Lakjunk jól!

Karácsony a nagyvilágban

Karácsony nem nemzeti ünnep, mégis minden országnak megvannak a saját karácsonyi szokásai. Elárulom: én szeretem, ha tartjuk a saját hagyományokat, legyen szó akár az ünnep meghatározásáról, a kapcsolódó szokásokról, énekekről, történetekről, látványról, ünnepi ételekről. Ezzel együtt öröm másról olvasni, kicsit módosítani, korszerűsíteni a bevált mozdulatokat!

magyar

mautner

kép forrása: Chili&Vanilia

A skandinávokat nagyon gyakran idézzük, ha karácsonyi dekorációról van szó, noha a szokások erősen eltérnek a mieinktől. Svédországban Luca napjával kezdődik a karácsonyi ünnepkör, és a fény, a gyertyák mindenképpen részei a karácsonyvárásnak. A finneknél tényleg nem a Mikulás, hanem a Lappföldön lakó JOULUPUKKI hozza az ajándékot rénszarvasszánon, amit Rudolf, a piros orrú szarvas húz – legalábbis a gyerekeim így mesélik!

rénszarvas

santa_rudolf

Az északi országokban nem várják feszülten az időjárás-jelentést, hogy lesz-e fehér karácsony, vagyis a látvány arrafelé mindenképpen mesés:

svéd

dán7

eszaki_my_paradissi

my-paradissi-home-of-anna-truelsen-carina-olander-expressen-13

nicety

Azt már megszoktuk, hogy a skandinávok visszafogottan dekorálnak, ami irigylésre méltóan giccsmentes környezetet eredményez:

norveg2

norveg

dán10

dán5

BA_svéd

Scandinavian-Christmas-decor-seaside-home-Rågeleje-Denmark-Photos-Frederikke-Heiberg-Lantliv-Magazine

my-paradissi-home-of-anna-truelsen-carina-olander-expressen-01

my-paradissi-home-of-anna-truelsen-carina-olander-expressen-12

micasa2

Amit szívesen átvennék a svédektől, az a karácsonyi menü! Stílusosan karácsonyi svédasztal – Julbord – , ahol mindenki kiszolgálja magát, ráadásul aki itt nem talál magának valami finomat, az tényleg magára vessen!

svéd2

Hagyományos étel persze a hal, a Lutfisk, amit levegőn szárítanak:

Lutfisk skanna0001

intro_klassisk

Julbord-0812-lutfisk

goggl

ikea

A dekorációs őrületben az északi országokon kívül az angolszászok a leginkább népszerűek, noha mind a szokások, mind a kelléktár itt is erősen különbözik a miénktől: 24-e munkanap, maximum céges bulik jelzik a karácsony közeledtét. Azért ha gyerek vagy, akkor ne felejts el kitenni a zoknit a kandallópárkányra, mert a kéményen át érkezik Santa Claus az apró ajándékokkal!

english

Az ünneplés 25-én reggel kezdődik, akkor találják meg a gyerekek a feldíszített karácsonyfa alatt az ajándékokat (egy autentikus angol beszámolót – remek lakás kíséretében – a Széplak újság december-januári számában találhatsz!).

british

Christmas-decorating-ideas-5

Christmas-Mantel-Family-Room-The-Inspired-Room-House-Tour

leitmotiv

Az a helyzet, hogy én bírom az angolszász karácsonyi szokásokat. Például azt a hagyományt, miszerint aki fagyöngy alatt ad csókot kedvesének, annak szerelme örökké tart. Ezért a fagyöngy, a koszorú megjelenik a karácsonyi dekorációban is, ráadásul karácsonykor csókot adni a szerelmünknek az örök szerelem reményében, fagyönggyel, vagy fagyöngy nélkül, mindenképpen hasznos szokás!

holly wreath

JLwreathfrontdoor_2735508k

Szintén a karácsony lényegéhez tartozik a Boxing Day, mikor a szegényeknek adunk egy ajándékot, ez már nálunk is elterjedt a cipősdoboz akciókkal! De jó lenne, ha a karácsonyra szánt pénzünkből lecsípnénk 10%-ot, amiért nem még egy doboz Legót vennénk, hanem annak adnánk, aki lehet, hogy nem kap mást!

Az angol és amerikai hagyományos karácsonyi ételekből már átvettünk, ilyen a pulykasült, de amit igazán megkóstolnék, az a Christmas puding! Ez egy alkoholos, csokis, gyümölcsös desszert, amit hónapokkal előbb előkészítenek – az aszalt gyümölcsök áztatásával – és állítólag hónapokig el is áll(na).

Christmas-Pudding-006

The Bird - 2007

Lengyelországban a karácsony elsősorban keresztény ünnep, de természetesen igen erős családi jelleggel. Első napja december 24-e, amelynek estéjén a gyerekek a felnőttekkel egyetemben az eget kémlelik arra várva, hogy meglássák az első csillagot, mely Lengyelországban a betlehemi csillagot jelképezi, és amelyet ők Gwiazdkának neveznek. A karácsony pedig hivatalosan akkor kezdődik, amikor valaki észreveszi a csillagot, és elkiáltja annak nevét.

Szopka-na-Bielanach-002

A karácsonyi böjt szellemében karácsony vigíliáján, azaz december 24-én éjfélig nem esznek húst, az ünnepi asztal alá pedig szalmát és szénát terítenek, felidézve ezzel Jézus születését. A karácsonyi menü a lengyeleknél is nagy hangsúlyt kap, amely hagyományosan céklalevesből, mákos kalácsból és halból áll. Erre az alkalomra továbbá kompótot is készítenek tizenkétféle gyümölcsből, megemlékezve ezzel Jézus 12 apostoláról.

Wigilia_potrawy_554

borscs

polish081b
Karácsonyfát természetesen a lengyelek is állítanak, amelyet gyakran mogyoróval, almával, papírból vagy tojáshéjből készült díszekkel ékesítenek.

A franciák is odateszik magukat, ha karácsonyról és lakberendezésről van szó!

buche9

french2

french

1502564_724100264267557_551671198_n

french3

french4

Ez az olasz karácsonyi sütemény, a Panettone nálunk is kapható – bár totálisan nem hiszek az ilyen dobozos változatokban!

Italy-christmas-panettone-dessert-

Ami számunkra “egzotikus”, hogy néhány országban nem is érdemes fehér karácsonyra számítani!

Ausztrália, medence karácsonyi dekorral:)

Ausztrália, medence karácsonyi dekorral:)

videki2

videki

Néhány remek karácsonyi kép a világból:

new york

New York

bogota

Bogota

hamburg

Hamburg

A fenti képek forrása a hvg.hu.

A kedvenc angol karácsonyi dallal kívánok a blog minden olvasójának áldott, boldog karácsony!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lakjunk jól says:

    Köszönöm, Anett:) Javítottam! Nektek is áldott, boldog karácsonyt kívánok: Andrea

  2. Anett Varga says:

    Nagyon szeretek nálad lenni, köszönöm a posztjaidat 🙂 A maihoz csak egy aprócska javítás: az angolszász világban a karácsonyfát nem 25.-én reggel találják meg a gyerekek (max. a filmekben), hanem már jóval hetekkel előtte közösen díszíti fel a család. Ez az íreknél ugyanígy van, mindkét országban volt szerencsém karácsonyt ünnepelni, ezért ez biztos. Áldott, békés karácsonyt kívánok!!! 🙂 Neked és az egész családodnak! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!