Lakjunk jól!

Szállodai kényelem panelhálóban

A 80 négyzetméteres, háromszobás panellakásunkban (előzmények itt és itt) a nagyvonalú kialakítás miatt a hálószobába sem cipőkanállal kell beadagolni a berendezést, hanem mindenre kényelmesen van helyünk – avval együtt, hogy ne képzeljük magunkat kastélyba, vagy egy amerikai vidéki családi ház teremnyi lakosztályába.

floorplan2

 

alaprajz

A szoba 3,45×5,2 méter, csaknem 18 négyzetméter, nagyon kedvező kialakítással (ajtó mögött hely a gardróbnak, ami ráadásul hangszigeteli a konyhát, és az ágy helye is optimális).

fejtamlas

Mit rakjunk be a szobába?

 • Egy kényelmes franciaágyat (legalább 160-as fekvőfelület, de a 180-as is simán befér – jól jön az pár gyerek mellett hajnalonként…). Egyéni ízlés kérdése, de a tér mindenképpen tágasabb lesz, ha lábvég nélküli darabot választunk. Ha hangsúlyt akarunk adni az ágynak, akkor érdemes inkább a fejtámlát kiemelni, és egy magas ágyvég nem csökkenti a szoba méretét!
 • Ha lehet esztétikus ágyneműtartót kialakítani az ágy alatt, az nagy segítség: vendég ágynemű, huzatok, stb. tárolása, + nem gyűlnek a rémes porcicák – nálunk egy hét alatt gazdag a felhozatal, pedig kis falu, aszfaltos utca, nulla átmenő forgalom.
 • Praktikus éjjeliszekrények és olvasólámpák. Nem kell feltétlenül szimmetrikus, ha nem egyeznek a szokásaink (én olvasok az ágyban, a férjem nem, nekem ötmillió újság, könyv van az ágy mellett, neki egy lámpa, szemüveg, telefontöltő), de a komfort legyen egyforma. Mindig hervasztó egy olyan szoba, ahol az egyik oldal jól felszerelt, a másikon pedig egy hokedli árválkodik magában.
 • Puha szőnyeg, ahová kilépünk. Az amerikai normák szerint végig az ágy alatt, szélesen kilógva a két oldalon. Gondolom a 2 darab 80×150 centi untig elég.
 • Az ajtó mögötti falszakaszt faltól-falig, padlótól plafonig építsük be gardróbbal. Ha véletlenül nem lenne meg az ajtó mögött a szükséges mélység (62-65 centi), akkor kezdjünk egy kisebb mélységű elemmel, ami remek lesz polcos tároláshoz! Nem kell tolóajtós kivitelt választani, mert bonyolultabb a használata, drágább, és ide normál ajtós teljesen ideális. Inkább világos színt válasszunk, mert nagy felületen a sötét agyonnyomná a szobát!

20133_cost36a_555

20133_cost44a_555

halo

Tolóajtós gardrób, de a szokásos tükrös-üvegesnél azért kellemesebb kivitel!

 • Az ággyal szemben elfér egy méretes fiókos komód, fölé lehet lehelyezni a személyes fotókat, egyéb dekorációt. Ha valaki bírja a tükröket, legyen, ha nem, kerülje. Nem kötelező.
 • Ebben a szobában kényelmesen elfér átmenetileg egy babaágy is pelenkázóval – szerintem a “babaszoba” az első hat hónapra így ki is van pipálva…
 • Ha a babaprojektnek vége, akár egy kényelmes olvasófotel is befér az ablakhoz, kisasztallal, lámpával.
 • Világítás: lehet egy központi, az ágy felett (ami nem biztos, hogy a szoba közepére esik), olvasólámpák, kényelmes, ha van a gardróbnak világítása, kellemes, hangulatos a szép asztali lámpa a fiókos komódon.
 • Függöny: ne lehessen belátni, se nappal, se villanyfénynél. Ha ez nem gond, akkor még gondoljunk a besötétítésre, illetve a nyári meleg kívül tartására. Ez utóbbiakat egy redőny oldja meg tökéletesen, de a szoba otthonosságához a szép függöny elengedhetetlen. Ne spóroljunk az anyaggal, mert a függöny csak dúsan redőzve szép!

apther_sarah_james_nottinghill

myscandi

notting_hill

relaxed-bed

Ez így most nem tűnik kevésnek, pedig ez egy egyszerű szoba, kevés tárggyal. Lehet, hogy az itt leírt berendezés jórészével már rendelkezünk, viszont a szobánk akkor lesz szép, ha van egy kellemes színpalettánk, kialakul egy egyensúly, és minden illik mindenhez. Legalábbis érdemes erre törekedni középtávon.

Színek:

 • Mivel a visszajelzések szerint az olvasó kedveli a sötétbarnát, a tér elég tágas, én a padlóra egy szép, matt sötétebb laminált parkettát választanék, de azért nem feketés wengét. Ehhez világos, krémes, puha szőnyeget.
 • A sötét színeket ezen túl csak kisebb felületen használjuk: képkeret, lámpatest, éjjeliszekrény, esetleg a komód.
 • A textileknél maradjunk a barátságos, megnyugtató, világos árnyalatoknál: fehér, krém, szürke, kis dózisban levendula, világoskék, türkiz, menta, narancs. Persze nem együtt! Egy lakberendezési műsorban azt mondta a szakember, hogy egy szobában max. három szín lehet, a 60-30-10 %-os szabály betartásával: azaz a legsemlegesebb 60%, a legintenzívebb 10%, a harmadik, szintén inkább visszafogott lehet a 30%. Erre a térre lefordítva: a krém/fehér/szürke lehet 60%, a sötétbarna a 30% és az élénkebb szín a maradék 10%. Tapétán – nem telibe, csak jelenjen meg rajta -, függönyön, díszpárnán, stb.
 • Hálószoba és a színek: a kevesebb tényleg több!

chris-barrett-lavender-bedroom_w609

femininebed

green bedroom

inspirational-orange-bedroom-decor

Karen-The-Graphics-Fairys-house-0236

keith scott morton twin beds bedroom queen anne upholstered white headboard grey screen cococozy

light-blue-bedroomblue-bedskirt---traditional---bedroom---ashley-goforth-design-d64prg5x

light-blue-bedroom-walls-2

end table 023

vogue cococozy nyc apartment bedroom

9-green-bedroom-0109-xlg-88976747

Blue-and-Lavender-Bedroom-via-realestate

Bedroom_AmandaNisbet3_Lavendar

Cream-and-Floral-Bedroom-with-Wallpaper

remarkable-bedroom-inspirations-about-bedrooms-and-bed-frames-in-lavender-modern-teen-bedding

rms_parisian-lavender-bedroom_s4x3_lg

A megküldött fotók alapján, illetve az emailes  egyeztetések után világossá vált, hogy a tulajdonosok a modern, elegáns, letisztult tereket és berendezést kedvelik, ami egyébként is nagyon jó választás egy panellakásba, ahol érdemes kerülni a bonyolult, díszes, régies stílust – sosem lesz Provance a tizediken!

Az elegáns stílushoz nélkülözhetetlenek a minőségi megoldások, a szép anyagok, a változatos felületek, egy  kevés csillogás, kellemes puhaság! És ehhez inspirációt jelenthetnek a jó szállodákban lévő, normál méretű szobák, ahol kis helyen kell rendezett, barátságos, vonzó teret kialakítani.

Stunning-Neutral-Cream-and-White-Bedrooms-Design

6-White-stools-600x398

Elegáns: a függöny

7-Black-lamps-600x901

Elegáns: anyagok, formák, dekoráció

9c0c4eddf7db6caf_pottery_barn_bdel.xlarge

474a8773451f

geometric-carpet

Elegáns: jól összeválogatott színek, textilek

Neutral-hotel-chic-bedroom

Small-Bedroom-Ideas-with-Cream-Bedroom-Color

 

015-upper-west-side-waterfront-apartment

A lakásban van még egy hálószoba, ami dolgozó/vendég/gyerekszobai funkciót fog betölteni a jövőben. Ezzel kapcsolatban ugyan azt tudnám tanácsolni, mint az előző panellakás esetében: többfunkciós bútorok, változó dekoráció!

Már van következő panelkérdésünk: étkezős konyha és előszoba. Hamarosan!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!