Lakjunk jól!

Hogyan lesz a rút kiskacsából csodás hattyú?

A múltkori bútortuning poszt hatalmas sikere után most egy olyan területre merészkedek, ami egyébként sokkal közelebb áll hozzám: hogyan lehet lepukkant / reménytelen térből otthont varázsolni?

dining3

dining4

Az én álomotthonom mindig a romoknál kezdte, vagyis a “teljesen felújított”, “ide tisztasági festés nélkül költözhet” hívószóval hirdetett ingatlanok  totál hidegen hagytak, mert szinte nincs olyan otthon, amire azt mondanám: ezt így ahogy van elfogadnám.

A lakásfelújításnak több fajtája létezik:

 • ha a vásárlásra már elment mindenünk, akkor meg kell elégednünk némi kozmetikázással,
 • kereshetünk teljesen felújítandó ingatlant, itt számolni kell azzal, hogy a szerkezeti felújítások (víz, villany, fűtés, alaprajzi módosítások, nyílászárók cseréje, új burkolás, konyha kialakítása, stb.) el fogja vinni az összes pénzünket – és annál még sokkal többet is, mert ha már egyszer… – szóval az álomberendezést fillérek és remek ötletek kombinációjából kellene kialakítani,
 • lehet a meglévő otthonunkban egy-egy helyiséget megújítani a) a meglévő berendezés újragondolásával, feljavításával b) teljes átrendezéssel,
 • stb.

Mivel sosem esik meg szörnyen a szívem azokon, akik “odaadták a bankkártyát a lakberendezőnek, hogy mire 2 hónap múlva hazajönnek a déltengeri nyaralásról legyen behűtve az ital az új borhűtőben”, így elsősorban olyan ötleteket kerestem, ahol nem a pénz, hanem az ötlet dominál, illetve rossz adottságú térből klassz helyet varázsoltak a tulajdonosok.

1. Varázslás a homlokzaton

Először is lehet az új házunk szörnyű ronda (a miénk közepesen volt az, és nem mondom, hogy most indulnánk a Megye Szépe Házversenyen, de ahányszor hazaérünk, mindig megjegyezzük: kié ez a szuper ház?, pedig még nincs is kész). Jó lenne, ha a magyar virtustól eltérően a felújítás után nem még rondább lenne az eredmény, pedig ez sajnos nálunk rendszeresen előfordul (rettenetes műanyag nyílászárók, külső tokos redőnnyel, hozzá fáradt rózsaszín vakolat és meghökkentő színű betoncserép, néhány új, tetszőleges szögben felrakott előtető, stb.).

haz1

haz2

2. Az otthonunk névjegye

Tudjuk, hogy az előszoba fontos, de a csomó kabát, sapka, táska, cipő, óvodából / játszótérről hazahordott szépség és rémség mellett mit tehetnénk? Rendszer, vidámság, ötlet. Ahogyan itt is:

eloszoba3

eloszoba4

eloszoba1

eloszoba2

3. Ez vajon mi lehet?

50-60 éve egész más elvárások voltak az alaprajz tekintetében, így egy házvásárlásnál sokszor nézünk, hogy ezt a helyiséget vajon mire használhatnánk?  Ilyen lehet egy üvegezett veranda. Ha a szigetelést, nyílászárókat, fűtést rendbe raktuk, akkor már csak a funkciót kell kitalálni. Itt sikerült:

veranda1

veranda2

 

Amerikában nagy divat a gardróbból dolgozósarkot készíteni. Bár nálunk nemigen vannak szobába épített járható gardróbok, viszont kamrahelyiség akad a régi lakásokban, és van, hogy az otthoni munkára helyet találni fontosabb, mint hagymát tárolni. Főleg, ha szeretjük, ha az irodára rá tudjuk csukni az ajtót:

1-3-home-office-00

1-3-home-office-01

4. Közlekedés mellett nézelődés

A legtöbb lakásban van olyan folyosó, ami kizárólag a szobák közötti eljutást szolgálja. Olyan keskeny (1m>) , hogy tárolófunkciót sem adhatunk neki. Sebaj, itt alakítsuk ki a házi galériát, kerülhet a falra hatalmas világtérkép – legyünk kreatívak! A másik téma az üresség. Vannak ugye a túlzsúfolt lakások, amit úgy tudunk megszépíteni, hogy kíméletlenül rendet vágunk a cuccaink között. A másik megoldás sem kellemes: az ürességtől kongó folyosó, lépcsőtér, a kizárólag bútorozott, de nem dekorált szobák.

hall1

hall2

5. Rumliszobába is rendet!

Először is, az igazi ingatlanosok mindig azt mondják, hogy egy lakásban nem lehet definiálatlan tér! Tehát olyan nincs, hogy rumliszoba, van helyette profi háztartási helyiség, kamra, gardrób. Ide persze ne tervezzünk dizájndarabokat, de ha már olyan szerencsések vagyunk, hogy sikerült kialakítani ezeket a szükséges és hasznos kiszolgáló helyiségeket is, akkor kis erőfeszítéssel tegyük olyanná, ahol könnyebben megy a munka!

hth1

hth2

 

6. A rettenetes pénznyelő: fürdőszoba átalakítása

Ha nem tetszik a hálószoba, dolgozószoba az új lakásban, akkor egy laminált parkettával és festéssel már formába tudjuk hozni (feltéve persze, hogy tisztában vagyunk a falban rejlő vezetékek állapotával, hogy mit várhatunk a meglévő nyílászáróktól, stb.). Ehhez képest egy fürdőszoba felújítása rengeteg pénzzel, kosszal jár. Vagy van átmeneti megoldás is? Egy külföldi és egy hazai példa, a minimál költségvetéssel készülő ráncfelvarráshoz: egy kis festék, a végleges változatba is jól illeszkedő új szaniter, világítás és kiegészítők, és egész jól fogjuk érezni magunkat, míg összegyűjtjük a pénzt az igazira!

furdo1

furdo2

terkultura1

terkultura2

 

És aztán ha megteremtettük a forrást, akkor így lesz rémesből remekmű:

bath1

bath2

bath3

bath4

 

7. Egyiknek szemét, másiknak kincs

Ugye az egész lomtalanítós történet erről szólna, de aztán rémálom lett mindenkinek, ahonnan már nehéz jó megoldást találni. De lehet, hogy otthon is találunk lehetőséget arra, hogy a kidobásra ítélt berendezést inkább átalakítsuk. Egy kerti sufni, mint játszóház. A gyerekeim hogy örülnének egy ilyennek!

sufni1

sufni2

Neked van egy jó ilyen volt –  ilyen lett történeted, fotóval? Küldd: lakasszabo@gmail.com

Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon!

képek forrása ismét az Apartment Therapy

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Lakjunk jól says:

  Kedves Erika! Próbáld a Facebook oldalra feltölteni, vagy ott üzenetben elküldeni. Előre is köszönöm!

 2. Eri ka says:

  Gyönyörű képek és nagyszerű átváltozások.
  Én is elszerettem volna küldeni első munkámat, ahogy törött széket felújítottam, de sajnos a megadott e-mail címről visszadobja a levelet.

 3. Viktoria Koos says:

  Nagyon látványos változások! 🙂 Már egy kis festék is sokszor csodákra képes…
  Én nyáron egy széket újítottam fel, ami már vagy 25 éve a szüleim padlásán élt száműzetésbem. 🙂 Nekem nagyon tetszik az új verzió, előbb-utóbb a párjának is nekiállok majd…
  Facebookon küldöm az előtte/utána fotót.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!