Lakjunk jól!

117 évesek színesen fehérben

Fiatalon garzon “eklektikusan” (valójában hozott vacakokból), menő harmincasoknak loft vagy penthouse, indusztriális/minimál berendezéssel, fiatal családoknak skandináv stílusú sorház, középkorúaknak polgári lakás/villa, antik berendezéssel.

studio

1 interiors - dustjacket attic

011-nob-hill-penthouse-maven-interiors

2 interiors - dustjacket attic

009-nob-hill-penthouse-maven-interiors

nordic-bliss-scandinavian-style-swedish-home-living-room-colourful

spanish

szamarhegy_nappali

dan

Ezek a lakberendezési közhelyek, vagy inkább előítéletek!

nemet1

Colorful-Apartment-in-Budapest-71

A fentiek alapján ezekhez a képekhez kiket társítanánk tulajdonosnak? Egy gazdag egyetemista csemetét? Külföldi üzletembert?

A képek egy belgiumi magyar házaspár budapesti otthonaiban készültek. Honlapjuk szerint ketten együtt 117 évesek, ami persze még ifjú kor, hiszen átlagban a 60. évüket sem töltötték be, mindenesetre az átlagos hazai nyugdíjas éveire készülő pár már általában nem ilyen otthonokról álmodik! De Margit és Géza, a lakások tulajdonosai és alkotói másképpen gondolták:

“Ketten együtt 117 évesek vagyunk, vagyis régebb óta fiatalok. Lakásaink kialakítása, megvalósítása örömteli alkotó folyamat számunkra. Mindig magunknak hozunk létre életteret, élhető teret, amit egy rövid ideig szívesen használunk, hogy aztán kíváncsisággal, kalandvággyal telten egy újat alkossunk. Sokan kérdezik: nem nehéz-e átadni másnak az otthonunkat, benne a gondosan válogatott, gyakran ide tervezett és készíttetett  kedves tárgyainkkal? Csak azért nem nehéz, mert tudjuk: valaki örömét leli majd benne.”

Az előző, pesti lakásuknak már új tulajdonos örülhet. A képek alapján jó vásárt csinált!

Colorful-Apartment-in-Budapest-16

Colorful-Apartment-in-Budapest-41

Colorful-Apartment-in-Budapest-51

Colorful-Apartment-in-Budapest-101

A lakás persze nem ilyen volt, amikor megtalálták:

“Először teljesen elborzadtunk a látványtól: rossz volt a beosztása, koszos volt  és sötét, de mi megláttuk benne a lehetőséget.

Annyira rossz állapotban volt, hogy mindent le kellett bontatnunk. Az összes belső falat, a teljes padlózatot és valamennyi műszaki rendszert ki kellett dobni. Így már tiszta lappal indultunk.

Fontos volt számunkra, hogy egy kellemes méretű nappalink legyen, és nem bántuk, ha azzal egy légtérben van a konyha és az étkező. Szükségünk volt egy hálószobára és egy vendégszobára, valamint két fürdőszobára és 2 WC-re. Az egész alig 70 nm, ezért nem volt könnyű dolgunk. Lehetetlennek tűnt mindezt elhelyezni ilyen kicsi és szabálytalan alaprajzon. De a lehetetlen csak egy szó, mi inkább kihívásnak éreztük!

Rajzoltunk, modelleztünk, majd építtettünk. Azután kicsit visszabontattunk, mert ami papíron rendben volt, az a valóságban valahogy mégsem tetszett. Amint az alaprajzon látható: számunkra egy szoba nem feltétlenül téglalap alakú, sőt az íveket is szeretjük. A funkcionalitás fontosabb, mint a hagyomány. Tároló helyet a fürdőszobák feletti galériával nyertünk, plusz fényt és érdekes átlátásokat pedig a belső ablakokkal.

Végül kialakult a megfelelő alaprajz. Abban biztosak voltunk, hogy minél több fehéret szeretnénk, mert az tágasabbnak és világosabbnak mutatja a lakást, éppúgy, mint a csillogó felületek. Ugyanakkor nem steril környezetre vágytunk, hiszen szeretjük a színeket.”

Colorful-Apartment-in-Budapest-181

Colorful-Apartment-in-Budapest-141

Margiték élet- és alkotókedvét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy azóta már elkészült az újabb lakás, ezúttal Budán, sőt az is eladó lett. (Update: a lakásról poszt jelent meg a Városban c. blogon is, akik megszerezték az ilyen volt képeket is. Csak erős idegzetűeknek!) A főbb vonalakon itt sem változtattak, de ismét szellemes és látványos megoldásokat alkalmaztak:

haz 117_eves

nemet5

nemet_este

margeza4

margeza3

margeza2

 

dolgozo

margeza1

nemet15

nemet12

nemet11

nemet7

margeza_szonyeg2

nemet8Miért tetszenek ezek a lakások nekem?

 • Mert lerobbant, sötét terekből vidám, nagyon mai környezetet hoztak létre.
 • A felújítások természetesen nem csak a felszínt érintették – burkolatok, bútorok – hanem csontig kibontották a lakásokat, és a mai igények szerint újraosztották a helyiségeket.
 • Bár a kád a hálóban nekem általában nagyon nem jön be, de ez a “bogyós” szőnyeg még engem is levesz a lábamról!

margeza_szonyeg

Lehet, hogy egy ilyen vidám lakás a hosszú élet titka?

A cikk Margit ajánlására jelent meg az oldalon, amit ezúton is köszönök! Még több ugyanerről itt.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Margit Hamori says: (előzmény @Ilona Mertens)

  Kedves Ilona! Örülünk, hogy tetszett a mi àlomotthonunk. 🙂 A vilàgítást ide terveztük. Alapja egy gipsz forma, amit a plafonra rögzíttettünk. Körülötte LED szalag világít. A színes plexi lapokat a balatonfűzfői Szatunaplex kft. lézerrel vágta ki.
  A fürdőkád körüli kilépő szőnyeg szintén egyedi, én terveztem, s a család hősies segítségével valósult meg. 10 kg fonalból kézzel készítettünk kb. 1700 db (!) pom-pomot. Nem lehetetlen, kitarás kell hozzá.
  Szép napokat kívánok! Margit

 2. Kedves József! A lakásbemutatók sosem az átlagos, hanem az átlagon felüli megoldásokat mutatják meg. Ha pont olyan lakásokat néznénk, amikben az átlagember lakik, akkor mi lenne a bemutatás célja? Evvel együtt a blogon sosem mutatok be luxusotthonokat, mert a kivagyi rongyrázás nagyon távol áll tőlem. A szóban forgó otthonok természetesen nem olcsók, de az egyes megoldások nem kiugróan drágák – az egész egyben valóban sok. És azt hiszem simán lehetnek olyan otthonok – például a Baross utcában, amiket potom pénzért lehet megvenni, így a felújítás különösebb extrák nélkül is drágább lesz, mint a lakás vételára. Amit ebből a lakásból tanulhatunk, hogy rossz adottságokból is mennyi mindent ki lehet hozni itthon szokatlan megoldások alkalmazásával – pl. a nagyon világos színekkel, a kevés bútorral. És ez nem pénz kérdése!

 3. Donor József Vincze says:

  Nagyon szép,mutatós,csodálatos!- és mi is azaz a “PÓR”nép felújítanánk ilyen módon a lakásunkat! Csak egy bökkenő van-“NINCS RÁ TEHETSÉGÜNK” ! -vagyis pénzünk.A megnézett képek alapján a felújítás többe került mint maga lakás.A későbbiekben Talán 1-50 év,(de inkább az utóbbi) megfogjuk/ják mutatni (dédunokáink),hogy mi is tudunk ilyet alkotni!!!
  Ekkora deviza adóssággal talán még akkor sem,mert akkorra jár majd le a felvett hitel!?!?!?! Azért “ember küzdj és bízva bízzál”…..

 4. Kedves Ilona! A kérdéseket továbbítom a tulajdonosoknak!

 5. Ilona Mertens says:

  A lakás világos àttekinthetö.. A takaritás is absolute könnyen megoldható. Erdekelne a “bogyós” szönyeg és a szines fali világitás beszerzési lehetösége

 6. Azért ez a stílus már itthon sem egyedülálló – miközben nem szükséges, hogy minden otthon ugyan azokkal az eszközökkel készüljön:)

 7. Éva Dr. Ujfalusy says:

  A nyugdíjas otthonban úgy látom, csak a kiegészítők színesek, amelyek nélkül szinte elviselhetetlen fehérség uralkodik…….ezt a visszatükröző márvány csak még inkább felerősíti. Szerintem nem mondható igazán vidámnak.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!