Lakjunk jól!

Miért nem választanék fapadlós konyhát?

Ha jó lakásokat, házakat nézegetünk, különösen külföldi, még inkább északi és angolszász országokból, a konyhákban legtöbbször csodás fapadlót látunk!

retro-white-open-kitchen-sharp-country-white-wood-floors

amazing-classical-country-kitchen-designs-white-cabinets-wooden-style-floor-915x916

housetohome_openliving

001-orleans-home-marie-palumbo

7  interiors - dustjacket

apther

artichokeProject-1086-5

el-badiu-kitchen1-665x443

alechemer-desiretoinspire9

feher_fapadlos_G

 

Miért tetszetős manapság ez a megoldás?

  • Mert otthonos, kellemes, esztétikus látvány.
  • Kényelmes a lábnak: meleg és puhább a járólapnál, ami a papucsot ellenségnek tekintő gyerekek  és rendszeres konyhai állómunka mellett nem mellékes.
  • A nappali-étkező-konyha általában egy térbe kerül, és fapadló esetén nem kell megoldani a burkolatváltás problémáját, ami legritkábban sikerül szépen, inkább ormótlan fémprofilokkal találkozunk.
  • Ha mindehhez ráadásul kicsi a tér is, akkor az egységes padló különösen kedvező megoldás, márpedig járólapot szerencsére már nem rakunk nappaliba (bár nekünk éppen a padlófűtés miatt az van, nem is szeretjük – se a járólapot, se a padlófűtést).

Ha minden pozitív, mi lehet a gond?

  1. Azokban az országokban, ahol elterjedt a fapadló, a faház és fafödém az általános, tehát a padlót nem betonra, hanem talpfákra teszik. Oda pedig a legegyszerűbb a faburkolatot feltenni. Nálunk viszont 99,9%-ban beton aljzat van.
  2. A fa és a víz nem barátok. Akkor sem, ha szuperellenálló és szuperdrága egzotikus fákat választunk. Lehet, hogy nem rohad, csak éppen szürkül.
  3. Az alattomos vízszivárgás, ami mindenképpen bosszantó és sok gondot okoz, egy fapadlót pedig kompletten tönkretesz. Ha vizes gond van, ráadásul a konyhabútor által takart területen – márpedig a csap, a mosogatógép, stb. ott vannak! – akkor egy elemes bútort is szép meló kikapni a helyéről, de azokat a szuperkonyhákat, amiket az “álomkonyhák” fotókon látunk szinte lehetetlen nagyobb károkozás nélkül kibontani. Pedig ha szétázott a padló, akkor nincs más választás.

Barátaimnál elengedett a mosogatógép. Nem hirtelen, csak mindig volt egy kis víz a lábazatnál. Kiderült, hogy nem a mosogatóból fröcskölik ki, hanem alulról jön. De mivel náluk hidegburkolat van, ráadásul végig lábazattal felrakva, így lepattintották az alsó takarólécet, feltakarítottak a bútor alatt és kihívták a szerelőt, más kár nem keletkezett.

Ráadásul azért hidegburkolatból, műgyantából, linóleumból (nem azonos a PVC-vel), dekorbetonból is látunk csodás megoldásokat:

cementlapos

linoleum-padlo

 

Andy_Martin_Polizzi-28

linoleum2

fémpolcos

konyha (4)_KO

pint_beton

szép otthon 5

wooden-kitchen-2

002-washington-dc-residence-travis-price-architects

004-courtyard-residence-lda-architecture-interiors

apther_mcd

És a burkolatváltás sem lehetetlen!

Inkább praktikus, vagy esztétikai szempontok alapján döntesz? Van saját tapasztalatod?

Osszd meg velünk: lakasszabo@gmail.com

Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!