszobába remek, kreatív tereket alakíthatunk ezekkel:

előtte utána_napi szemtorna

Különösen tetszik, hogy Krisztina nem akarta eltüntetni az eredeti színt, formát, stílust, csak a lehető legkevesebb helyen festett, illetve öntapadós tapétával fedte le a bútor cikisen csillogó, lakkozott részeit.

Szintén ő az alkotója ennek az igazán formabontó médiaszekrénynek is:

egykorésmost_napiszemtorna

Szeretem, ha valakinek feltűnik az izgalmas forma, ráadásul a felújításnál egészen újszerű megoldásokat is alkalmaz (lásd gumipertli, mint látszik is meg nem is eszköz, illetve virágmotívum retró alapra).

Természetesen ha formabontó megoldásokat keresünk, akkor a Térkultúra háza táján biztosan sikerrel kopogtatunk, mert Petra szokás szerint kreatívan látja a bútorokat! Például egy  ilyen szép, pálcikás-jellegű, kopott hintaszéket észre kell venni:

Hintaszek01

 

Aztán jól áll a bútornak egy kis frissítés is!

Hintaszek001

 

Gyerekszobába ne válasszunk értékes bútort – halálom, mikor lakber blogokon masszív, félmilliós, bonyolult, magas cukiság-faktorral rendelkező beépítéseket ajánlgatnak 2-4 éves  kislányok könnyen lelkesíthető anyukáinak… – hanem inkább találjunk olyat, amit a gyerekek élvezettel használnak, ráadásul kárt sem tudnak tenni benne:

Gyerekszoba08

Gyerekszoba06

 

De talán mégis a retró fotelek újragondolása tetszik a legjobban! Mielőtt ezt a cikket megláttam, sosem gondoltam arra, hogy de szeretnék valami ilyesmit. Pedig milyen helyesek!

SkyIlyenLett

Ezek a retró fotelek, a Sky Minik, egyébként nagyon felértékelődtek itthon – jogosan – mert azonnal és jó áron eltűnnek az aukciós oldalakról. Akkor is, ha még fényes műbőrben pompáznak, kopott fa részekkel, meg akkor is, ha már csodás új külsőt kaptak:

retro_vintage_fotel_1-3

Retro_Mini_Klub_Fotel__Sky_Retro_Fotelek_7772333966

Két új blogon is találhatunk még nagyon ötletesen, sőt mesésen felújított filléres bútorokat.

A Helyiség Kalapácsa blogon láttam ezt az asztalt (az ötletadót ő pedig a Kicsi Házon). Kezeket a szívekre: dobtatok ki ilyen asztalt? Én azt hiszem többet is!

helyiseg_asztal1

 

Mert sajnos nem láttam bele ezt:

végleges-450x600_helyiseg_asztal2

A  Before-After oldalon Timiék pedig egyenesen csodákat művelnek a régi, lakkozott Varia bútorokkal. Mivel közel laknak hozzánk, és “alapanyaggal” tömve a pincénk, remélem hamarosan dicsekedhetek egy jópofa darabbal valahol a lakásban! Bár nekem a rózsaszín, nagyon cuki darabok már kissé kívül esnek a komfortzónámon, nem kétlem, hogy a lányom a háznak, vagy a lovasnak is nagyon örülne, a madarasban pedig simán meg tudnánk állapodni! És ami a lényeg: Timi sikeresen legküzdötte a rettegett lakkréteges ajtókat, és nyoma sem maradt a kínos ragyogásnak.

beforeafter_viktorianus

beforeafter_kisfiu

beforeafter_kislany

beforeafter_lovas

 

Így csinálj egy hétköznapi székből egyedit és gyönyörűt, DIZAIN módra:

ZRK-szek-eredeti1

ZRK-szek14

ZRK-szek6

Végül a “lomból kincset” vonal szempontjából talán legismertebb magyar oldal, a Kicsi Ház egyik jó felújítása:

komód_before

komód8

Remélem meghoztam a kedveteket egy kis retró-újragondoláshoz, és már egészen másképp néztek majd ezekre:

25564243_4_644x461_retro-ejjeliszekreny-otthon-kert

1278679949_104306369_3-70-es-evekbeli-retro-butorok-eladok-Otthon-butor-kert-1278679949

 

Mint mondjuk Ancsa&Merci:

Forrás: Ancsa@Merci

Forrás: Ancsa@Merci

forrás: Ancsa@Merci

forrás: Ancsa@Merci

Vagy nem jött be a retró vonal még így sem? Az igazi “régi” bútorokkal folytatjuk!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Altmann Enikö says: (előzmény @Lakjunk jól)

  ..köszönet a kedves válaszodért.. megkeresem az adott bloggot és remélhetöleg sikerül majd találni megoldásokat..
  Rendszeresen követem remek bloggodat. Érdekes, egyéni és egy adag humorral,,füszerzett,, .. soha nem lehet megunni..:) .. köszönöm..:)

 2. Hú, én teljesen béna vagyok a festéshez – nálunk lankadó lelkesedéssel az én legdrágább férjem fest – , de hadd ajánljam mondjuk a Nemiskacat blog szerzőjét, Enikőt, aki biztosan mindennek utána fog nézni, amit kérdezel, és nagyon jó tanácsokat fog adni!

 3. Altmann Enikö says:

  .. szia..:)

  … egy kérdésem lenne.. én a patináns vonalakat szeretném megmenteni… néha , ott van a nagy mennyiségü festék alatt , amit letisztittok , de … és itt jön a kérdésem.. hogyan öregithetek meg egy butordarabot ???.. a repedések, kopottság söt, hiányzo ,,darabok,, is egy szépséghiba de csodás kiegészitö… olvastam bizonyos fetékekröl ami ,,önmaguktol,, repedeznek meg, ahogyan szárad.. az indiai viasz, amitöl barna és hasadásokkal diszitethetö a fa felülete… nekem ilyen apro kis ötletekröl lenne szükségem..elöre is köszönet a válaszodnak..:)..


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!