Lakjunk jól!

Könyv-tár

A blog Facebook oldalán minden nap egy szigorúan szubjektív szempontok alapján kiválasztott otthont ajánlok tüzetes megtekintésre. Egy amúgy nagyon népszerű svéd lakás kapcsán – nem volt extra méret, sem költséges berendezés – az egyik olvasó kritikus éllel jogos kérdést tett fel: minden szép, minden jó, csak éppen hol vannak a könyvek?

book-storage-ideas-shelves-6

21040323228608312_gnHpPqfJ_f

002-goodman-residence-abramson-teiger-architects

Mivel én bölcsész vagyok, aki csak szenvedélyből merészkedett a lakberendezés területére, így a kérdés a szívemből szólt! Mert könyvek minden otthonba kellenek.

Azért kiindulásképpen oszlassunk el néhány,  a könyvek és lakberendezés témájához kapcsolódó divatos félreértelmezést :

lack

Könyvnek tűnik, de valójában dvd gyűjtemény.

839927854_7c7150702c

Könyvek színek szerint csoportosítva?

bookdecor

bookdekor2

Ezek csak könyvnek látszó tárgyak!

book-like-wallpapers-3

wallpaper-bookshelf-wall

Minél inkább kiköpött mint az igazi, annál rosszabb! Még akkor is, ha ez ráadásul nem porosodik…

Tehát mit NE:

  • Az újság és DVD nem könyv.
  • Egy olyan lakásban, ahol amúgy van könyv bőven, lehet vicces egy könyvtárat imitáló tapéta, de ezzel pótolni a könyveket otthon: az sajnos übergáz.
  • Szerencsére itthon még nem terjedt el a lexikonok és klasszikus regények gerincét imitáló dekortárgyak alkalmazása, hogy az otthonunk megfeleljen a polgári / értelmiségi elvárásoknak. Reméljük ez az ízig-vérig amerikai trend végleg elkerül minket.
  • Sokféleképpen lehet a könyveket rendezni a polcokon, szerintem a szín nem könyvrendezési kategória. Legalábbis én még sosem éreztem úgy, hogy most bizony egy piros könyvet olvasnék!
  • Hallottam már olyan vélekedéseket, hogy a könyvek elrontják a lakásban a dizájnt. Nem a könyvekkel van a gond, hanem evvel a szemlélettel.

 

A fő kérdés persze, hogy miben és hol tároljunk könyveket?

Fiatal és bohó koromban nagyon cikinek és öregesnek gondoltam az üveges könyvszekrényeket, mondván ami ajtó mögött van, ahhoz nem is fogunk hozzányúlni. Ma már azt gondolom, hogy akkoriban biztos még anyukám takarított (jól eleresztett szingli koromban pedig a takarítónő). Most persze nekem kell, és a könyvespolc portalanítása elég reménytelen küzdelem, szóval az üveges könyvszekrény nem is butaság!

15056639_1_644x461_lingel-konyvszekreny-garnitura-xvii-kerulet

Egy klasszikus, amit elfogadnék: Lingel könyvszekrény

bookshelf-glass-doors-87

BillyBookshelf

Billy üvegajtókkal.Jó megoldás, ha a gyerekek kellően érettek a földig érő üvegajtókhoz. A mieink még nem!

A legjobb ha van nyitott és üvegajtós tárolás is, a gyakrabban / ritkábban használt könyveknek. A könyvespolcokat egyébként érdemes az alsó részen zárt tárolással kombinálni!  Fontos, hogy legyen a polcoknak oldalsó fala, mert még könyvtámaszokat is vásárolni, meg helyezgetni nekem kicsit béna megoldásnak tűnik.

caribbean-bookcase

Alul tároló, felül üveges ajtók, ráadásul kortalan kivitel!

lingel

retro_konyvespolc

Amerikai retró könyvszekrény – nagyon tetszik!

dan_nicety

nordic3

A könyv egyébként lehet dekorációs eszköz, hiszen a művészeti albumok, gasztrokiadványok, stb. annyira szép kivitelben készülnek, hogy bátran díszítsük velük a teret.

9-alcove-storage-ideas-Book-storage

igy_ne

Book-storage-idea

Ez a fajta elhelyezés gyerekkönyvek esetén duplán szerencsés: egyrészt ezek tartoznak a legszebben tervezett könyvek közé, másrészt így a gyerekek még könnyebben tudnak választani (amúgy sem tántorítja el őket az a mellékes tény, hogy nem tudnak olvasni, esetleg):

kidsroom-marthastewart

storage2

De hová tegyem a lakásban?

Alapvetően a  könyveket ott kell elhelyezni, ahol használjuk őket: a szakácskönyveket a konyhában, a gyerekkönyveket a gyerekszobában, a szakmai kiadványokat a dolgozószobában.  (Ha valaki persze rendelkezik könyvtárral is, akkor ő biztos mosolyogva olvassa ezt a cikket!)

kitchen-island-with-storage

built-in-bookshelf-storage2

homeoffice

 

A klasszikus megoldás a nappali, ahol kényelmesen, fotelben, élvezetből olvasgatunk. A könyvtárolást itt  általában a kandallóval vagy a tévével szokták összekötni (sajnos itthon inkább az utóbbival).

Fontos azonban, hogy csak ott tároljunk könyvet, ahol van is rá hely!  Mert a könyveket nem csak látványban, hanem méretben is be kell tervezni a lakásba! A könyvek helyigénye 28-35 centi mélységű polc, ha van alsó tároló elem, akkor az 40-50 centi mély. a könyvek megtekintéséhez, kiválasztásához még számoljuk 70-100 centis sávot a könyvespolc előtt. Tehát nagyon kellemetlen megoldás, ha féloldalasan tudunk elmenni a polc és a kanapé között, beleverjük a fejünket a polcba ha felállunk, ha a berendezést a könyvekre toljuk!

books

book-storage-ideas-shelves-1

Technicolour-Cologne-apartment-tour-modern-decorating-ideas-living-room-book-storage

1474454_497650437000591_2098094599_n

home-library-book-storage-ideas-modern-interior-design-7

Ikea-book-shelves-designs-1

light locations victorian home white living room traditional built in bookshelves books shelves fireplace mantel floor to ceiling curtains drapes drapery

LonnyBookshelf

photo5

 

Ha véletlenül van olvasósarok, ott legalább az aktuális kedvenceknek helyet kell találni:

reading nook

De ha nem elég nagy a nappali, akkor máshol kell helyet keresnünk. A közlekedő például jó választás lehet, mert a könyvek 30 centit kérnek csak a térből, a közlekedésre elég 80 centi (gondolni kell bútorszállításra is):

233553930645144783pn5Dzlcqc

folyoson

hallway bookshelf micro makeover jlf after cococozy 2

long-hallway-with-dark-wood-ceiling-and-jammed-with-books

 

Emeletes házakban a lépcső alatt sokszor van kisebb holt tér. Mintha csak könyvtárolásra tervezték volna. Olvasósarokkal is összeköthetjük!

Beautiful-book-shelf-that-matches-the-design-of-the-stairs

És ezek a fotelek...

És ezek a fotelek…

storage-space-stairs-33

 

Van, hogy a kritikus méret máshol áll rendelkezésre, például az étkezőben vagy a hálószobában.

apther

custom-built-in-cabinet-book-shelves-bedroom-storage-idea-library-southern-bedroom-high-ceiling-space-utilization-idea-inspiration

ss_SIP948458

 

Egyébként az utóbbi kapcsán el kell áruljam: a hálóban nem szeretnék nagy felületen könyvet tárolni, mert a látvány, az üzenet nekem kicsit túl mozgalmas alváshoz. Itt az éjjeliszekrénynek kell olyan okosnak lennie, hogy az újságok, saját könyvek, éppen olvasott gyerekkönyvek is mind elférjenek!

img37m

De a könyvtár kialakításánál aki mer az nyer!

zongora

leoniestair2

 

 

Neked van bevált könyvtár recepted?

Kérdésed van? Szívesen olvasnál többet lakberendezési témákban? Csatlakozz a Facebookon! Írj: lakasszabo@gmail.com

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLCafé oldalra!