Lakjunk jól!

Panellakás A-tól Z-ig

Ismét olvasói kérdésre panellakás, de most nem csigázlak benneteket sok részen keresztül, hanem próbálom a témát nagyobb falatokban, két megaposztban feldolgozni.

Hozzatok hideg-meleg élelmet, vackoljatok be, komplett tanácsadás következik!

Kedves Lakjunk jól!

Mostanra már hivatalosan is egy ~85nm lakás tulajdonosai lettünk :-), így végre tudok alaprajzot csatolni.
alaprajz
 
Ami az irányvonalat illeti, nekem is tetszik a skandináv vonal, bár néha egy kicsit sterilnek érzem, ezért én egy csipetnyi halvány falszínt tudok elképzelni (semmi esetre sem harsány vagy sötét színt) itt-ott fehér falakkal kombinálva.
 
Ami a padlót illeti: előszobában és konyhában jó lenne ugyanazt a járólapot használni hogy ne legyen nagy kontraszt a kettő között (hosszított, fahatásút járólapot szeretnék).  Előszobába fehér falakat képzeltem el. Szekrénnyel és kis ülőrészes paddal, aminek az aljába elfér néhány cipő is. A falon fogasok lennének és a felett kis polc rész vagy szekrénysor. Hasonló mint a fotón. A bejárati ajtó is hasonló sötét. Még akár a színek is lehetnének ilyenek. Mi a véleményed? Inkább pont fordítva kéne? (világos padló sötét szekrények?)
eloszoba_terv
 
Leginkább a háló elrendezésével vagyok bajban. Kamrát szeretném meghagyni kamrának, nem szeretném gardróbnak átalakítani, bármennyire is jó lenne. Ablak alatt ott a radiátor (mint minden helyiségnél). Ajtó mögötti falra akartam végig szekrénysort(gardrobe-ot) de sajnos túl kicsi a távolság (60 cm sincs), min. 62 cm széles szekrényt szeretnék, és sok a ruha, viszont nem szeretnék abba a hibába esni hogy túlzsúfolt legyen a szoba. Legyen esetleg járható gardrób?
halo
sminkasztal
 
Ha a konyha és a fürdő elrendezéséhez is tudnál tanácsot adni, annak nagyon örülnék. Tudom, hogy mostanság mindenki az ablak előtt radiátor elé tesz valamit, (pl. mosogatót), de mi szeretnénk a radiátort szabadon hagyni. Egy praktikus asztalt is szeretnék betenni a hétköznapokra. (A nappali részeként betervezett étkezőt csak alkalmanként használnánk.) Sajnos a mosogatónak a sarokban kell lennie (A csövek felőli falon, sarokban, azon vízóra-leolvasó is van így gondolom “mozdíthatatlan”), illetve oda vezethető ki a szagelszívó is, úgyhogy annak is valahol ott kéne lennie sajnos, bár ki tudja? A ‘kisszoba’ berendezése lesz az utolsó.
 
Modern kitchen interior. 3d render.
furdo
konyha_rolos
konyha_sziget
konyha
Na most biztosan jól lefárasztottalak a részletekkel.  
 
Remélem tudsz tanácsot adni, előre is köszönöm! Ha úgy érzed szeretnél róla posztot írni, nem tartalak vissza 🙂
 
Üdvözlettel,
drusza 
Tehát van egy nagyon-nagyon jó beosztású lakás egy vidéki városban, sokan megirigyeljük a nagyvonalú kialakítást!

És az olvasó biztos minden lakberendező álma, mert a leírás  és a képek alapján egy csomó felesleges kört meg lehet spórolni! Egyértelmű, hogy tényleg nem a skandináv a stílusa, hogy inkább modern és elegáns berendezés jön be neki, biztos, hogy a konyha nála ne hófehér legyen, stb.
Akkor lássuk egyben, aztán részletekben a javaslatot!
floorplan2
Átalakítás: ebben a lakás nem szükséges betonvágás és társai, egyedül talán a konyha bejáratnál lehet szükséges kisebb módosítás, amennyiben a terven látható L alakot választjátok (kevesebb beépített bútor, kényelmes étkezőrész). Ha a külön konyhaterven látható kétsoros tetszene jobban (sok szekrény, kisebb étkező), akkor csak azt kell ellenőrizni, hogy az ajtónyílás mögött, a nappali felé legyen minimum 65 centi mély a fal.
Előszoba (itt és itt): a bejárati ajtó (nyíljon a falra, nehogy a vécé ajtajára!) mögötti falon lehet kialakítani a kívánt berendezést. Ide érdemes egy méter széles, teljes magasságú gardróbszekrényt tenni (zárt kabáttárolás, stb.), mellette lehet az ülőrész/cipőtároló, felül kalaptartó, közötte fogasok a vendégkabátoknak. Szintén tennék fogast a kamra falára, mellé egy nagy tükröt. Ha majd beteltek a helyek, bátran rakjatok alkalmi fogast a vécé ajtajára is, vendégségkor minden jól jön. Ha pedig lesznek gyerekek, akkor kell alacsony fogasokból is egy sor, olyan 1 méter magasra. Szintén beépíthető a konyhai vizesstangok melletti beugró, ez lehetne mondjuk az összes cipő állandó lakóhelye! De kerülhet ide plusz fogas is, igény szerint.
Színek: mindenképpen a padló legyen sötétebb és a bútorok világosak! Viszont ha lehet, azért kerüld a barna-bézs párost, az már lecsengett! Ha az összes szobát parkettázni fogjátok (mert az úgy lesz jó), akkor én a járólapnál nem választanám a  parkettát utánzó megoldást, mert egyrészt unalmas, másrészt nem szép, ha majd találkozik a kétféle “fa” a küszöböknél! Nem kell a padlónak nagyon sötétnek lenni, és a szürkés színek, a nagyobb, esetleg több méretből összerakott burkolat szép lehet! Ha van a szürkében egy kis barnás árnyalat, akkor a bejárati ajtóhoz is illik, de ne az legyen a kiindulás, inkább azt fessétek fehérre (ahogy a többi ajtó is mindenképpen fehér legyen – számítsatok cserére, az eredeti valószínűleg nem túl jó minőségű!). Részesítsétek előnyben az egyszerű, mobil megoldásokat, ha elegánsabb hatásra vágytok, akkor tegyetek egy falra szép tapétát, dizájn falikart, trendi sínes mennyezeti világítást, stb.
A dekoráció lehet az a plusz, ami egyéni ízt ad az előszobának: ide kerülhetnek szép kompozícióban az utazások képei, plakátok, stb.
praktikus_insp
Sehlstedtsgatan 3 hall
Storgatan 21 A - Hall
sved2
Beautiful-Tidy-Hallway-Decor-11-Cool-Hallway-room-ideas-from-IKEA-550x412
chalkboard
eloszoba_otlet
Kamra: ne is alakítsd át más helyiséggé, hiszen tárolásra van hely az előszobában, illetve a hálókban. Viszont ide tenném a mosógépet, sőt esetleg a mosó- és szárítógépet, akár egymásra, akár egymás mellé, mivel a kamra mögött van egy vizes stang, ez nem lehet hatalmas munka. Hagyjatok helyet a vasalódeszkának, ruhaszárítónak, a felmosónak, seprűknek, porszívónak, létrának is!  A maradék helyre – mert lesz még bőven – kerülhetnek a kamrapolcok.
panyi_kamra
kamra
panyi_hth
Vécé-kézmosó: mindenképpen tegyetek a vécébe kézmosót, például ettől lesz több a ti panellakásotok az átlagnál! A vécét ugye elég egy méterig burkolni (pasik és gyerekek bármire képesek!), kerülhet polc a vécé fölé. Ha lehet, mondjunk búcsút a fej fölöttről zuttyintó öblítésnek, és válasszunk mai megoldást.
Wall-Mounted-Corner-Basin_large
Fürdő: itt is eszközölnék egy panelban merőben szokatlan megoldást! A mosógép helyére betennék még egy vécét, ezzel a lakás dupla komfortossá válik, és elképesztően kényelmesebb lesz használni, különösen kisgyerekekkel (Fürdés előtti örök párbeszéd: pisiltél? nem? akkor menjél! Ezt külön helyiségben nem annyira kényelmes…).
Amúgy befér egy 160×100-as (maximális méret mindkét irányban, ennél kisebb még lehet) sarokkád, mellette a vécé, mellette egy szekrénnyel kombinált mosdó, 60 centi széles. A hátsó falra kerüljön egy kényelmes pad (30 mély), ami egyben szennyestartó.  A törölközőszárító radiátort a kád mellé, szintén a hátsó falra tenném.
Burkolatok, színek, szaniterek: a burkolat legyen jó minőségű, egyszerű, a színek világosak, a szaniterek alsó-középkategóriás, kellemes darabok (természetesen fehérek). Amivel egyedivé tehetjük a fürdőt: szép tükör, szép lámpa, egy-két nem értékes, de kellemes kép, ide választott törölközők.
A tükör mellett legyen elég dugalj (hajszárító, borotva, elektromos fogkefe, stb.).
furdo_1
002-mill-valley-house-urrutia-design
Konyha: a lakásnak remek a konyhája (kb. 10 nm), miközben a nappaliban is kényelmesen elfér egy elegáns étkező. A teljes lakást tartalmazó terven egy L alakú konyha látható, én nem ezt választanám! Egyrészt ehhez betont kell vágni, másrészt nekem kevés lenne ennyi tárolóhely, harmadrészt ha lehet, kerüljük a sarokelemeket, azért annyira nem kényelmesek.
konyha_alap
Tehát ha kétsoros a berendezés, akkor 2x 292 centit tudunk beépíteni. A gyakorlatban számoljunk 280 centivel, kell 5-5 centi eltartás a két végén (takaróléc), hogy a fiókokat, hűtőt, stb. ki lehessen nyitni (pl. radiátor miatt is).
A konyha az egyik oldalon alul sötét fa, felül fényes, krém színű ajtók, a másik oldal krém, mindenhol sötét munkalappal és lábazattal. (Ha ezt a megoldást választjuk, akkor az előszobát is ezekre a színekre hangoljuk, pl. csokiszínű nagy járólapok, csontszínű szekrények, de a barna és szürke együtt sem szentségtörés). Csempe helyett lehet üveglap, tapétával kombinálva, vagy nagyon egyszerű csempe (metró, mozaik, stb.).
A vizes-vezetékes oldalra kerül a mosogatógép, felette felső szekrény, utána mosogatóelem (80 centi, hatalmas, egymedencés mosogatóval – ebben még a gyúródeszkát is el lehet mosni!), felette szekrény, 30 centis kihúzható elem, 80-as fiókos elem a főzőlappal, felette elszívó, ismét 30-as kihúzható elem. Az elszívó köré jobb nem tenni szekrényt, meg általában semmit, mondjuk egy nyitott polccal lehet próbálkozni, naponta használt élelmiszereknek (cukor, olaj, stb.).
konyha_vizes
A másik oldalon van két magas elem: nyitunk egy (beépített) hűtővel. Ha nem beépített, akkor inox. Utána két 80-as fiókos elem alul, felül üveges felső szekrények, a sort egy magas szekrénnyel zárjuk, amibe betehetjük a sütőt és a mikrót, alul fiókok, felül polcok.
konyha_tároló
Így van 280 centi munkapult, a konyhai kisgépek kerülhetnek a fiókokba, a napi használatban lévők a pultra (olcsóbb szép gépeket venni, mint bonyolult szekrénykéket építtetni nekik!). Van 10 mély, széles fiókunk, 2 kihúzató tárolónk, és összesen 280 centinyi felső szekrényünk.
Építhetünk magas konyhát (233 magas, 92-es felső elemek), de elég lehet a 211 magas, 70-es felső elemekkel felszerelt is. Legyenek elektromos kiállások mindkét pult felett, illetve a konyhatervünket elsőként a villanyszerelővel egyeztessük, a gépek ismeretében!
Az étkezőrészhez válasszunk 90-es kerek asztalt, hozzá ha csak ketten vagyunk tegyük a nappali asztalhoz való két pótszéket, ha már lesznek gyerekek is, akkor a felnőtteknek be kell érni kis kerek ülőkékkel, amiket teljesen az asztal alá lehet.
alvhem
flowers-wallpaper-in-kitchen
A szobákkal folytatjuk!
Kérdésed van? lakasszabo@gmail.com Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lakjunk jól says:

    Köszönöm! A 3D képek az IKEA hasznos, ám elég alapszintű konyhatervezőjével készültek. Tehát csatlakozom a kommenthez: óvatosan a látvánnyal, ez inkább arra alkalmas eszköz (arra remek), hogy megalapozottan döntsünk a konyhánk berendezéséről, ami akkor is sokba kerül, ha viszonylag olcsó:)

  2. Simon Ottó says:

    Jók és hasznosak ezek az írások. 80m2 azért elég élhető méretű tér, és szerencsés, hogy elég jól tudják, mit szeretnének, a legtöbb ember a tervezendő objektum megrendelőjeként sokszor a saját igényeivel sincs tisztában, nem hogy konkrét öltetei lennének. Maximum impulzusok egy menő enteriőr kiállításról vagy blogról.
    Annyit hadd szóljak hozzá (vagy javasolhassak) terméktervezőként, hogy a 3D látványtervek (leszámítva azt, hogy szerintem nem elég realisztikusak) olyan kameraszögből láthatóak, amilyenből a valóságban sosem fog látszani, maximum egy arra kószáló galambnak. Én azt tanultam – és szerintem így is van igazán értelme – , hogy minden terméket (itt teret) olyan szögből, magasságból prezentáljunk, ahogyan a leendő user(ek) látni fogják azt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!