Lakjunk jól!

Adventi naptár 24.

pompeo-batoni-painting-holy-family-pinacoteca-capitolina

“Számomra Jézus Krisztus egyik legszebb, irányt adó kijelentése az Evangéliumból: „Azt szeretném, hogy az én örömöm a ti örömötök legyen, és örömötök teljes legyen”. Nagyon tetszik ez az isteni vallomás. Végül is minden szülő ugyanezt szeretné: a gyermekeit boldognak látni. Teremtő Istenünk szeretné megosztani velünk a maga örömét, boldogságát. Igen, e földi létünk kiteljesedése az, hogy a jó Isten által felkínált örömök után nyújtsuk a kezünket, és a gonosz lélek mulandó örömeit elutasítsuk. De melyek Isten örömei? A teremtés, az alkotás, a bölcsesség, a jóság, az életadás öröméről, és a többi tiszta boldogságról, amelyeket Teremtőnk nagylelkűen meg akar velünk osztani. Pompeo Batoni A Szent Család c. festménye számomra a létezés öröméről szól.

A képen József csak egy mellékes szereplő, a tekintet mégis egyből ráirányul: félretéve a könyvet, a bölcsesség szimbólumát, gyönyörködik a valóságos csodában, a családjában. Szinte a képen kívül van, sötét tónusokkal festve. A Szent Család védelmezője merengve szemléli Máriát és a kis Jézust. Arcán ott ragyog az öröm, hogy benne lehet Isten szép tervében.

A nyáron többször is kiültem a nagy diófa alá, és csak úgy gyönyörködtem a játszó, kacagó gyermekeinkben. Eltöltött a létezés tiszta öröme. Jó lenni, szemlélni szeretteinket, akik szimpla létükkel, örömmel, fénnyel töltik el szívünket. Nem tesznek, mondanak, vagy adnak semmit, csak egyszerűen vannak, s mégis boldog vagy, hogy te magad is ott létezhetsz mellettük!

Rohanó, kapkodó világunkban kissé irigykedve gondolok vissza Caravaggio korára, amikor a barokk mesterei időt és munkát nem kímélő aprólékos gonddal festették meg műveiket. Amikor a lassabban pergő mindennapokban egy férj, egy édesapa jobban ráért gyönyörködve belefeledkezni szerettei szép vonásaiba.”

Böjte Csaba (forrás: Képmás)

simon_andras

A kis Jézus aranyalma,
boldogságos Szűz az Anyja,
két kezével ápolja,
lábaival ringatja.

Ó, te dudás, mit szundikálsz?
Fényes az ég, nem kell lámpás.
Verjed, verjed citerád,
Zengj Jézusnak szép nótát.

karacsonyfa_paradissi

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!